2020.03.31. 08:10:23 8023 218

A GVH kifogásolható gyakorlatokat talált a vírusellenes termékek internetes árusításánál
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A koronavírus-járványra tekintettel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) átvizsgálta a vírusellenesnek hirdetett termékeket, valamint védőmaszkokat kínáló webshopokat és több kifogásolható gyakorlatot is talál; a cégektől a hivatal azt kérte, hogy ezeket a jövőben kerüljék, valamint, hogy fokozottan figyeljenek a fogyasztók tisztességes tájékoztatására - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

Maszk, egészségügyi maszk - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Maszk, egészségügyi maszk

A GVH március 19-20-ai vizsgálatában megállapította például, hogy több webáruház "vírusölő", "vírusellenes", "járványok idején javasolt","tüdőgyulladás ellen hatékony", "egészségügyi dolgozók részére készült" jelzővel illette termékeit. A hivatal szerint azonban valószínűsíthető, hogy ezek az állítások nincsenek megfelelő kutatásokkal alátámasztva.

Egyes oldalaknál pedig azt tapasztalták, hogy orvosnak látszó személyeket jelenítettek meg ("dr.XY, illetve hatóanyag-szakértő ajánlásával"), akik ugyanakkor nem valósak vagy nem rendelkeznek orvosi diplomával.

A hatóság néhány esetben pedig olyan megkérdőjelezhető, a termékek egyedülállóságát hangsúlyozó állítással találkozott, mint például, hogy "a világon elsőként".

Megállapították továbbá, hogy több oldal a termékkészletek gyors fogyására utaló állításokat alkalmaz (például "már csak 17 darab van készleten"), amelyek sürgethetik a fogyasztó döntését.

Közölték, olyan eset is előfordult, hogy valamely webáruház díjmentesként kínált házhoz szállítást, ezzel szemben szállítási díjat számolt fel az alapértelmezett opcióként megjelölt utánvéttel történő fizetéskor.

Az is probléma volt egyebek mellett, hogy több esetben nem tüntették fel az oldalakon a termékek gyártóit, forgalmazóit, és azok felkutatása sem vezetett eredményre, a megrendelési kísérletnél sem derült ki, hogy a fogyasztó pontosan kitől vásárolná meg a terméket.

Mindezek miatt a GVH azt kérte az online áruházaktól, illetve az érintett termékeket értékesítő egyéb oldalak üzemeltetőitől, hogy kerüljék ezeket a kifogásolható gyakorlatokat, valamint arról tájékoztatta a cégeket, hogy a jelenlegi helyzetben a vírusellenes termékeknél és szolgáltatásoknál fokozott elvárás a fogyasztók tisztességes tájékoztatása.

Kiemelték, a hivatal a járvány ideje alatt folyamatosan figyelemmel követi javaslatinak betartását.

A cégek mellett a GVH a fogyasztók tájékoztatására is figyelt, számukra a hivatal a honlapján tett közzé tanácsokat a járvánnyal összefüggésben: ellenőrizzék a kiválasztott honlap megbízhatóságát, nézzék meg, milyen adatok szerepelnek rajta a működtetőről és ellenőrizzék az oldallal kapcsolatos fogyasztói véleményeket az egyes blogokban. Szánjanak időt az általános szerződési feltételek átnézésére, valamint, tárolják a vállalkozással folytatott levelezést. Továbbá azt kérték, a fogyasztók gondolják végig, valóban minden, a vállalkozás által kért adat megadása szükséges-e a szolgáltatás biztosításához, illetve, tudatosítsák, hogy a házhoz szállításoknál is érvényesülnie kell például a 14 napos elállási jognak.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az egészség kis segítői, a csírák

Az egészséges táplálkozás egyre fontosabb szerepet játszik az életünkben, és a csírák fogyasztása egy kiváló módja annak, hogy belecsempésszünk egy kis extra tápanyagot és frissességet a mindennapi étkezésünkbe. Ezek az apró csodák tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek segíthetnek az egészségünk megőrzésében és az immunrendszerünk erősítésében.

Külső és belső méregtelenítés természetesen

Ki ne szeretne a reggeli ébredéskor erőtől duzzadóan kipattanni az ágyból? Jó lenne a fásultságot, levertséget, bágyadtságot, ingerültséget, valamint az emésztési zavarokat, fejfájást, a különféle bőrbetegségeket csak hírből ismerni? Marie Farquharson könyvében, a Természetes méregtelenítésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy az, ahogyan a saját bőrünkben érezzük magunkat arról a testi képességünkről fest képet, ahogyan a mérgekkel bánunk.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.