2021.09.08. 17:30:00 7699 267

A Fizioterápia Világnapja - Ismerkedj meg részletesen ezen természetes gyógymódokkal!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Magyarországon 1998 óta tartják meg a Gyógytornászok Világszövetsége megalakulásának emlékére létrehozott emléknapot: 1995 óta szeptember 8. a Fizioterápia Világnapja. Az orvoslási területek közül a legrégebbi, azaz a fizioterápia a természetes gyógymódokat öleli fel.

Fizioterápiás kezelés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fizioterápiás kezelés

Vigyázat, a fizioterápia nem keverendő össze a fizikoterápiával, de még a természetgyógyászattal sem! Habár alkalmazása során már a kezdeti időkben felismerték a természet különböző gyógyhatású energiáit: kémiai, elektromos, mechanikai, mágneses és hőenergia. A mellék- és utóhatás nélküli gyógymódok mai formáját nagyban befolyásolta, hogy a technikai fejlődés lehetővé tette ezen energiák mesterséges előállítását. Főként az elektromosság segítette azzá, ami a mai értelemben vett fizioterápia.

A fizioterápia “ágai”

Fényterápia - A helio- és fototerápia

Az 1900-as évek elején élte reneszánszát, amikor is különböző bőrbetegségeket kezeltek “speciális” lámpával és sportolók teljesítményét fokozták UV-fénnyel. Az emberi sejtekben a fény hullámhosszától és színétől függően kémiai reakciók mennek végbe. A bőrrákkal kapcsolatos félelmek miatt jelentősége csökkent, azonban mára a pontos hullámhosszt kibocsátó, ezáltal minimális bőrkárosodást előidéző LED-fények és lézerek kifejlesztésével kezd visszatérni az alkalmazása.

Gyógytorna és masszázs - A mechanoterápia

Kétségkívül ez a legismertebb fajtája a fizioterápiának. A passzív és aktív gyógytornán kívül minden más mechanikai kezelés is ide sorolható az ultrahang kezeléssel (eredetileg hadiipari találmány) és az extenziós kezelésekkel együttesen.

Gyógyvizes kezelések - A hidroterápia

Különböző borogatások és pakolások mellett többek között például Kneipp-kúra, súlyfürdő (a nyújtandó területnél fogva történő felfüggesztés akár plusz súly alkalmazásával), örvényfürdő és skót-zuhany (váltakozó nyomású és hőmérsékletű vízsugár) is képezheti az ilyen jellegű kezelés részét.

Hőterápia - A thermoterápia

A hideg és a meleg szervezetre gyakorolt hatását aknázzák ki ilyenkor. A gőz- és a hőlégkamra kevésbé ismert és alkalmazott, de a szauna - legyen akár finn vagy infra - és a kryoterápia már jóval szélesebb körben ismeretes.

Inhalációs kezelések - Az aeroszol és aeroion terápia

Az ilyen kezelések során a légutakon keresztül jutnak be a kezelés során használatos anyagok. Ez lehet gyógyvíz, porlasztott gyógyszeroldat vagy negatív ionok is. Asztma, allergia, légúti és tüdőbetegségek enyhítésére szolgálhat az alkalmazása.

Iszapkezelés - A balneoterápia

A gyógyvízes fürdőkezelések mellett ivókúra és szerves illetve szervetlen iszap felhasználásával végzett pakolások is a részét képezik. A hazai vizek gyógyító hatásainak hála a betegségmegelőzésben éppolyan gyakran használatos mint a már kialakult betegségek kezelésekor.

Klímaterápia

A kezelés során a megfelelő földrajzi terület éghajlatának jótékony hatásait használják ki. (Amennyiben mód van az eléggé költséges utazásra.)

Villanykezelés - Az elektroterápia

Az elektromosság áldásos hatásait elektromágneses vagy kis-, közép- és nagyfrekvenciás kezelések révén tudják a gyógyulás szolgálatába állítani. Többnyire csonttörés elősegítésére és vérnyomás-, valamint anyagcsere-betegség kezelésére használják, de migrénes panaszok szintén enyhíthetők vele.

Forrás: www.szerkeszto.gportal.hu, www.webbeteg.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...