2024.10.26. 15:28:23 365 14

A fekete kutyák diszkriminációja – valóban létezik?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Fekete kutya szindróma! Nem vicc, sajnos tényleg van ilyen. Ez egy nagyon érdekes, összetett és egyben elszomorító jelenség, amelyet gyakran tapasztalnak az állatmenhelyeken dolgozók. Tömören a lényege: a világosabb kutyusok sokkal népszerűbbek az örökbefogadó gazdiknál, mint a fekete vagy sötétebb színű társaik.

Fekete kutya Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fekete kutya Fotó:123rf.com

Mi lehet az előítélet oka?

Vizuális és pszichológiai tényezők

Sokan mondják, hogy ezeknek az állatoknak az „arcvonásaik” kevésbé láthatóak, arckifejezésük nehezebben olvasható ki, mint a „lágyabb” tónusú ebeknél. Így az érzelmi kapcsolódás is nehezebben megy velük. Ez a hendikep a menhelyek online felületein még inkább felerősödik, ha esetleg első körben ott néz szét a leendő gazda. A képeken sokszor csak egy sötét pacát látunk beleolvadva a környezetbe.

Arról nem is beszélve, hogy pszichológiai szempontból ez a szín évszázadok óta társul negatív jelentéssel. Valljuk be, a fekete macska sem a kedvencünk, balszerencsét hoz… Aztán persze ki tudja, lehet ez is csak egy babona. Az viszont tény, hogy a sötétség sok kultúrában a veszély, a félelem és az ismeretlen szimbóluma, ami akaratlanul is befolyásolhatja az emberek érzéseit a fekete szőrű állatokkal kapcsolatban.

Sokszor fajta alapján ítélünk, és ez nagy hiba!

Sok nagyobb testű, fekete kutya, például a rottweiler, fajta jellege miatt is félreértelmezhető. Bekerülnek abba a „bizonyos fiókba” - gyakran agresszívnek vagy veszélyesnek ítéljük meg őket, miközben valójában rendkívül barátságosak és hűségesek. Már maga a „fekete kutya” kifejezés is rossz asszociációkat kelthet az emberekben, különösen azokban, akik nem ismerik a különböző fajtákat és azok temperamentumát.

Sajnos a statisztikák is alátámasztják, hogy stigmatizálunk. Több kutatás is kimutatta, hogy ezek az ebek általában hosszabb időt töltenek a menhelyeken, akár kétszer annyit is várakozniuk kell, míg szerető otthonra találnak. Pedig ugyanolyan vidámak, kedvesek és szeretni valóak, semmiben nem különböznek a többiektől.

Mit tehetünk, hogy a beidegződés megváltozzon?

Rengeteget lendíthetünk azzal az ügyön, ha beszélünk róla, és felhívjuk a figyelmet a témára! Az elmúlt években több kampányt is szerveztek, amelyekben hangsúlyozták, hogy a színnek semmi köze a kutya személyiségéhez. Sőt már olyan is létezik, hogy „fekete kutyák világnapja” (október elején ünnepeljük), amelyet azért hívtak életre, hogy ezzel is ösztönözzék a szemléletváltást.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...