2015.11.11. 16:38:12 26221 368

A datolyaszilva, azaz a kaki (khaki)
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A minap érdeklődéssel csodáltam meg az egyik élelmiszerlánc zöldségespultján az élénk sárga színű datolyaszilvákat. Bevallom, hogy én még soha nem kóstoltam, és eddig nem is nagyon mertem megvásárolni. Gondoltam előtte utánajárok egy kicsit a dolognak. Ha Te is bizonytalan vagy ezzel a gyümölccsel kapcsolatban, íme kutatásom eredménye. :)

Datolyaszilva - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Datolyaszilva

Honnan származik a khaki?

Magyarországra nem könnyű betörni a datolyaszilva távol-keleten közismert nevével, a kakival, de ha közelebbről megvizsgáljuk ezt a nevet, akkor rögtön másként értékeljük majd ezt a gyümölcsöt. Tudniillik a ka kínaiul annyit tesz lélek, és a ki azt jelenti energia, legalábbis a kínai gyógyászatban így utalnak ezekre a fogalmakra. Meg is született a gyümölcs neve, ami miatt Ázsiában vallási áhítattal veszik körül a hazánkban alig ismert datolyaszilvát.

De még ilyen messzire sem kell mennünk, mivel a görögök is ismerték a mediterrán vidékeken is őshonos gyümölcsöt, és Zeusz tüzeként utaltak rá (Diospyros). Ha mást nem tudnék erről a növényről, már akkor is kedvet kapnék a fogyasztásához, de természetesen itt még nincs vége a történetnek.

Mire lehet jó a datolyaszilva?

Gyógynövényként a Távol-keleten agyvérzés, agydaganat, agyhártyagyulladás, hajnövesztés, vérszegénység, emésztési problémák, szájsebek és légúti panaszok kezelésére is alkalmazták. Egyszóval nem semmi karriert futott be ez a kis sárga gyümölcs. Manapság úgy vélekednek, hogy szívproblémák megelőzésére is jó lehet a gyümölcs rendszeres fogyasztása.

Vitaminok és ásványi anyagok közül A-, B1-, B2-, C-, E-, P-vitamin, illetve vas, nátrium, kalcium, kálium, magnézium, foszfor is található benne, melyek mind értékes anyagok a szervezet egészséges egyensúlyának megőrzéséhez. Ezenkívül kiváló rostforrás.

Ez mind nagyszerű hír, de én két dologra még kíváncsi lennék:

Milyen az íze és hogyan kell fogyasztani?

Datolyaszilva félbevágvaDatolyaszilva félbevágva

A datolyaszilva íze a sárgabarackra hasonlít a leginkább, de emlékeztet még a ringlószilvára is. Igyekezzünk egészséges példányokat választani, nem baj az sem, ha éretlennek tűnik, vagy kemény, mivel a datolyaszilva utóérő típus. Akkor kóstold meg, ha már teljesen puha, de vigyázz, mert az érett khakit sokáig nem lehet már tárolni. Amikor evésre alkalmasnak ítéljük, félbevágjuk és kikanalazzuk a belsejét. Ilyen egyszerű a fogyasztása.

Turmixokhoz, smoothie-khoz, tejalapú desszertekhez jól illik lágy íze. Készül belőle szirup, zselé, lekvár és csatni is. Szárítva is fogyasztható. Ázsiában felhasználják likőrök és borok készítésére is, így ez az egzotikus gyümölcs rendkívül sokoldalúnak tűnik.

Ráadásul nem is olyan egzotikus, mint gondoljuk! A datolyaszilvafa jól bírja a hideget, a telet, így akár itthon is termeszthető. Célszerű Bulgáriában nemesített fajt vásárolni, és a fiatal fákat télen takarással védeni a hideg ellen.

Én már kedvet is kaptam a vásárláshoz, reméljük, a Te kíváncsiságodat is sikerült kielégítenünk.

Forrás: A mindmegette.hu, a wikipedia.org és a natursziget.hu információi alapján írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...