2019.08.28. 15:11:19 16556 327

A citrus nevelés buktatói - így neveld a citromfád
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre nagyobb népszerűséget kapnak hazánkban a citrusfélék, ami a növénytartást illeti. Nem is csoda, hiszen mediterrán hangulatukkal örök nyarat, színes termésükkel egy kis színt hoznak a mindennapokba, akár kertben, akár lakásban tartjuk őket. Gondozásuk azonban némiképp eltér a hagyományosan otthon tartott növényektől, ezért van egy-két alapelv, amit érdemes szem előtt tartani. Olvass tovább és legyen szép, egészséges a citrusod!

Citromfa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Citromfa

De hogyan lesz saját citrusom?

Kertészeti árudákban szép számmal lehet kapni a kedves mediterrán növények legnépszerűbb képviselőit, a citrom több típusát, a koktélmandarint, és lime fácskát. Választásnál mindig nézzük meg, hogy nem csak a lombozat, de a törzs is ép és egészséges legyen! Otthon is nevelhetünk magoncokat, viszonylag könnyen megindul, ám ezt csak türelmeseknek ajánljuk. Teremni pedig csak akkor fog, ha megerősödés után oltjuk – olyan növénnyel, ami már legalább egyszer termett is.

Sárgul a levele – a leggyakoribb gond

A levél sárgulásának több oka lehet, ezért érdemes alaposabban megvizsgálni a problémát. A leggyakoribb ok a túlöntözés, illetve a nem megfelelő hőmérséklet. Ha túl hideg van, nagy nyirkos a talaj, azt a citruskánk nem kedveli, a gyökérzet sérül, a növény rohadásnak indul. Ha észleltük, azonnal vigyük lehetőleg napsütéses helyre és ne kapjon vizet, míg a talaj ki nem szárad. A citrom és rokonai nem szeretik a pangó vizet, így öntözés után kb. negyedórával öntsük ki a megmaradt vizet alóla. Ha nem kapott elég vizet a rothadáshoz, gyanakodjunk a klímára! Nekünk felszabadító a nagy melegben, a citromfának pedig halálos. Ha a levelek sárgák, de az erezet sötétzöld, akkor szimplán vashiányos a növénykénk. Ezen könnyen segíthetünk, akárcsak a többi ásványianyag pótlásán – szerezzük be kertészeti szaküzletből a hiányzó tápanyagot és leírás szerint pótoljuk.

A túl száraz sem megoldás

Mikor a növényünk nem kap elegendő vizet, a levél szélek felpöndörödnek, kanalas formát öltenek. Viszont, ha korábban is épp úgy öntöztük és környezeti változás sem állt be időközben, akkor gombára gyanakodjunk! Nincs minden veszve, szerezzünk be hozzá gomba elleni permetszert!

Barna levélgondok

Ha a levélkék széle barnulni kezd, káliumhiányra is gyanakodhatunk. Ilyenkor a lombozat felületén is megjelennek apró barna foltok.

Nem terem

Olyan növényt vettél, amin volt termés, azonban virágzás után nem fordul át termésbe? Ennek több ok is állhat a hátterében. Egyrészt a létfontosságú beporzás maradhatott el. Ha biztosra akarsz menni, fülpucolóval, vagy sminkecsettel simogasd át a virágokat, így játszva méhecskét a termésért. A virágok helyén néhány héten belül kis zöld kuglibábuk jelennek meg – sikerrel jártál! Tápoldatozni is érdemes, sokszor egyszerűen tápanyaghiány áll a háttérben.

Lehullnak a termések

Nagy az öröm, mert a beporzás sikeres volt és apró citrus kezdemények veszik át a virágok helyét… aztán egyszer csak ledobja őket a fácska. Sosem lesz az összes virágból termés. Azonban, ha minden lehull valószínűleg túlöntözted. Ha a túl locsolást kizártad, még a rendkívül erős UV sugárzás lehet a gondja, tedd félárnyékba!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A „luxusgyümölcs”, ami Kelet-Ázsiában a halhatatlanságot jelképezi + recept

Nem csupán Weöres Sándor Kert című kedves versében terem a vaj-alma, a saláta-bokorka, az érett, piros alma és a puha szőlő társaságában méz-körte, hanem a világ számos táján. A különféle kultúrákban pedig gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet ez a gyümölcsféle, mely immár különleges művészeti megoldással is bír, mégpedig a Buddha alakú körte formájában. Ezeket a kreatív kínai gazdák által formált és gondozott „körteszobrokat” luxusgyümölcsként tartják számon. Milyen titkokat fed fel magáról ez a rózsafélék családjába tartozó növény?

Habkönnyű tojáslikőrös süti – Nyáresti beszélgetések tökéletes kiegészítője lesz!

Édességre vágysz, de nem akarsz túl sok időt a konyhában bíbelődni? Legyen gyorsan elkészíthető, de a kiadós is? Fel van adva a lecke, de megkíséreljük a lehetetlent, és adunk neked egy szívet melengető, gyorsan elkészíthető, mégis laktató sütit. Csődítsd össze a családot, barátokat, mert pikk és pakk, kész is lesz!

Még a széltől is óvnád? – Ne tedd, mert sokat árthatsz neki!

Az, hogy mindig mindentől meg akarjuk védeni a gyerekünket, gyakran az őszinte szeretet és gondoskodás jele. Azonban ha túlságosan óvjuk őket, az akadályozhatja a fejlődésüket és az önállóságukat. A kihívásokkal és nehézségekkel való szembenézés, vagyis a szembenézésre való megtanítás is a nevelői feladatok része.