2016.01.11. 11:33:36 11159 315

A borsikafű csodái
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A borsikafűnek a gyomorra és a belekre gyakorolt nyugtató hatását már az ókorban ismerték. Úgy vélték, afrodiziákumként is hat, ezért a középkorban egyes kolostorokban tiltották a termesztését. A növény népi elnevezései: csombor, csombord, borsfű, pereszlény.

Borsikafű - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Borsikafű

A borsikafű az árvacsalánfélék családjába tartozik. Az erősen szerteágazó szárú növény 25-50 cm magasra nő. A növény intenzív, fűszeres illatot áraszt, íze csípős, borsos. 

Előfordulása

A borsikafű a Fekete-tenger partvidékéről származik, ott ma is vadon terem. Már az ókori rómaiak is ismerték. A középkorban valószínűleg bencés szerzetesek hozták be Közép-Európába. Ekkortól fogva gyakran a világ több részén is termesztik.

Gyógyászati alapanyag

Gyógyításra és fűszerezésre csak a levelét vagy a gyökér nélküli teljes virágzó növényt használják, frissen és szárítva. fűszerként ne főzzük hosszú ideig, mert megkeseredik.

Hatóanyagai és a felhasználása

Gyógyhatása elsősorban illóolajának köszönhető. Az olaj főbb összetevői fenolok, főként a timol és a karvakrol, valamint terpének és a rozmaringsav. Egy kevés csersavat, gyantát és nyálkát is tartalmaz.

A borsikafű serkenti az étvágyat, az emésztést, és enyhíti a puffadást. Segít gyomor- és bélbántalmak, valamint hasmenés esetén. Antibakteriális és gombaölő hatású, csökkenti a bélben zajló erjedési folyamatokat. Gyakran használják nehezen emészthető ételek, főként a bab fűszerezésére. A népi gyógyászatban köhögés ellen is alkalmazzák. Külsőleg szintén használatos: a borsikafüves fürdő enyhíti a bőrgyulladást, a főzettel történő lemosás csökkenti a rovarcsípés okozta viszketést.

Tea - 1 kávéskanál morzsolt levelet szórjunk egy csésze forró vízbe, fedjük le, majd hagyjuk állni 10 percig. szűrjük le, és a forró főzetet étkezés közben fogyasszuk el.

Esszencia - Az alkoholos esszencia a gyógyszertárakban kész termékként kapható. Étkezés után fogyasszunk el 3-5 cseppet vízzel és mézzel elkeverve, vagy használjuk külsőleg.

Borogatás- 25-30 g szárított borsikafüvet szórjunk egy pohár forró vízbe, és hagyjuk állni 15 percig. Egy textilzsebkendőt mártsunk bele, és tegyük a bőr viszkető vagy fájdalmas részére.

Fürdőhöz készített főzet - 100 g borsikafüvet tegyünk 1 liter forró vízbe, és hagyjuk állni 15 percig. az átszűrt főzetet öntsük a fürdővízbe.

Érdemes tudni

A borsikafű nemcsak ízesíti az ételt és megkönnyíti az emésztést, hanem antibakteriális hatásának köszönhetően természetes tartósítószer.

Figyelmeztetés

Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és a szakvéleményt!

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.