2017.02.09. 14:58:04 10959 240

7 tanács, amit várandós barátnőimnek adnék a szülés után
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor várandós vagy szívesen olvasod hónapról-hónapra, hogyan fejlődik a babád, mi történik vele a méhedben, mekkorának kell lennie stb. Jó esetben esetleg még a szülésre is készülsz, no, de mi fog történni utána? Mi lesz, ha már itt van a baba? Ahogy közeledik a szülés időpontja, úgy önt el folyamatosan a várakozással kevert félelem, de ez természetes.

Hordozókendőben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hordozókendőben

1. Ne csak a szülésre készülj, hanem arra is, ami utána jön.

A szülés egy külön cikket megérdemelne, és véleményem szerint jobb rá felkészülni, mint teljesen tudatlanul begurulni a szülőszobába... Akár szülési tervet is készíthetsz, csak legyél rugalmas ezzel kapcsolatban, és ha valami nem úgy van, ahogy elképzelted, akkor engedd azt el, és csak a célra koncentrálj, a babádra, és hogy ő egészségesen jöjjön a világra.

Már azelőtt készülj fel a csecsemő gondozás fortélyaiból, mielőtt szülni mennél, tudniillik utána nem nagyon lesz időd arra, hogy információt gyűjts, és egyáltalán nem biztos, hogy minden zsigerből fog menni.

2. A szoptatás eleinte fájdalmas, ne add fel!

Vegyél olyan mellbimbó krémet, amit nem kell lemosni, és ezt vidd magaddal a kórházba is, mert az első pár napban, mütyürke, cseresznyeméretű a baba gyomra, és gyorsan kiürül, ráadásul neked is csak előtejed lesz, ami tápláló ugyan, de kevéske. Ebből következik, hogy nagyon gyakran mellre kell tenni a babát, és ez bizony fájdalmas lesz. Ne szépítsünk, ki fog sebesedni a mellbimbód, és minden bajod lesz, nekem még a zuhanyzás is fájdalmas volt, a frottír törölközőről nem is beszélve. (Apropó, törölköző: ruházz be pihe-puha mikroszálas törölközőre, amit úszáshoz ajánlanak, azzal nem fog úgy fájni.) Ha édesanyád szoptatott, kérdezd ki a mellretételről stb., olvass róla, nézz róla videókat. Nem biztos, hogy természetesen fog jönni.

Szóval a szoptatás eleinte tényleg fáj, de a krém segíthet a gyorsabb gyógyulásban, és valószínű, hogy 1-2 hét elteltével már semmi gond nem lesz, sebesedni sem fog. De azt a pár hetet ki kell bírni valahogy, és minél gyakrabban kerül mellre a baba, annál előbb és annál több tejci fog jönni, szóval érdemes hagyni, hadd szopizzon. Ha viszont nagyon nem megy, inkább ne stresszelj rajta, engedd el a dolgot, ez ne álljon annak az útjába, hogy örülj a babádnak. Ha tápszer kell, ne szégyelld, kérd! Inkább, minthogy kiszáradjon és fogyjon a baba, az első pár napban a fogyás úgyis elkerülhetetlen!

A szoptatós melltartó, melltartó betét, az elöl gombolós hálóing és felsők a legjobb barátaid lesznek, de ne csodálkozz, ha naponta többször át kell majd öltöznöd, mert leböfiztek vagy mert úgy folyt a tejed...

3. Olvass a csecsemők alvásáról, napirendjéről, fejlesztéséről

Az első héten nagy valószínűséggel csak eszik és alszik a csöppség, nem lesz gond az elaltatással, mert mellen fog elaludni, és ezzel nincs is probléma. Én stresszeltem rajta, hogy erre rászokik, és csak cicivel lehet majd altatni. Nos, nem szokott rá, ugyanis, amint el kezd többet enni, felébreszti a bélmozgása, igényelni fogja a böfiztetést stb... Viszont új technikák kellettek az elaltatásához. Nekünk nagyon bevált a rugalmas hordozókendőben altatás, természetesen a ringatás, és, ha tényleg nagyon álmos simán cumival is elszunyókál, no és persze ott van a babakocsi. Próbálj meg számodra kényelmes altatási módszert találni, többfélét, és ha változtatni kell, akkor változtass. Ami az egyik nap beválik, lehet, hogy másnap nem.

Aztán amikor már kevesebbet alszik, valamit csinálni is kell vele. Élvezik a simogatást, a zajokat, a kontrasztos képeket, játékokat, lehet csörgőzni, mondókázni, énekelgetni neki. A bébihinták és pihenőszékek jó barátok, Te is szeretni fogod őket, mikor fáradt vagy... Érintéssel és hangokkal fejlesztheted a leginkább a babát ebben az időszakban.

4. Ne aggódj, ha nem érzel azonnal kötődést

Ez úgyis ki fog alakulni. Hiába jött a világra a te testedből, hiába a párod és a te szerelemgyereked, mégiscsak idegen a kis jövevény, meg kell ismerni. Eleinte még néha terhesnek is érezheted a gondozását, és ha így van, akkor sincs veled semmi gond. Össze kell szoknotok, adj időt magadnak, úgyis rajongani fogsz érte, főleg miután megláttad az első mosolyt!

5. Nem olyan törékenyek a babák, mint gondolnád

Nézd meg a Kisbabák titkos élete c. dokumentumfilmet, és rájössz, hogy tulajdonképpen bizonyos szempontból még erősebbek is mint te, és olyan dolgokat túl élnének, amibe egy felnőtt belehalna. Bár reméljük, hogy nem kell ilyesmit megtapasztalnod. Sokan szörnyülködtek a kórházban, hogy hogyan fogják a csecsemős nővérek a babákat, én nem. Bíztam abban, hogy a kisfiam nem egy hímes tojás, ami bármikor megreccsenhet, hanem egy erős, egészséges és életrevaló baba, valamint a nővérek nap mint nap újszülöttekkel foglalkoznak, tisztában vannak vele, hogy mit lehet.

6. A vendégeket finoman utasítsd vissza

Nos, én ebben nem voltam túl jó, féltem attól, hogy esetleg megsértődnek, és még nálunk is aludtak messziről jött rokonok - már az első otthon töltött héten. Bevallom, minden percében szenvedtem... Azt tanácsolnám, hogy Te legyél határozottabb, főleg az első 3 héten a hátad közepébe sem fogod kívánni a vendégeket, mert fájni fog mindened, alig bírsz mozogni, és a babával sem szoktatok össze. Tulajdonképpen csak eszik és alszik, sok mindennel még nem szolgálhat a vendégeknek, és te még attól is rettegni fogsz, hogy nehogy valami bacit vigyenek magukkal az újszülöttedhez... Jobb, ha a nagyszülőkön kívül más nem teszi tiszteletét nálatok. A védőnő szerint az első hat hétben nem jó látogatót fogadni, de azért egy egy hónapos babához már jöhetnek, jól ellesz.

7. Mielőtt bármit csinálnál otthon, egyél!

Ahogy elaludt a baba, egyél valamit és igyál rengeteg folyadékot, főleg ha szoptatsz, mert csak akkor lehet elég tejed, ha te is elegendő tápanyaghoz jutsz. Eszedbe se jusson fogyókúrázni, a szoptatással úgyis rengeteg kalóriát el fogsz égetni, és hipp-hopp lemegy a hasad is. A szoptatós anyáknak oda kell figyelni az étrendjére, és a sok a tiltólistás élelmiszer, de én az édesanyám tanácsára hallgatva szinte mindent ettem - kivéve, ami kifejezetten puffaszt (hüvelyesek, bár borsót ettem, káposztafélék, gomba) -, s figyeltem a reakciót. Ha hasfájást tapasztaltam - pl. pizzaevés után - akkor azt nem ettem.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...