2015.02.09. 16:00:21 12689 183

6 módszer, amivel a háziállatodat távol tarthatod a bútoroktól
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Muszáj, hogy hozzátartozzon a bútor megrágcsálása és/vagy karmolászása a háziállatokhoz? Egyáltalán nem. Simán leszoktathatod bundás kis barátodat a bútorokról, csak fogadd meg tanácsainkat!

Háziállatok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Háziállatok

Én is éppen kiskutyát nevelek, és eddig - egészen érthetetlen módon - sikerült megúszni nagyobb rombolás és károk nélkül. (Ezt azonnal le is kopogom.) Az alábbi tanácsokkal szeretnék segíteni, hogy Neked is egyszerű dolgod legyen.

Ne adj neki esélyt!

Az első tanács eléggé egyértelmű. Ha nem szeretnéd, hogy valami a házi kedvenced mancsa ügyébe tévedjen, akkor ne hagyd, hogy elérje... A cipőt tárold a cipőszekrényben, a sál ne lógjon le a fogasról, ne maradjon elől étel, a szekrényajtók legyenek csukva, a szemetes lezárva és így tovább.

Ezenkívül legyen egy olyan hely a lakásban, ahol biztonsággal egyedül hagyható a kedvenced, amikor dolgod van.

Játékok és kaparófelületek

Akármilyen ügyes vagy, a kutyák rágcsálni akarnak, a macskák pedig kaparni fognak... A kérdés csak az, hogy mit. Gondoskodj róla, hogy legyen elég rágható és kaparható dolog a macskád és a kutyád részére, hogy unalmában ne a bútoroknak essen neki. Mivel minden kisállatnak különböző az ízlése, próbálkozz különböző macska kaparófákkal és kutyajátékokkal. Mutasd meg az állatkádnak, hogy mivel hogyan kell játszani, és jutalmazd a jó magatartást.

Ha valahova mégis visszajár kaparni vagy rágni, ragaszd le kétoldalú ragasztóval és egy darab filcanyaggal a felületet, így némi védelmet nyújthatsz, és koncentrálj arra, hogy rajtakapd kis kedvenced a rongáláson, és leszidhasd.

Büntetés a megfelelő időben - vagyis azonnal

Ha rajtakapod rosszalkodás közben, a kutyának a nyakát rázd meg egy kicsit és mondd határozottan, hogy nem, a macskát pedig spricceld le vízzel. Ha nagyon nem fogad szót, a kutyust összegöngyölt papírral fenéken is billentheted (vagy mellette a földet). A kezeddel ne bántsd és az orrára is vigyázz! Tévhit, hogy az orrára kell koppintani, utólag nem ér semmit a fegyelmezés. Azonnal kell cselekedni.

Ne hagyd, hogy nagyon unatkozzon!

Egy unatkozó háziállat sok problémát okozhat, ezt elkerülendő add meg neki a lehetőséget a mozgásra. Menjetek el annyiszor sétálni, ahányszor csak tudtok, és próbáld meg lefárasztani. A mozgásigény fajtánként változhat. A macskákat természetesen nem viheted el sétálni, de nekik is szükségük van a játékra. Egy lézerrel és madzagokkal biztosíthatod neki a kellő mozgást. Ha figyelsz a háziállatodra, és foglalkozol vele, akkor nem fogja annak az igényét érezni, hogy felhívja magára a figyelmet egy kis rosszalkodással.

Segíthet a jól ápoltság!

Néha adódhatnak balesetek akkor is, ha a fenti négy lépést megfogadtad. Minimalizálhatod a károkat, amiket okozhat a cica vagy a kutya, ha a mancsokat manikűrözteted. :) A karmokat le kell vágni. Használj direkt háziállatok részére fejlesztett karomvágót! Vigyázz, ne vágd túl rövidre, mivel a karomban vérerek is futnak. Ha nem mered, fordulj inkább szakemberhez.

A kutyaszőr és a macskaszőr is elég kellemetlen lehet, éppen ezért fésüld ki a szőrüket, hogy minél kevesebb kerüljön a kanapéra és a szőnyegre. A kutyák szőrét pár naponta átkefélheted, a macskákét elég hetente, ám a hosszú szőrűeket naponta fésüld meg. Fürdetni a kutyákat elég 3 havonta, a cicákat pedig egyáltalán nem kell.

Ecet a szagok ellen

A szobatisztaság nem alakul ki azonnal. Légy felkészülve a kisebb balesetekre ecettel! Az ecet szaga elfedi a vizeletét, így nem fogja arra ingerelni a szag a kutyust, hogy újra a nem kívánt helyre pisiljen. Szőnyegen és más anyagon is alkalmazhatod, nem fogja kivenni a színt sem. Járólapon pedig moss fel ecetes vízzel.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...