2022.03.16. 12:30:00 6005 228

500 millió éve a Föld szolgálatában - Ezért ültess fát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mikroszkópikus méretű növényektől kezdve egészen a leghatalmasabbakig minden növény a földi élet nagyon fontos részét képezi. Az elmúlt 500 millió év során a növények változatos formában, de mindvégig jelen voltak a bolygón, és idő közben az emberiség minden életterületét átszőtték.

Fákkal a Földért - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fákkal a Földért

Az eredetileg vízben lebegő, ősi fajtól nagyjából ötszázezer féle szárazföldi növény származtatható, de a víz ugyanúgy kulcsfontosságú szerepet tölt be az életben maradásuk szempontjából. Ez a kettős pedig mi, emberek számára is az életet jelenti. A növényzetnek a levegő tisztítása és az oxigén biztosítása mellett a légkör hűtésében is fontos feladata van.

Amit a fáknak köszönhetünk

Az általunk ismert élővilág közel felének az erdők nyújtanak otthont, a legsokszínűbb élőhelyeknek az őserdőket tartják. Azonban ezek a hatalmas kiterjedésű erdők a sajátos mikroklíma kialakítás amellett az időjárásra is befolyással vannak: A környékükön rendszeres esőzések kialakulását segítik elő.

A túl kevés és a túl sok víz hátrányairól talán mindenkinek van személyes tapasztalata. Egy-egy aszályosabb év, vagy éppen az árvízi készültség is azt mutatja, milyen fontos a fák szabályozó szerepe! A fák gyökerei segítenek elnyelni a vizet a folyóvölgyekben (is), és csökkentik a talajerózió mértékét.
A termések éréséhez szintén hozzájárulnak azáltal, hogy természetes szélfogóként segítik a méhek beporzó munkáját. Az erdőségek ugyanígy zajszűrűként is funkcionálnak.

A fa, mint az emberiség által régóta használt megújuló energiaforrás napjainkig erősen túlhasználásra került, de bíztató hír, hogy az erdészeti munkának és a fásításoknak köszönhetően ez a folyamat megállni látszik.

A fák, mint a jövő kulcsai

A mai növényvilág fejlődésének feltárása nem csupán azért fontos, hogy képet kapjunk bolygónk múltjáról, de társadalmunk jövőében is szerepet játszik. Ha megértjük a növekedésüket korlátozó tényezőket, elkezdhetjük javítani a növényfajok vízfelhasználását és szárazságtűrő képességét. Ez az élelmezésbiztonság szempontjából kulcsfontosságú törekvés.
Ezen kérdések megoldása továbbá elvezethet minket az élelmiszereink fenntarthatóságának javításához, a műtrágyáktól való függőségünk és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

A környezeti tényezőkre kevésbé érzékeny növényfajták a kutatók víziói szerint kevesebb helyet, vizet és tápanyagot igényelnének, mindezek mellett fenntarthatóbbak és megbízhatóbbak lennének. Talán ezáltal megtalálhatjuk a módját a természettel való harmonikusabban életvitelnek is.

Forrás: www.inverse.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...