2015.07.07. 16:10:09 10585 274

4 gyógynövény, amit júliusban gyűjthetsz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A saját házi patikánk kialakítása csupán elhatározás kérdése, hiszen a természetben minden a rendelkezésünkre áll. A július igazán gazdag hónap, ami a gyógynövényeket illeti, most 4 fontos növényt emelnénk ki a „tömegből”.

Cickafark - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cickafark

Cickafark

A hölgyek már jól ismerik a cickafarkteát, illetve a cickafarkos ülőfürdőt, hiszen a növény a menstruációs fájdalmak, a rendszertelen havi vérzés és megannyi női probléma ellen hatásos lehet. Ezenkívül gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásáról is ismert. Elősegíti a gyomorpanaszok, a hányinger, az emésztési bajok enyhülését, jó lehet puffadásra, epehólyag problémákra is. A vérzést is csillapíthatja.

A növényt réteken, mezőkön, sőt árokpartokon is felfedezhetjük. Nagyon igénytelen, jól viseli a meleget és a szárazságot, egyedül a túl sok vizet nem szereti. Könnyen felismerhető apró, fehér virágairól, melyek ernyőszerűen helyezkednek el a növény szárának legvégén. Erős az illata. Körülbelül 20-40 cm magasra nő meg, ritka esetekben a 60 cm-t is elérheti. A levelei aprók, mintha be lennének szeldelve. Napsütéses időben gyűjtsük, az utaktól távol!

Citromfű

CitromfűCitromfű

Ez a növény még az év gyógynövénye címet is kiérdemelte 1988-ban, annyira sokoldalú! Köztudott, hogy megfázás és influenza esetén a citromfüves tea is enyhítheti a panaszainkat, ezenkívül a gyomrunknak, az epénknek és a májunknak is jót tesz. Illóolaja baktériumölő hatással is bír, ezért egészségünk megőrzése érdekében, megelőzésre is jó lehet. Görcsoldó hatását kihasználhatjuk menstruációs és egyéb fájdalmak esetén is. Nyugtató hatása is van, így idegesség és álmatlanság esetén is javallott.

Az Elő-Ázsiából származó citromfüvet a Benedek-rendi szerzeteseknek köszönhetjük, akik utazásaik során elhozták az európai kolostorokban ezt a csodálatos gyógynövényt. A szabadban nem találjuk meg, kizárólag a kertekben és az ültetvényeken, ahol termesztik. Ha a kertedben van citromfű tanácsos még most begyűjtened, a virágzás előtt.

A citromfűről részletesebben itt olvashatsz.

Csalán

Fehér árvacsalánFehér árvacsalán

A csalánnak szinte minden részét felhasználjuk, a levelét, a hajtását és a gyökerét is. Vízhajtó hatású, de reumatikus panaszokra is ajánlják. Vértisztító hatása miatt is fogyasztják. A friss, új leveleket akár ételekhez is hozzáadhatjuk, kiváló levesekhez, salátákhoz és más zöldséges fogásokhoz. A sokoldalúságát bizonyítja, hogy még a szépségápolásban is felhasználják, samponok, krémek alkotóanyaga lehet a csalánból készült főzet.

A csaláncsípés ugyan kellemetlen, de semmiképpen nem haszontalan. A népi gyógyászat szerint segíthet csökkenteni a reumás panaszokat is. A csalánvesszőzés egy ismert módszer, amit fájdalomcsillapításra alkalmaznak. A módszer lényege, hogy 3 egymást követő napon egy csaláncsokorral csapkodjuk a sajgó testrészeket.

A csalánról részletesebben itt olvashatsz, az árvacsalánról pedig itt.

Napraforgó: a szirom és a "szotyola"

NapraforgóNapraforgó

Nemcsak a napraforgómag, a szotyola, hanem bizony a virág is értékes a népi gyógyászat szerint. A gyönyörű, sárga szirmok antioxidánsokat tartalmaznak, többek között flavonoidokat és karotinoidokat. A napraforgóból készült teát magas vérnyomás és láz ellenszereként is fogyasztják. Idegcsillapító hatása is ismeretes.

A magját főként az ipar használja fel étolaj, margarin, szappan előállítására. Nyersen és pirítva is fogyasztható, gazdagíthatja a salátáinkat. Jó fehérje, zsír és vitaminforrás. B-vitaminokat, káliumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Dísznövényként is termesztik.

Forrás: az egeszsegtukor.hu, a komfortabc.hu és a gyogynoveny-eger.hu cikkei nyomán írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.