2016.11.28. 09:00:50 14718 436

4 dolog, ami nagyon nem tesz jót az ízületeidnek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Akinek voltak, vagy vannak ízületi fájdalmai, az tudja, hogy milyen fontosak ezek az önfeledt, erőlködés nélküli mozgáshoz. Egészen addig nem is nagyon vesszük ezt észre, amíg nem találkozunk valamilyen ízületeket érintő betegséggel, kopással vagy gyulladással. Ezeket megelőzendő, vigyázzunk az ízületekre, és kerüljük el ezt a négy dolgot!

Ízületek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ízületek

1. A futás az egyetlen sport, amit végzel

Nagyszerű, hogy sportolsz, de a futás önmagában nem elég, mert nagyon terheli az ízületeket. Meglehet, hogy jó kondid, de a fizikumod összességében valószínűleg nincs 100%-os állapotban. A futás nem edzi az összes izmot, és megterheli a térdet, a bokát, a csípőt. Fontos, hogy más mozgásformát is beiktass minden héten, hogy elkerüld a sérüléseket, és a többi izmodat is átmozgasd. Az úszás például egy remek ízületkímélő mozgásforma.

2. Túlsúlyos vagy és nem foglalkozol vele

Igen, vannak különböző alkatú emberek, és lehet, hogy Te az erősebb testalkatúak közé tartozol, és el is fogadtad ezt. Ugyanakkor ez nem ok arra, hogy tovább gyarapítsd a kilóid számát, mint kellene, illetve, hogy elhanyagold a mozgást. A túlsúlyt az ízületeid is megsínylik. A várandósság alatt sem illik elengedni magunkat ugyanebből az okból.

3. Nem nyújtasz

Ahogy öregszünk a nyújtással egyre többet kellene foglalkoznunk. Igazából az sem lenne nagy baj, ha több időt töltenél a nyújtással, mint az erősítő vagy kardio edzésekkel. Minél idősebbek vagyunk, annál kevésbé rugalmasak az izmok, és a rugalmas izmok tartják mozgásban az ízületeket is.

4. Túlságosan feszegeted a határaidat

A nyújtás, a jóga, a pilátesz mind nagyszerű mozgásforma az ízületeknek és az izmoknak is, ugyanakkor könnyedén le is sérülhetsz, ha nem veszed figyelembe a határaidat. Fontos, hogy ügyelj rá, mennyit bír a tested, és ne menj bele olyan pozíciókba, amelyekre még nem állsz készen. Ne erőltesd meg magad túl sok sétával (pl.: lapos cipőben betonúton egész nap várost nézni nem jó ötlet...), ülőmunkával vagy túl nehéz fizikai munkával.

+1. Nem iszol elegendő folyadékot

Minden egyes sejtünk igényli a folyadékot, főként víz formájában, miért lenne ez másként az ízületekkel? Főként mivel a dehidratáltság hatására az ízületi folyadék mennyisége is csökkenhet, Ez segítené elő az ízületi porcok súrlódásmentes elmozdulását.

Forrás: prevention.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...