2023.04.20. 10:00:00 6191 230

3+1 zenés érdekesség a csodás szivárványról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szivárványt látni mindig ugyanolyan különleges élmény, mint legelőször volt. Ez a csodás jelenség és annak létrejötte évszázadokig misztikus és megfejthetetlen téma volt, azonban mostanra már több titkát is felfedte.

Szivárvány a hegyek között - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szivárvány a hegyek között

Ha gyerekkorodban te is hallottál arról a legendáról, miszerint a szivárvány lábánál a koboldok aranyat rejtettek el, ki kell, hogy ábrándítsalak: A szivárványnak valójában nincs egy “lába” sem! Azt is elárulom, hogy ezt mivel tudják bizonyítani.

3+1 érdekes tény a szivárványról

1. A szivárvány keletkezése

A naprendszerünk egyetlen olyan bolygóján élünk, amelyen az eddigi tudományos adatok szerint képes szivárvány létrejönni. Ugyanis más már megfigyelt bolygókon hiányzik annak a két feltételnek az együttese, amely révén a színes jelenség kialakul: ezek pedig az állandó folyékony csapadék és a közvetlen napfény.
Szivárványt ezen okok miatt nem látni fagyos időben, amikor a csapadék hó vagy jég formájában esik, ráadásul napfénynek is jócskán híján vagyunk.

Sia - Rainbow (My little pony)

2. Szivárvány, ha dupla

Még a szivárványnál is sokkal ritkább esetben láthatunk kettős szivárványt, amely akkor fordul elő, ha a fény kétszer verődik vissza az esőcseppben. A két különböző visszaverődés különböző szöge miatt az úgynevezett másodlagos szivárványnak magasabban lesz, mint az elsődleges szivárvány.
Ha elég éles a szemünk azt is megfigyelhetjük, hogy a második szivárvány halványabb színei fordított sorrendben tűnnek fel az égbolton.

Katy Perry - Double Rainbow

3. A szivárvány, mint a boldogság szimbóluma

A szivárvány a földről nézve félkörívnek látjuk, ám a légkörből nézve kiadja teljes alakját: valójában kör alakú! A kör pedig a teljesség szimbóluma, így nem véletlenül kapcsolódik ehhez a lélegzetelállító légköri jelenséghez a zenetörténelem egyik legharmonikusabb és mégis vidámságot sugárzó dala!

Israel Kamakawiwo’ole - Somewhere Over the Rainbow

+1 Az éjszakai égbolt éke, a Holdszivárvány

Ritkán észlelhetünk olyan különleges optikai jelenséget is, mint az éjszakai szivárvány. Azonban ez csak formai megjelenésében hasonlít nappali társához, mivel szabad szemmel nézve fehér színben – vagy csak nagyon halványan - pompázik.
Az éjszakai csapadékban megtörő fénysugár ekkor a teliholdról visszatükröződő napfényből származik.

Forrás: www.rainbowsymphony.com,www.youtube.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...