2015.08.28. 12:46:44 5216 149

23 éves csúcson van a foglalkoztatottság itthon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Huszonhárom éves csúcson van a foglalkoztatottság Magyarországon, és 11 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken, a Központi Statisztikai Hivatal frissen közzétett munkaerő-piaci adatait kommentálva.

Boldog munkahely - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Boldog munkahely

Czomba Sándor hozzátette, 2010 áprilisa, a kormányváltás óta több mint 510 ezer új munkahely jött létre, és ebből 300 ezer a versenyszférából adódó növekedés.

Árnyalja a képet, hogy az országon belül továbbra is jelentősek a területi különbségek a nyugati és a keleti régiók között, illetve sok az alacsony iskolai végzettségű ember, akiknek munkaerő-piaci esélyét a következő években képzésekkel javítani kell - fejtette ki Czomba Sándor.

A létszámban a legnagyobb dinamikát az építőipar mutatta, ahol 17 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a mezőgazdaságban pedig 15 ezerrel dolgoznak többen, mint az előző év azonos időszakában - ismertette az államtitkár, kiemelve még a szállítmányozást, a vendéglátást és a kereskedelmet.

A feldolgozóiparban már a tavalyi hasonló időszakban is magas volt az alkalmazotti létszám, így itt nincs lényegi változás - tette hozzá.

Czomba Sándor kitért arra is, hogy a közfoglalkoztatás magas aránya érdemben befolyásolja ugyan a kereseti adatokat, de a magyar vállalkozások egyre inkább érzik, hogy a jó munkaerőt meg kell fizetni. A kormánynak is az a célja, hogy a gazdaság erősödésével nemcsak a minimálbéreket, hanem általában a béreket próbálják emelni arra a szintre, ami versenyképes a nyugat-európai országokéhoz képest - hangsúlyozta.

A munkanélküliség alakulásáról az államtitkár elmondta: bízik abban, hogy 300 ezer alá mehet, illetve a későbbiekben stabilan ott is maradhat a munkanélküliek száma.

A nemzetgazdasági tárca az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy másfél éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon.

Az NGM kiemelte, a foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve látható, hogy a férfiak és a nők körében is javultak a mutatók.

A 15-64 éves nők foglalkoztatási rátája 2,1 százalékponttal nőtt, elérve egy újabb csúcsértéket, a 57,8 százalékot. A női foglalkoztatás az elmúlt öt évben 7,5 százalékponttal emelkedett, ami négyszer nagyobb az uniós átlagnál - jelezték.

A kormányzat aktív foglalkoztatási programjainak kiemelkedő szerepe van a folyamatosan javuló munkaerő-piaci statisztikákban. A közelmúlt makroadatai a foglalkoztatás további bővülését jelzik előre, amely kedvezően hat a költségvetésre és a háztartások fogyasztására is - hangsúlyozta közleményében a minisztérium.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Unokázós bűnszervezetet számolt fel a budapesti rendőrség

Úgynevezett unokázós bűncselekményekre, vagyis idős emberek megtévesztésével elkövetett csalásokra specializálódott bűnszervezetet számolt fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK); a szervezet tagjai 2018 augusztusa és 2019 júniusa között 33 idős sértettől több mint 43 millió forint értékben csaltak ki készpénzt, illetve ékszereket - közölték rendőrségi vezetők keddi fővárosi sajtótájékoztatójukon.

Holmik Kínából? – AliExpress, Wish, Alibaba, a modern „kínai piac”

Szebbnél szebb, kreatív, ötletes, sokat ígérő dekorációs, és konyhai ötleteket láthatunk az internetet böngészve. És hogy hol tudjuk beszerezni a legtutibb kiegészítőket hozzá? A modern kínai piacon! Tehát a webshopokon, ahol botrányosan jó áron jutunk kütyükhöz bármilyen témában – csak ki kell várni! Íme minden, amit tudni akartál a kínai rendelős oldalakról!

Mennyi az annyi? Avagy a világ 10 legdrágább fűszere

A fűszerek az emberiség keletkezése óta nagy szerepet játszanak mindennapi életünkben. Erre engednek következtetni az antik írásos emlékekben ezekre tett utalások is. Az archeológusok már i.e. 3000 előtti egyiptomi sírokban is találtak fűszereket, amelyeket a test balzsamozására használtak. I.e.200 és 1200 között a rómaiak fűszerekkel kereskedtek az Egyiptom és India között megtett óceáni utazásaik során. Borssal, fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel tértek haza.