2015.10.01. 13:30:29 9089 244

10 módszer, hogy ne lépd túl a keretet nagybevásárláskor!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A bevásárlás költségeinek kordában tartása nagyon nehéz. (Mindenkinek, nem csak Neked! Csak, hogy ne érezd olyan egyedül magad...) Ami biztos, hogyha a havi költségvetésedet átnézed, a boltban elköltött összegen mindig lehet spórolni. Íme néhány trükk, egészen pontosan tíz!

Nagybevásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nagybevásárlás

1. Vásárolj húst nagy tételben!

A hús a fagyasztóban akár egy évig is eláll, ezért érdemes feltankolni belőle. Véleményünk szerint megéri keresni egy gazdát a környéken, akinél lefoglalhatjuk a húst. Mi például a közeli falvakban vásárolunk tanyasi csirkéket és pulykát fél vagy negyedévente. Leadjuk a rendelésünket, és pár hónap múlva frissen vágva, megpucolva, letisztítva ott vár minket pár egész csirke. Antibiotikum mentesen.

Ezt aztán otthon úgy bontom, ahogy szeretném (vagy ahogy édesanyám előkészíti nekem - jó sorom van, ezúton is köszi anyu! :)), zacskózom és lefagyasztom. Ezenkívül a hús esetében megéri az akcióvadászat! Amikor olcsó a darált hús, a karaj vagy bármi, amit kedvel a család, vegyünk belőle dögivel, osszuk kisebb porciókra és fagyasszuk le. (Így könnyebben ki is olvad, illetve nem kell mindent egyszerre felhasználni.)

Cikkajánló: Mi, meddig tartható a hűtőben és a fagyasztóban

2. Tervezz és listázz!

Ha tényleg szeretnél az étkezésen spórolni, akkor előre meg kell tervezni azt. Ez megkönnyíti a bevásárló lista összeállítását, és ezzel a módszerrel arra is ügyelhetsz, hogy változatosak legyenek az ételek. Ne lépj be az ábécébe lista nélkül, és ragaszkodj az ott látható termékekhez. Az, hogy mit akarsz és mire van szükséged két különböző dolog, így ha spórolni kell, akkor ez utóbbira helyezd a hangsúlyt.

3. Készítsd el otthon!

Természetesen könnyebb megvásárolni az előre legyártott dolgokat, de sok mindent otthon is elkészíthetsz. A bolti helyett házi sütemény, muffin, salátaöntet, szósz, tortilla lap, majonéz, kenyér, pizza stb. készülhet. A sajtot is jobban megéri egészben megvenni, majd otthon szeletelni és reszelni, ugyanez igaz a salátára is. Az előre zacskózott és darabolt változatok mindig drágábbak.

4. Főzz nagy mennyiségben és fagyaszd le!

A bevásárlásra szánt keret csökkenthető, ha nagyobb mennyiségben főzöl, és lefagyasztod az ételt. A maradékokból akár egy teljes hetet is kihúzhattok a hónap végén, ha az első három héten résen vagy. A spagetti szósz, a töltött káposzta, a gulyás, a főzelékek jól fagyaszthatóak!

Egyetek olyan egyszerű ételeket is, mint például a pirítós, és hetente kétszer tervezz be húsmentes vacsorát.

5. Keress kuponokat!

Tudom, hogy nehéz rá időt szakítani, de listaírás közben nézz körül az interneten, hátha találsz valamihez kedvezményes kupont. Vigyázat, ne engedj a csábításnak! Csak olyan kuponokat tölts le és válts be, amelyekre valóban szükséged van. Ha csak úgy érvényes a kupon, hogy többet kell vásárolnod valamiből, amire szükséged van, akkor inkább ne váltsd be. Vannak olyan márkák illetve boltok, akik rendszeresen küldenek kuponokat, ezekre lehet számítani, használd ki őket!

6. Egynél több boltban vásárolj!

Vannak olyan dolgok, amit a közeli boltban nem kap meg az ember, vagy szimplán változatosságra vágyik. De az is előfordulhat, hogy több minden akciós egy harmadik boltban a listánkról, mint a törzshelyünkön. Ilyenkor menjünk, és vásároljuk ott.

7. Legyen hűségkártyád!

Ingyenes, tehát mindenképpen megéri kiváltani a nagyobb áruházláncok hűségkártyáit. A legtöbb helyen negyedévente kuponokat kaphatunk bizonyos termékekre, illetve gyakran csak klubtagok részére érhető el egy akció. Sok kereskedő a számla végösszegéből is szép kedvezményt ad, ha összegyűlt bizonyos mennyiségű pontunk. Egy szóval érdemes kitölteni azt a regisztrációs papírt.

8. Nevezz ki bevásárló napot!

Talán ez a legnehezebb, de a leghatékonyabb tipp! Csak egy nap menj bevásárolni (javaslatunk a szombat reggel vagy a hétfői nap), és akkor mindent vegyél meg, ami a hétre szükséges (ragaszkodva a listádhoz).

A hét többi napján kerüld el messziről a boltokat, ezzel nem kevés időt és pénzt megspórolhatsz! Helyette inkább készítsd el azt a házi tortillát vagy pizzát, amiről az előbb beszéltünk. Ha friss kenyér után vágyakozik a család, és nincs kedved vagy időd megsütni, fuss be egy pékségbe. Ezzel elkerülheted a túlköltekezést, hiszen minél többször mész boltba, annál több felesleges holmival térhetsz haza.

9. Ellenőrizd magad!

Mielőtt a pénztárhoz mennél, nézd át a kosarad tartalmát: biztos, hogy csak az van benne, ami fel volt írva? Ha nem, akkor vedd ki az extra dolgokat a kosárból, majd mielőtt kiütnék a gépet, kérdezd meg mennyinél tartotok. Ha még belefér a keretbe valami az extra dolgok közül, akkor azt nyugodtan megveheted. Ha viszont nem, akkor legyél szigorú, és ragaszkodj a listán felírt dolgokhoz! Ehhez nem kevés önfegyelem kell.

10. Használd ki az akciókat!

A listán található dolgok közül válaszd az éppen akciós termékeket. A legtöbb bolt bejáratánál elhelyeznek akciós újságokat, amelyek hetente rotálódnak. Nézd ezt át, mielőtt belépnél a boltba! Ne engedj viszont a kísértésnek, ha a listádon nem szerepelnek a kedvezményes árú termékek.

Forrás: dailyfinance.com cikke alapján írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?