2015.01.25. 09:46:17 6432 48

10+1 tény az emberi szervezetről: csodáld a tested!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A világ csodálatos, változatos és érdekes. Mi emberek tesszük azzá. Itt van 10+1 tény az emberekről, amit biztosan nem tudtál te sem. Olvasd el őket, és ha eddig nem tisztelted eléggé a tested és a dolgokat, amelyekre képes vagy, akkor gondold át még egyszer!

A test csodái - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A test csodái

1. A szív akkora nyomást hoz létre az erekben, amellyel akár 10 méter távolságra tudja kilövellni a vért

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a szív fantasztikus gépezet, de azt valószínűleg Te sem gondoltad volna, hogy ekkora ereje van. A szív nem csak az életben maradáshoz szükséges vért biztosítja a szervezet számára, de elképesztő teljesítményekre is képes, például arra, hogy a vért akár 10 méter távolságra kilövellje. Reméljük, nem kerül rá sor, hogy ezt a saját szemeddel lásd.

2. Az agyad annyi elektromosságot termel, hogy egy kis villanykörtét megvilágítana

Az emberi agyban az idegsejtek szép nagy elektromos hálózatot alkotnak, amikor ébren vagy, annyi áram termelődhet az elektromos kisülések során (ami az információ továbbításához szükséges), mellyel összességében akár egy kisebb villanykörtét is működésbe hozhatnál.

3. Az emberi agy kb. 75%-ban vízből áll

Ez nagyon érdekes – azt a testrészünket, amely gyakorlatilag mindent irányít, és meghatározza, kik vagyunk, nagyrészt víz alkotja. Tehát minden gondolatunk csak úszik valamerre… :)

4. A szívverés felveszi a zene ütemét, amit hallgatsz

Nem hiába mondják, hogy a zeneterápia csodákra képes és megnyugtat, persze csak ha megfelelő zenét hallgatsz.

5. 300 csonttal születünk, de csak 206 csonttal halunk meg

Hogy hová tűnnek a csontok? Ne aggódj, nem a buszon veszítetted el őket. A helyzet az, hogy egyes csontok különálló darabként kezdik, majd ahogy növünk, egy csonttá forrnak össze – ezért lesz a végén néhány csonttal kevesebb, mint kezdetben.

6. Az emberi szem 576 megapixeles digitális fényképezőgép lenne

Szép posztert lehetne gyártani egy ilyen képből.

7. Az agyad kb. a 40-es éveid végéig fejlődik

Tehát ha életed végéig nem is, de azért elég sokáig képes vagy új dolgokat megtanulni és fejlődni. Aki figyelmet fordít erre, és tréningeli magát, az valószínűleg a későbbiekben sem fog olyan gyorsan leépülni.

8. Az orrod 50000 illatot képes megkülönböztetni

És emlékszik is ezekre az illatokra, ezért idézhetnek fel különböző illatok bizonyos érzéseket és emlékeket.

9. Csak ennyi atomból állunk: 7.000.000.000.000.000.000.000.000.000

Egy felnőtt ember ennyi részecskéből áll, kis sem tudjuk mondani ezt a számot.

10. A legerősebb izmunk a rágóizmunk

Ha belegondolsz, ezt használod a legtöbbet és talán ez a leghasznosabb is.

+1 Az izzadság nem büdös

Az izzadás önmagában nem szagos, viszont a baktériumoktól valóban megjelenik az izzadság szag... Mivel az izzadás egy méregtelenítési folyamat, azt nem jó meggátolni, viszont a baktériumok megjelenését meg lehet előzni szolidabb eszközökkel is, mint egy nehézfémekkel telített izzadásgátló.

Forrás: dormeo.hu, factslides.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?