2014.10.07. 15:15:36 5777 30

Vizsgálják a hétvégi Forma 1-es baleset körülményeit
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szörnyű baleset történt a hétvégén a Japán Suzukában a Forma 1-es nagydíjon. Jules Bianchi, a 25 éves pilóta neki ütközött annak a darunak, ami egy másik pilóta Adrian Sutil autóját mentette volna. Bianchi súlyos fejsérülést szenvedett, és kórházba került. A baleset körülményeit most kezdték kivizsgálni, így Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke jelentést kért Charlie Whiting versenyigazgatótól.

Jules Bianchi a Marussia-Ferrari Racing gyakorlat során ülésén péntek, április 4, 2014, a Formula 1-Gulf Air Bahrain Grand Prix 2014 | Fotó: Dr Ajay Kumar Singh 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jules Bianchi a Marussia-Ferrari Racing gyakorlat során ülésén péntek, április 4, 2014, a Formula 1-Gulf Air Bahrain Grand Prix 2014 | Fotó: Dr Ajay Kumar Singh 123rf.com

Korábban felmerült a verseny időpontjának korábbra hozása az ítéletidő és a várható rossz látási viszonyok miatt – többen ezt is említették a baleset okai között –, és több pilóta is kritizálta a versenybírákat, amiért nem intették le korábban a futamot, illetve amiért nem küldték be hamarabb a biztonsági autót.

Bernie Ecclestone, a Forma–1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa szerint, az FIA-nek egy független szakértőkből álló csapatra kell bíznia az eset kivizsgálását.

„Az elmúlt időszakban nagyon sokat tettünk a biztonságért, magam is mindig azt mondtam, ha balesetet szenvednék, egy F1-es autóban ülve nem lenne gond, mert ezek a gépek a világ legbiztonságosabb járművei” – mondta Ecclestone.

Azután, hogy az 1994-es San Marinó-i Nagydíj hétvégéjén Ayrton Senna és Roland Ratzenberger is halálos balesetet szenvedett, jelentősen szigorítottak a biztonsági előírásokon a Forma-1-ben. A 83 éves Ecclestone hozzátette, minden óvintézkedés ellenére megtörtént a súlyos baleset, „amely éppen egy mindannyiunkhoz közel álló ifjú pilótával történt, és mindenkit sokkolt.”

Kérdések merültek fel a közvetítésben látható, Adrian Sutil balesetének helyszínén – ahol Bianchi belecsúszott a Saubert elvontató traktor hátuljába – lengetett zöld zászlóval kapcsolatban, amely az autóversenyzésben a veszély elmúltát jelzi. Nos, a zöld zászlót közvetlenül a baleset helyszíne után lengették, amellyel jelezték a pilótáknak, hogy innentől fogva visszatérnek a normál versenyzési körülmények. Bianchi kicsúszása dupla sárga zászlós szakaszon történt, amiről a pilótákat a kormányon található kijelző is informálja.

Alexander Wurz, a pilótaszövetség elnöke arra kér mindenkit, hogy ne alkosson elhamarkodottan véleményt a körülmények pontos ismerete nélkül, és a pilótáknak azt javasolta, hogy egyelőre ne beszéljenek nyilvánosan a balesetről.

A korábbi F1-es világbajnok, Jacques Villeneuve arról beszélt az Autosportnak Bianchi balesete kapcsán, hogy az amerikai biztonsági autós protokoll alkalmazásával elkerülhető lett volna az incidens.

Az F1 szóvivője, Matteo Bonciani hétfőn közölte a sajtóval, hogy a Japán Nagydíjon balesetet szenvedett Jules Bianchi állapota kritikus, de stabil, a miei Egyetemi Kórház intenzív osztályán ápolják, légzését gép segíti.

Bianchit eszméletlen állapotban szállították kórházba, ahol helyi idő szerint vasárnap este 11 órakor elvégeztek rajta egy háromórás műtétet, amely során nagyobb vérömlenyt távolítottak el a koponyájából.

A francia pilóta szülei hétfőn érkeztek meg Japánba Dubaj érintésével, a Phanfone tájfun is hátráltatta őket, így csaknem 24 órán át utaztak, és kedden láthatták a 25 éves Jules-t. A kórház hétfőn nem adott ki hivatalos közleményt a pilóta állapotáról, várhatóan a családdal való egyeztetést követően kerülhet sor a média tájékoztatására.

A Marussia csapat hétfői közleményében türelemre intett, és kéri a család érzéseinek tiszteletben tartását – a Marussia és a Ferrari képviselői a helyszínen maradtak, hogy támogassák Bianchit és szüleit a kórházban.

Világszerte rengetegen szorítanak az F1-es pilóták között is rendkívül népszerű Bianchiért, a #ForzaJules (Hajrá, Jules!) vasárnap óta folyamatosan az egyik legnépszerűbb kifejezés a twitteren.

Bianchi balesete nem szerepelt a televíziós közvetítésben, de felkerült a netre egy néző által készített videó a szörnyű bukásról.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...