2014.06.19. 10:00:58 7678 43

Vigyázat! A telefont még csak kézbe sem vehetjük menet közben!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy nemrégiben a Kúria által meghozott döntés ismét új megvilágításba helyezte a mobiltelefonálást a gépjárművekben. Miben jelent újdonságot ez a döntés, mik a releváns szabályok, mik az aktuális büntetések? Nagyjából minden gépjárművezető tisztában van azzal, hogy vezetés közben nem lehet telefonálni. Természetesen ez elég homályos megközelítése a problémának, a jogszabály sokkal pontosabban fogalmaz.

Autóban telefonálni? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Autóban telefonálni?

A KRESZ (kevésbé ismert nevén a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet) 3. § (2) bekezdése tartalmaz egyetlen mondatot, ami szerint a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. Ennyi és nem több, amit be kell tartanunk.

Újdonságként hathat a kúriai döntés azon tétele, amely szerint a használat a mobiltelefon bármely funkciójának használatát jelenti, tehát nem szükséges telefonálnunk a kézben tartott telefonon. A konkrét ügyben például megbüntették a gépjármű vezetőjét, mert menet közben kézbe vette a telefonját, hogy kinyomjon egy beérkező hívást. A Kúria álláspontja alapján tehát ez már a telefon egy funkciójának a használata, amely szankcionálandónak minősül. Ugyanígy nem hivatkozhatunk arra sem, ha egy hívást kezdeményezünk, hogy a hívás nem jött létre, azaz a másik fél nem vette fel a telefont.

A használat tehát most már tisztázott kérdés, a menet közben fogalma pedig eddig sem volt kérdéses. Amennyiben a gépjármű megáll, akár csak piros lámpánál vagy azért, mert előtte feltorlódott a forgalom, a büntetés nem áll meg. Vigyázni kell azért, mert egy centi előregurulás már büntetendő. Az ilyen típusú szabálysértésnél pedig a rendőr(ök) szava, illetőleg közokiratnak minősülő jelentése bizonyító erejű, ellenbizonyításra kevés az esély.

Felmerülhet a kérdés, hogy csak a kézben tartott mobil telefon veszélyes-e, vagy ha a mellettünk levő ülésen fekvő telefonunkat nyomkodjuk, azaz nem tartjuk a kezünkben, az mennyiben veszélytelen. A kérdés költői, utóbbit nem tiltja jogszabály, így nem büntetendő, de itt is érvényesek az előző bekezdés utolsó mondatában írottak.

A büntetés mértéke jelenleg nem feltétlenül az elrettentést szolgálja, a korábbi, akár 150.000 Ft-ig terjedő szabálysértési bírság, majd az üzemben tartóra is kiszabható közigazgatási bírság után jelenleg fix összegű bírsággal sújtandó szabálysértés a fenti szabály megszegése, amelyért a helyszínen 10.000 Ft-ot, szabálysértési eljárásban 20.000 Ft-ot kell befizetnünk.

Érdekességképpen megjegyzendő, hogy a motorosokra, kerékpárosokra még szigorúbb szabály vonatkozik annyiban, hogy kétkerekű járművön a forgalmi okból történő megállás esetén sem használható kézben tartott mobiltelefon.

Dr. Szabó Áron

Forrás: Das.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...