2014.04.23. 20:00:00 4034 24

Varázsszőnyeg, mely elrepít
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Április 23-a 1995 óta már nem csak Shakespeare, Miguel de Cervantes, Inca Garcilaso de la Vega halálának napja, hanem katalán javaslatra a Könyv és szerzői jogok világnapja is. Célja, hogy népszerűsítse a könyvkiadást, az intellektuális javak védelmét és felhívja a figyelmet az olvasásra, annak fontosságára, szépségére. Hiszen: „A könyv varázsszőnyeg, más világba repít…”

Magyarország kedvence - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Magyarország kedvence

Neked melyik könyv a „NAGY” könyv?

Néhány éve Magyarországon is hasonló célzattal indult a Nagy könyv című televíziós műsor, melyben a közönség, az olvasói szavazatok döntötték el, melyik a legnépszerűbb, legkedveltebb, legtöbbet adó, egyszóval legeslegnagyobb irodalmi alkotás kicsiny országunk számára. Akkor, többek között, a nemrégiben elhunyt Gabriel García Márquez: Száz év magány című regénye is a toplistába került, a pálmát Gárdonyi Géza klasszikusa, az Egri csillagok c. műve vitte el.

Sokunk azóta is a saját kis listájának próbál eleget tenni, mely lehet, hogy pont e műsor alapján született. A felsorolás címe pedig mi más is lehetne: Könyvek, melyeket mindenképp szeretnék elolvasni. De jöhet máshonnan is az ihlet. Például a pénztár előtt kígyózó sorban egy szórakozó hely előtt az egyik, már sokat megélt fesztiválozótól: „A Mester és Margarita…azt el kell olvasni…mert az alapmű!”.

A lista folyamatosan változhat, mi magunk dönthetjük el, hogy újabb varázsszőnyeggel bővül-e, vagy esetleg csökken, ha a kinézett „jármű” mégsem repít fel minket az egekig. De lehet, hogy ezzel is egy új lehetőség nyílik, mert: „…A könyv ajtó. Kinyitod. Belépsz rajta. De visszajössz-e?” (Jeanette Winterson)

Háttér: unesco.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...