2016.07.08. 15:00:20 14621 266

Vakondok-gondnok – Barátsággal a vakond gondok ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A vakond bár nem hord kis kék kertészgatyát, azért nagyon jópofa kis jószág, ráadásul védett is. Azonban felfalja kiskertünk legszorgalmasabb dolgozóját, a gilisztát, ráadásul a szépen gondozott pázsitra ronda nagy földhalmokat csinál. Eláruljuk, hogyan űzheted el – anélkül, hogy bárkinek baja esne.

Vakond a kertben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vakond a kertben

Mint fentebb írtuk, a vakond sajnos nem teljesen kertbarát állat, ugyanis bár a pajorokat, csigákat, lótücsköket, százlábúakat és drótférgeket és egyéb kártékony gusztustalanságokat is örömmel fogyasztja - és ezzel igen jó szolgálatot tesz nekünk - , sajnos sokszor a palántákat is kifordítja a konyhakertünkből, és tönkre teszi a fáradtságos munkával befüvesített területet is. Éppen ezért érdemes ellene védekezni, amit kíméletes módon is megtehetünk – sőt, elsősorban így tehetjük meg.

Ki is vagy te, vakond?

Bár elég nehéz bármi mással összekeverni, azért álljon itt egy-két biztos infó arról, kivel is állsz szemben, ha vakond túr a kertedben.

Kék kertész nadrágot nem, viszont fekete bársony bundát mindig visel, ormánya rózsaszín, összenőtt ujjain pedig ásáshoz tökéletes hajlott, hegyes karmok vannak. Felnőtt korában akár 20 centi hosszúra is megnőhet. Tavasszal, a szaporodás időszakában pedig 4-5 piciny kölyköt hoz világra az anyavakond, ők még csupaszak. Mindez pedig a föld alatt nagyjából fél méterrel, bonyolult szerkezetű járatokban, kamrákban történik, ami a fő ellenség, a gólya ellen is többnyire védelmet nyújt, valamint a téli álomhoz is ideális rejtekhely.

Bírd költözésre!

Többféle módszer is van, amellyel nem ártasz az állatnak, mégis távol tarthatod a kertedtől. Az egyik ilyen, hogy a vakondjáratba gázolajjal vagy petróleummal átitatott textilt dugsz, ennek szaga hosszútávon elriasztja érzékeny ízlésű barátunkat. Egyszerű és hatásos módszer, de érdemes odafigyelni, hogy az ültetett növényeink közvetlen közelébe ne kerüljön ilyesmi, nehogy nem kívánt vegyi anyagok szívódjanak fel a termésekbe a gyökereken át.

Ennél azért tudunk még kíméletesebb módszereket is!

Hívd meg egy sörre!

Persze a sört jobb, ha inkább mi magunk fogyasztjuk el, majd ezután az üveget ássuk be pereméig a földbe. A vakond légjárata rezgésbe hozza az üveg falát, amit mi ugyan nem érzékelünk, azonban a vakond annyira nem képes elviselni ezt a hangot, hogy meggondolja majd magát, és elcuccol a kertedből. Hasonló elven működik az elektromos vakondriasztó is, ami szintén az emberi fül számára érzékelhetetlen tartományba tartozó rezgéseket bocsájt ki, azon a frekvencián, amit a kis bársonyos haverjaink már nem tolerálnak.

Virágot a vakondnak

Azt is mondhatnánk, hogy ültess riasztót a növényeid közé. A kutyatej félék közé tartozó nagy sárfű ültetése a kert köré, vagy akár csak néhány helyre nagyon hasznos lehet, ugyanis ez a növény a gyökerén riasztó hatású anyagot választ ki, így a közelében nem telepednek meg a vakondokok. Ennél barátságosabb, kedvesebb módszer pedig talán nem is létezik – esetleg ha megkéred szépen a vakondot, hogy legyen kedves elköltözni, az viszont egészen biztosan kevésbé hatásos.. :)

kislolli

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?