2019.10.29. 13:54:06 6871 264

Ültess gyümölcsfát a kertbe, még nem késtél le semmiről!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fagyok beállta előtt még előttünk a lehetőség a kertünk bővítésére. Ha ügyesek vagyunk, jól választunk, megfelelően ültetünk és persze értő szeretettel gondozzuk, a most ültetett fák évekig ajándékozzák majd zamatos gyümölccsel a családunkat. A választás és az ültetés azonban felvet néhány kérdést, amiket itt az ideje tisztázni!

Őszibarackfa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszibarackfa

Nem csak azoknak hasznos a saját gyümölcsfa, akik szeretnek befőzéssel foglalatoskodni, esetleg jobban kedvelik az anyagilag is sokkal kedvezőbb házi lekvárokat. Ha csupán a nyersen fogyasztott gyümölcseink egészséges és vegyszermentes mivoltában szeretnénk maradéktalanul biztosak lenni, akkor is remek lehetőség a saját fánk termése. Októbertől már bőven válogathatunk a faiskolák csemete kínálatából, és még novemberben is ültethetünk, míg be nem áll a fagy. Ideje előkészülni.

Hogyan válasszak gyümölcsfát?

Mivel gyümölcsöt szeretnénk majd szüretelni a kisfáról még a vásárlás előtt érdeklődjünk, hogy önporzó fajtáról van-e szó. A legtöbb alma, körte és cseresznyefának például szüksége van egy társra ahhoz, hogyha eljön az ideje, termőre forduljon. Arra is figyeljünk, hogyha nem kívánunk permetezni, akkor kártevőknek ellenállóbb típust érdemes választanunk. Ha több minden ültetnénk, jó elv lehet, hogy mindig teremjen valami a kertben – tehát eltérő szezonban érő gyümölcstípusokat vásároljunk.

Az előkészületek

Optimális esetben a komolyabb fagyok előtt meggyökerezik a kis fánk. Ehhez szükséges, hogy 50-60 centiméter mély gödröt ássunk neki – de az alapelv az, hogy a gyökérlabdánál egy ásónyommal szélesebb és mélyebb legyen a gödör. Hogyha a talaj kevésbé termékeny, kemény, akkor mélyítsünk még rajta és trágyával erősítsük a fejlődést. Arra azonban fontos figyelni, hogy a fa gyökérzete és a trágya nem érhet egymáshoz, legyen közötte legalább harminc centis földréteg, máskülönben a gyökérzet egyszerűen kiég a trágya bomlásakor.

Beszerzés és felkészítés

Ha kiválasztottuk a szép, egészséges, életerős csemetét, akkor óvatosan szállítsuk az ültetés helyére. Figyeljünk rá, hogy szállítás közben ne sérüljön a fa egyik része sem. A földlabdát zsákoljuk, fóliázzuk be a szállításhoz, ezzel elkerülhetjük, hogy kiszáradjon. Amikor megérkeztünk érdemes vízbe állítani legalább egy fél napra. Ezt követően vágjuk vissza a gyökereket. A visszavágással elérhetjük, hogy hamarabb kezdjen terjeszkedni új helyén a hiányzó gyökérvégek mentén.

A csalódás elkerülése végett a várható első gyümölcsözésről érdeklődjünk már a faiskolában.

Ültetés

Jól előkészített helyére szúrjunk masszív karót, majd finoman tegyük be a kis fácskát földlabdával együtt. Itt már ne trágyázzunk. Temessük körül földdel, de figyeljünk rá, hogy az oltás helye mindig bőven a földfelszín fölé essen. Taposással tömörítsük a földet, öntözzük meg igen alaposan. A tetejére tegyünk egy réteg termőföldet és végül az egészet nagyon alaposan öntözzük meg ismét, így a föld mindenhol bemosódhat a gyökerek közé.
Az ősszel ültetett fák jelentősen hamarabb meggyökereznek tavasszal érkezett társaiknál, így életerősebb, gyorsabb növekedésre számíthatunk az első időkben.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...