2014.09.02. 14:00:00 4967 13

Ukrajna: háborúban állunk Oroszországgal
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ukrán védelmi miniszter szerint Oroszország „nagy háborút” indított ellenük. Petro Porosenko szerint Moszkva közvetlen és leplezetlen agressziót indított az országa ellen.

Egy MIL MI-24 típusú helikopter: a szakadárok több ilyet is lelőttek a harcok kezdete óta. (kép: morguefile.com) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egy MIL MI-24 típusú helikopter: a szakadárok több ilyet is lelőttek a harcok kezdete óta. (kép: morguefile.com)

A Kelet-Ukrajna felszabadítására indított hadműveletnek vége, Ukrajnának most meg kell védenie magát az orosz agressziótól – közölte az ukrán védelmi miniszter. Az ukrán hadsereg feladta a luganszki reptér védelméért folytatott küzdelmet, és Donyecket sem sikerült bevennie, miközben az orosz hadsereg által megtámogatott szeparatisták új frontot nyitottak az Azovi-tenger partjánál található Novoazovszknál.

Lázadók helyett katonák

Az ukrán hadsereg parancsnoka szerint a szeparatistákat sorra orosz katonák váltják fel a szakadárok felügyelete alatt álló területeken, az ukrán hadsereg pedig a mariupoli kikötő és az ukrán partvidék védelmére rendezkedett be. A parancsnok szerint legalább négy orosz zászlóalj (azaz legalább 1600 katona) tartózkodik jelenleg Ukrajna területén.

Az ukrán védelmi miniszter szerint az orosz hadsereg teljes körű inváziójának megakadályozása most az elsődleges cél, ennek érdekében felhagynak azzal a próbálkozással, hogy az ország keleti részét irányításuk alatt tartó szeparatistákat megdöntsék. Valerij Heletej erről azt követően beszélt, hogy eredmény nélkül zárult a Minszkbe szervezett orosz-ukrán tárgyalás, ahol a szakadárok is képviseltették magukat.

A szeparatisták hétfőn kiadott közleményükben különleges státuszt követelnek az irányításuk alá vont területnek, helyben választott vezetéssel, az orosz nyelv szabad használatának garanciájával, és a milíciák rendfenntartó szerepének biztosításával. Egyúttal amnesztiát követelnek minden, az ukrán hadsereg fogságába esett militáns számára. Cserébe annyit ígérnek, hogy nem fognak elszakadni Ukrajnától.

Moszkva tagad és tűzszünetet sürget

Moszkva továbbra is tagadja, hogy katonai beavatkozást indított volna Ukrajna ellen, Szergej Lavrov külügyminiszter szerint a helyzet diplomáciai úton való rendezésére törekszenek, és kizárták a katonai intervenciót. Pedig, ahogy Vlagyimir Putyin nemrég fogalmazott: ha akarnák, két hét alatt bevehetnék Kijevet.

Putyin szerint a szeparatisták azért küzdenek, hogy megvédjék a helyi civileket az ukrán hadseregtől, miközben Kijev váltig állítja, hogy nem támadta a helyi civil lakosságot. Az orosz külügyminiszter szerint olyan tűzszünetet kell kötni, amely biztosítja a helyi lakosság védelmét. Azaz Moszkva csak olyan megállapodást fogadna el, amely alapján az ukrán hadsereget teljesen kivonnák a térségből.

Az EU újabb szankciókkal fenyeget

Az európai vezetők hétfőn felszólították Oroszországot, hogy vonja vissza haderejét a határon túlra. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor újabb szankciókkal kell szembenéznie. Erről az EU vezetői a hét második felében tárgyalnak az újabb szankciók tervéről. Olasz lapértesülések szerint Magyarország, Szlovákia és Ciprus akadályozzák az újabb szankciókat.

Magyarország katonákat küld a Baltikumba

A walesi NATO-csúcson Magyarország felajánlást tesz arra vonatkozóan, hogy 100 katonát küldjön a Baltikumba egy hadgyakorlat keretében. A Magyar Nemzet információi szerint ezen felül a pápai bázisrepülőtér fejlesztését és javasolni fogja, valamint felajánlhatja a magyar honvédelmi költségvetés emelését is.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...