2014.09.17. 09:20:00 6824 22

Újabb lépés a devizahitel-perben: tegnap 12 bank vesztett pert
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tegnap tizenkét pénzügyi intézmény állam ellen benyújtott keresetét utasította el első fokon a Fővárosi Törvényszék, egy perben pedig elhalasztották a határozathirdetést.

A 79 beérkezett keresetből eddig 39-et utasított el teljesen a Fővárosi Törvényszék. (Kép forrása: commons.wikipedia.org) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A 79 beérkezett keresetből eddig 39-et utasított el teljesen a Fővárosi Törvényszék. (Kép forrása: commons.wikipedia.org)

Az elutasított bankok:

 • Sberbank Magyarország Zrt.
 • Porsche Bank Zrt.
 • Kinizsi Bank Zrt., a Lombard Ingatlan Zrt.
 • Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.
 • Credit House Magyarország Ingatlanfinanszírozási Zrt.
 • Budapest Autófinanszírozási Zrt.
 • Aegon Magyarország Hitel Zrt.
 • UniCredit Leasing Immotruck Pénzügyi Szolgáltató Zrt.
 • UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt.
 • Erste Lakáslízing Zrt.
 • Örkényi Takarékszövetkezet
 • Nagykáta és Vidéke Takarékszövetkezet: a bíróság az ő esetükben a döntést szeptember 30-ra halasztotta

A törvényi háttér:

A kormány nyáron fogadott el törvényt a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseiről. Eszerint a 2004 és 2014 között kötött szerződések egyoldalú módosítását (kamat-, költség-, illetve díjemelését) megengedő általános szerződési feltételek tisztességtelenek.

De ezt a vélelmet a pénzintézetek az állam ellen indított perekben megdönthetik, ha bizonyítják, hogy általános szerződési feltételeik (ÁSZF) megfelelnek a jogszabályban rögzített hét elvnek. Ilyen elv például az átláthatóság, az egyértelműség, az objektivitás, az arányosság és a szimmetria.

Az eddigi statisztika

Eddig a bíróság összesen 42 ítéletet hozott, ebből 39 bank keresetét teljesen elutasították el teljesen, hároménak részben helyt adtak. Egy pénzintézet visszalépett, három pert pedig felfüggesztettek azért, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult.

A visszalépő a Banco Primus Fióktelep Magyarország volt, részlegesen pedig a K&H Bank Zrt., az UCB Ingatlanhitel Zrt. és a Magyar Cetelem Bank keresetét hagyták jóvá.

Az Alkotmánybírósághoz az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank összevont perében, valamint az OTP Ingatlanlízing ügyében fordul a Fővárosi Törvényszék.

A kitűzött augusztus 25-i határidőig 79 banki keresetlevél érkezett a bírósághoz.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Bankcsőd–Kérdezz felelek

Talán minden civilizált, modern ember rémálma, hogy a mindennapi, megszokott szolgáltatások közül valamelyik hirtelen leáll. Ezen a rémálmon belül is vannak fokozatok, és nem mindegy, hogy a képzeletbeli fontossági skála melyik végén helyezkedik el az adott szolgáltatás. Ha nincs áram, vagy víz, az biztosan mindenkit megviselne, még a legzöldebb, önfenntartó otthoni gazdaságot üzemeltető olvasó is észrevenné. Talán a skála másik végén áll, ha bezár a kedvenc gyorséttermünk, vagy 20 percig nem elérhető egy közösségi oldal. Azt hiszem inkább az elsőhöz, tehát a nagyon húsbavágó, fontos és ijesztő problémákhoz áll közelebb az, ha „becsődöl” a bank, ahol a pénzünket tartjuk.

Dizájnos fémkártyákkal és szolgáltatásokkal hódít a magyar bank

Hosszú hónapokig tartó tervezést és előkészítést követően az MKB Banknál mai naptól elérhetőek az MKB World Elite Metal és az MKB Platinum Metal fémkártyák. A bankfiókokban és a www.metalkartya.hu oldalon igényelhető kártyákat egyedülálló szolgáltatáscsomag és különleges, álló formátumú dizájn teszi páratlanná a hazai piacon.

Csütörtökön lejár az adategyeztetés határideje

Ma lejár az adategyeztetés határideje; október 31-ig kell adataikat egyeztetniük azoknak a banki, biztosítói, nyugdíjpénztári ügyfeleknek, akiket erről szolgáltatójuk értesített. Adategyeztetés hiányában novembertől a banki ügyfelek például nem kezdeményezhetnek új tranzakciót a számlájukon, egészen addig, amíg nem tesznek eleget egyeztetési kötelezettségüknek.