2014.05.03. 15:00:00 4080 14

Továbbra is súlyos harcok dúlnak Ukrajnában, a felek nem egyeznek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Moszkva elítélte az Odesszában történt tűzesetet, azért Kijevet téve felelőssé. A több mint 30 életet követelő tűz akkor csapott fel, amikor oroszbarát fegyveresek összetűzésbe keveredtek a helyiekkel. Közben az ukrán kormányerők tovább folytatják hadműveletüket az oroszbarát szakadárok ellen.

Puskaporos a levegő Ukrajna körül. (A kép illusztráció) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Puskaporos a levegő Ukrajna körül. (A kép illusztráció)

Letartóztatások

Szombat reggel 130 embert vettek őrizetbe Odesszában a pénteki tűzeset miatt. A helyi rendőrfőnök, Petro Luciuk bejelentette: a zavargásokban való részvétellel, illetve előre megfontolt szándékkal elkövetett bűncselekménnyel vádolhatják a letartóztatottakat. Közben a hatóságok módosították a halottak számát, a friss adatok szerint nem 38, hanem 31 ember vesztette életét a pénteki tűzesetben.

Moszkva szerint Kijev a felelős az odesszai tűzesetért. Az épület akkor gyulladt ki, amikor oroszbarát fegyveresek összecsaptak helyiekkel. A CNN szerint Kijev-párti aktivisták Molotov-koktélokat dobtak az épületre, ahová a szeparatisták menekültek. (A videó eredetisége nem igazolt, ezért nem hivatkozunk arra.)

Rendőrségi jelentés

A helyi rendőrség pénteken még azt közölte: harmincan füstmérgezésben haltak meg, nyolcan meg úgy, hogy a lángok elől kivetették magukat az ablakon. Sérüléseik miatt negyvenek fordultak orvoshoz – köztük tíz rendőr volt. A kigyulladt épület a szakszervezetek székháza volt, ahová szeparatisták menekültek, miután összecsaptak Kijev-párti aktivistákkal. Az orosz külügyminisztérium az eset után arról beszélt: a kijevi rendőrség „bűnös és felelőtlen” magatartása az oka az Odesszában történteknek. A külügyminisztérium megemlítette a Jobboldali Szektort is, amely szerinte terrorkampányt hirdet a föderalizáció híveivel szemben.

Együttműködésre szólítják fel a feleket

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője, Marie Harf Oroszországot és Ukrajnát is felszólította, hogy működjenek együtt, és állítsák helyre a nyugalmat, a törvényességet és a rendet. „Felszólítjuk az ukrán hatóságokat, hogy vizsgálják ki az esetet, és annak minden felelősét állítsák bíróság elé” – írta közleményében Harf.

De a harcok folytatódnak

Az ukrán kormányerők közben a kelet-ukrajnai Kramatorszkban folytatták hadműveletüket az oroszbarát szakadárokkal szemben. Erről Arszen Avakov ukrán belügyminiszter számolt be, aki elmondta: elfoglalták a tévétornyot Kramatorszkban, ez pedig közel fekszik a szeparatisták által elfoglalt másik településhez, Szlovjanszkhoz. Áldozatokról Avakov nem tett említést, de közölte: ma is folytatják előrenyomulásukat. Közben tegnap Szlovjanszknál is támadást indítottak – a településen egy hónappal ezelőtt robbant ki fegyveres felkelés.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...