2020.02.04. 18:07:35 12778 355

Tojáshéjat a növényeidnek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tojáshéj magas kalcium és káliumtartalma nagyon jót tesz kertünk zöld lakóinak. Nem csak ásványi anyag feltöltésre, de akár a termőföld pH-jának befolyásolására is használhatod! Összeszedtünk mindent, amit a tojáshéj-teáról tudni érdemes!

Törött tojáshéj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Törött tojáshéj

A tojáshéj magas kalcium és kálium tartalmáról mind tudunk, ám emellett foszfort, magnéziumot, nátriumot, cinket, mangánt, vasat és rezet is tartalmaz, amit mind-mind hasznosítani tudnak növényeink. Ezért tehát nem érdemes a szemetesbe dobnunk a sütés során megmaradt héjakat. Gyűjtsük össze és készítsünk konyhakerti- és dísznövényeink számára folyékony trágyát, úgynevezett tojáshéj-teát belőlük. Átlagosan egy tojáshéjban káliumból és kalciumból is 4-4 mg mennyiség van, tehát ha tíz tojás külső borításával számolunk, már mindjárt óriási ásványi anyag forrást adhatunk szeretett növényeinknek.

Tojáshéj-tea

A hatása akkor a legerősebb, ha vízzel vegyítve juttatjuk a végfelhasználóhoz, tehát a növényeinkhez. Ennek köszönhetően a felszívódás jóval gyorsabb és hatékonyabb lesz, és az egyenletes elosztás is így válik rendkívül egyszerűvé.

A tojáshéj-teához gyűjts össze 10-20 tiszta, szárazra törölt héjat – elsőre soknak tűnik, de egyik nap egy jó rántotta, másik nap egy piskótatekercs, és már ki is gyűlt a szükséges mennyiség.

Zúzzuk apróra a tojáshéjakat, majd forraljuk fel kb. 4 liter vízben. Ezt követően vegyük le a tűzről és hagyjuk állni bő egy napig. 24 óra alatt a tápanyagok kioldódnak a vízbe és már indulhat is a locsolás.

Így használd

Az oldatot közvetlenül a talajra locsold, cserepes és kerti növényeid esetén egyaránt. Cserepes növénynél kb. 2-3 tojáshéjnyi főzetre lesz szükség, nagy kerti növényeknél 4-5 tojáshéj mennyiség elegendő.

Nem muszáj megfőzni

Az egyszerűség kedvelői gyorsabb, de kevésbé hatékony módszert is alkalmazhatnak. Ha nincs időd, lehetőséged tojáshéj teát készíteni, egyszerűen csak zúzd össze a tiszta, száraz tojáshéjakat minél finomabb, apróbb darabokra, majd szórd a növény töve köré a talajra, egyenletesen eloszlatva.

Minél jobban sikerül porítanod a héjakat, annál több nyomelem jut át belőlük a talajba.

Ezeket a problémákat oldhatod meg a főzettel

A kálium közel olyan fontos a növényeknek, mint a nitrogén. Segíti a fotoszintézist, erősíti a szárszilárdságot és az aszálytűrési képességet is, mivel a vízszabályozást javítja. A hőmérsékleti változásokat is jobban viseli egy káliummal bőségesen ellátott növény.

Kalcium tartalma a gyökérfejlődést segíti és a gyökérszálak problémáját segít megoldani. Kerti szépségeink sejtfalai megerősödnek, stabilabbak lesznek a betegségekkel és hőhatásokkal szemben.

Plusz előny

A savas vagy semleges kémhatás lúgosítására is használhatsz tojáshéj teát. Ez nem csak a lúgos kémhatást igénylő növényeidnél, de a hortenzia színváltásánál is hasznodra lehet. A nyomelemek felszívódását a talaj pH-ja nem befolyásolja.

Rendkívül no-waste megoldás

A tojásfőzésből megmaradt főzővizet sem kell kiöntened, igazi öko-tudatos megoldásként használd inkább öntözővíznek! Nem olyan erős koncentrátum, mint a tojáshéj főzet, de mégis sok hasznos anyagot tartalmaz. Persze felhasználás előtt ne felejtsd el kihűteni!

Via hobbikert.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...