2015.01.11. 19:38:55 4052 14

Több mint 2,5 millióan tüntettek Franciaországban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Több mint 2,5 millióan vonultak utcára Franciaországban vasárnap a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonulásokon.

Jobbról a harmadik Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (b) és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke (b2), valamint Rania királyné, II. Abdalláh jordániai uralkodó neje (j2). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jobbról a harmadik Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (b) és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke (b2), valamint Rania királyné, II. Abdalláh jordániai uralkodó neje (j2). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Párizsban "a tüntetők az eredetileg kijelölt útvonalaknál jóval szélesebb területen vonultak, ezért képtelenség megszámolni őket" - közölte a franca belügyminisztérium.

Korábban a szervezők másfél millióra becsülték a fővárosban a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni szerdai véres merénylet és az azt követő túszejtések 17 áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen résztvevők számát, s a vidéki városokban is több mint egymillióan tüntettek.

A párizsi République (Köztársaság) téren a francia köztársaságot szimbolizáló Marianne szobor lábánál fiatalok és idősek, gyerekek és szüleik, franciák és külföldiek, muzulmánok és zsidók együtt adóztak az áldozatok emléke előtt.

A térről több útvonalon is elindultak az emberek a Nation (Nemzet) tér felé "Charlie vagyok, zsidó vagyok, rendőr vagyok" feliratú táblákat tartva a magasba. Volt aki "Muzulmán vagyok, de nem terrorista", "Charlie Akbar" (Charlie a legnagyobb), "Francia vagyok és nem félek", "A tinta folyjon, ne a vér!", "A szólásszabadságnak nincs vallása" felirattal érkezett, sokan a francia nemzeti zászlót lengették.

A nyugodtan hömpölygő, jó hangulatban megemlékező tömeg rendszeresen a Charlie szót skandálta, és többször spontán módon elénekelte a Marseillaise-t, a francia himnuszt.

Az emberek beszélgettek egymással, mosolyogtak, a tüntetést biztosító rohamrendőrök láttán pedig tapsviharban törtek ki és azt kiabálták, hogy "köszönjük", amiért péntek este a három napig tartó franciaországi terrorcselekmény-sorozat után a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a Charlie Hebdo merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest is, az utóbbi helyszínen azonban négy túsz is meghalt.

"Még soha nem voltam tüntetésen" - mondták sokan az újságírók kérdésére, hogy miért jöttek el.

A 47 éves Pierre fontosnak tartotta a sajtószabadság iránti ragaszkodását és a szolidaritást kifejezni, miután példátlan módon egy lapnak gyakorlatilag a teljes szerkesztőségét kivégezték a terroristák.

A francia televíziók tudósítása szerint a II. világháború végének ünneplése óta nem volt ilyen jelentős tömegmegmozdulás Franciaországban.

A menet élén Francois Hollande államfő oldalán mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult fel. A politikusok egy perc megállással és néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt. Közülük egyesek, így Ahmet Davutoglu török miniszterelnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Ali Bongo gaboni elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelenlétét is bírálta több francia lap, például a Le Monde is, arra hivatkozva, hogy "ők kevéssé a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság tiszteletben tartásáról ismertek". A liberális lap kérdésére a francia elnöki hivatal közölte:

"Tekintettel arra a világméretű bajra, amelyet a terrorizmus jelent, mindenkit szívesen látunk, mindazokat, akik készek segíteni minket ezen csapás leküzdésében. A terroristák a sajtószabadságra és a rendőrökre támadtak, antiszemita cselekményeket hajtottak végre. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy különbséget tegyünk az országok között és megbélyegezzük őket. Ezek a vezetők egyértelműen elítélték a Charlie Hebdo elleni támadást" - olvasható a francia elnöki hivatal közleményében.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...