2019.01.28. 14:13:46 8323 307

Téli kertészkedés elszántaknak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Január vége felé járunk, ilyenkor az egyszeri hobbikertész már lábrázást kap a mínuszok-hóesés-viharos szelek kombótól. De természetesen nincs az kőbe vésve, hogy az első tavaszi fuvallatokig ki sem tehetjük lábunkat a kertünkbe. Sőt!

Kert télen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kert télen

Ezek a hetek már a komoly tervezés időszakát jelenthetik, ilyenkor érdemes végig gondolni a majdani teendőket, listát írni az ültetendő növényekről, és még millió egyéb elfoglaltságot találhat magának a vállalkozó szellemű gazda. Említsünk is meg néhány feladatot, amit nem érdemes kihagyni a szezon igazi bedurrantása előtt.

Hó, jég eltávolítása

Az el nem olvadt hóréteget érdemes bizonyos növényekről eltávolítani, leseperni. A hó tömege jelentős terhelést is jelenthet, például a bambusz a földig is tud hajolni némi szilárd halmazállapotú csapadék súlya alatt. Érdemes tehát a havat letakarítani.

Tisztítás

Enyhébb napokon, amikor az időjárás megengedi, elkezdhetjük idősebb fáink törzsének tisztítását. Kaparóvassal, drótkefével érdemes nekilátni, a kéreg alatt megbúvó kártevőktől így tudjuk megszabadítani a növényeket. Az eltávolított részeket érdemes összegyűjteni és megsemmisíteni. Ne lássunk viszont neki ennek a tevékenyégnek, ha még számíthatunk jelentős és hosszútávú fagyokra.

Egyéb tisztogatások

A kerti munka előkészítése nem feltétlen jelenti azt, hogy az esetenként még fagyos földet kell túrnunk, és kockára kell fagynunk a hidegben. A felkészülés igen jelentős pontja az eszközeink felkészítése az előttünk álló szezon munkálataira. Listázzuk, hogy mi menjen szanálásra, mi az, amit még lehet használni, milyen eszköz hiányzott már tavaly is. Amennyiben az őszi szezonzáráskor elblicceltük a kötelező köröket, most fussunk neki az élezésnek, szerezzünk be új ásó, kapa és egyéb eszköz nyelet, foltozzuk meg a kerítést, szereljük meg a fűnyírónkat.

Tervezés

Fogjunk egy darab papírt, és tervezzük meg, hogy idén a tavaszt milyen frissen ültetett virágokkal szeretnénk feldobni. Rajzolhatunk, vázlatot készíthetünk arról, hogy a kert melyik részét hogyan lenne érdemes beosztani, mekkora területet kell beültetni, ahhoz a területhez nagyságrendileg mennyi palántára lesz szükségünk, ahhoz, ha szükséges, mennyi ültető földet kell beszereznünk, mennyi mulcsot, és így tovább. Előre tervezve elkerülhetjük a későbbiek során egyfelől a káoszt, másfelől az impulzus vásárlás okozta pánikot.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...