2019.04.22. 17:46:40 11016 329

Tavaszi kertészkedési és fakivágási intelmek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Akinek kertje van, tavasszal hajlamosabb arra, hogy a jelentősebb kerti munkálatokat is elvégezze. Ilyen lehet a kertben, vagy az ingatlan előtti fa esetleges kivágása. Vajon ezt bármikor, bárki megteheti?

Cseresznyefa rügy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cseresznyefa rügy

Kevesekben tudatosul, hogy a fák kivágása, bizony engedélyhez kötött. Mindenki számára, legyen szó magánszemélyről, vagy valamilyen közmű szolgáltatóról, beruházóról. A közterületen mindenképpen, még akkor is, ha esetleg az érintett fa kellemetlenséget okoz.

Közterületen a fakivágásához szükséges engedélyt – teljesen mindegy, hogy annak idején ki ültette – az illetékes jegyző adhatja ki. Az eljárás kérelemre indul. A kérelemben részletesen meg kell jelölni, hogy melyik az érintett fa, illetve milyen okból válna szükségessé annak kivágása. Ennek akkor van értelme, amikor az ingatlanunk előtti fa kivágása, annak veszélyessége miatt válna szükségessé.

A gyakorlatban – főleg a nagyvárosokban – külön, az önkormányzat által megbízott cégek végzik a kertészeti tevékenységet és ellenőrzik a faállományt. Általában ezek a cégek már maguk intézik a veszélyes fák kivágása iránti engedély beszerzését. Természetesen ilyen esetben erősen elvárható, hogy azok helyett a fák helyett, melyeket kivágnak, legalább ugyanolyan számú – ha nem több – fát ültessenek és gondoskodjanak róluk. Ez különösen érzékeny terület Budapesten, mivel az utóbbi években több nagyberuházás miatt sajnos rengeteg fát vágtak ki.

Mi a helyzet a magántulajdonban lévő ingatlanon belüli fákkal?

Általánosságban elmondható, hogy a tulajdonos, illetve a birtokos szabadon rendelkezhet ingatlanán belüli fák sorsáról. Legalábbis ez a feltevés él a köztudatban. Ugyanis az önkormányzatok több esetben ingatlanon belül is engedélyhez kötik a fák kivágását. Emiatt lényeges, hogy amennyiben a kertünkben kivágnánk egy fát, érdemes a helyi önkormányzat képviselő-testületének irányadó rendeletét is megismerni, nehogy bírság legyen a vége.

Szerző: dr. Burján Zsuzsanna

Forrás: D.A.S

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...