2021.06.05. 17:50:46 8474 208

Tartósan olcsóbbak lettek a hazai albérletek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem meglepő, hogy csökkent az albérletek iránt mutatkozó kereslet a pandémiás időszak alatt, melynek következtében sok nagyvárosban az albérletek árai is lejtő pályára kerültek. Az Ingatlannet.hu elemzéséből kiderül mely esetekben igaz ez. Emellett az ingatlanportál arra is fényt derít, hogy ott, ahol esnek az árak, továbbra is örülhetnek-e a bérlők vagy fordulat következik-e be és a tulajdonosok javára fordul-e az állás.

Otthon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Otthon

A legnépszerűbb kerületek albérleti díjai megadták magukat

Hosszú évek lefolyása alatt nem láttunk olyan görbéket mint az elmúlt másfél évben. A megszokott dráguló tendenciát sok helyen a stagnálás vagy éppen az árcsökkenés váltotta fel.

Budapest egyik legnépszerűbb kerületében, az V. Kerületben is olcsóbbak lettek az albérletek a koronavírus megjelenése óta. Míg tavaly áprilisban egy négyzetmétert átlagosan 4100 forintért kínáltak kiadásra, addig idén ez az összeg egészen 3700 forintra ment le. Most kedvezőbb átlagárakkal kecsegtet a vásárlók számára a VII. és XIII. kerület albérletpiaca is. A VII. kerület kiadó lakásainak átlag kínálati ára 3500 Ft/m2-ről 3000 Ft/m2-re csökkent, a XIII. kerületben 3300 Ft/m2-ről 3000 Ft/m2-re.

Az Ingatlannet.hu 2020. április és 2021. április közötti időszakra vonatkozó statisztikai adatai szerint a VIII. kerületben nem lettek se olcsóbbak se drágábbak a bérlemények. Mindkét év áprilisi hónapjában a VIII. kerületi albérletek 3100 Ft/m2-es átlagáron kerültek meghirdetésre.

Azonban úgy tűnik, hogy ahol áresést tapasztaltunk, ott mostanra stagnálás állt be. Tehát míg az első és a második hullám némely esetekben csökkentette az albérleti árakat, addig a harmadik hullám alatt és után már inkább egy szintre álltak be a fővárosi bérleti díjak. Ez pedig a továbbiakban is érvényes lesz.

Az egyetemi városok albérletpiaca nem lett tartósan olcsóbb

Míg több albérlők által kedvelt fővárosi kerületben lefelé indultak a bérleti díjak, addig a nagy egyetemi városainkban ez kevésbé volt tapasztalható. Persze azért Szeged, Debrecen, Győr és Pécs albérletpiacára is hozott némi áresést a pandémiás időszak, de nem ez az irány volt a leginkább jellemző.

A vizsgált nagyvárosok kiadó lakáspiaca közül egyetlen esetben sem mérhető áresés 2020 áprilisa és 2021 áprilisa között. Pécsen ugyanúgy 2200 Ft/m2-es átlagáron kínálták kiadásra a lakásokat, míg Szegeden, Debrecenben és Győrben négyzetméterenként átlagosan 100 forinttal magasabbak is a havi díjak. Ezek a drágulások nem mondhatók drasztikusnak, a bérlők tulajdonképpen ezt alig érzik meg a bőrükön.

A budapesti jóslatok az egyetemi városokra is igazak annyiban, hogy az albérletárak nem fognak csökkenni a közeljövőben, inkább stagnálásra és mérsékelt emelkedésre számíthatunk.

Tovább szorgalmazzák a saját lakáshoz jutást

Nemrégiben egy új törvényjavaslat került meghatározásra, melynek értelmében az önkormányzati bérlakások a forgalmi értékük töredékéért kerülhetnek a bérlők tulajdonába. A legrosszabb esetben is csak a lakás értékének 30%-át kell letenni az asztalra. A lehetőséggel azok élhetnek, akik még 2020. december 31-e előtt megkötötték a bérleti szerződést.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...