2014.09.13. 06:00:00 4927 26

Szeptember 13: az Elsősegélynyújtás világnapja
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hogy lesz-e folytatás, az néha perceken, sőt, másodperceken múlik. A 2000-es évek eleje óta, minden év szeptemberének második szombatján emlékezünk meg és tisztelgünk a képzett, kevésbé szakértő vagy teljesen laikus „létmentők” által megóvott életek előtt. Ezek a hétköznapi hősök, lélekjelenlétüknek köszönhetően, egy vagy több embertársunk számára biztosították a legfontosabbat: az életet, az életben maradás lehetőségét.

Szeptember 13 az Elsősegélynyújtás Világnapja - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szeptember 13 az Elsősegélynyújtás Világnapja

Lehangoló statisztikák

Habár egy felmérés szerint a nyugat-európai lakosság döntő hányada részesül elsősegély-nyújtási képzésben, nálunk ez az eredmény mégis átlagon aluli. Amíg a norvégok 95, a német anyanyelvűek (Ausztria, Németország) 80, az Izlandon élők 70 %-a kap megfelelő információkat ezen a téren, addig nálunk ez a szám a többi ország drámaian alacsony (5-10 %) eredményeit is alulmúlja: a magyarok kevesebb, mint 0,5 %-a részesül az elvárt elsősegélynyújtási ismeretekben. Ennek megfelelően a kellő magabiztosság is hiányzik ahhoz, hogy egyáltalán merjünk segíteni.

Pedig nagy szükség lenne rá

Pontosan, hiszen Magyarországon minden 25. percben hal meg valaki hirtelen szívhalálban. Ez szomorú, ám sokkal elkeserítőbb az, hogy ezeknek az embereknek a több, mint a fele újraéleszthető lenne az első 3 percben.

Egy balesetnél, egy munkahelyi, vagy egy egyszerűnek tűnő konyhai, műhelyi sérülésnél, ahol súlyos vérzés áll fent, bizony hasznos lenne tudni, hova és hogyan is kell odatenni azt a szorítókötést. Nem beszélve a félrenyeléses esetekről.

„Néhány percen már nem múlik semmi!”

Sokan talán ezzel nyugtatnák magukat, de ez, sajnos, nem így van, hiszen percenként 10%-kal csökken az újraélesztés sikerességének esélye. Számoljunk csak utána, hogy ha egy mentő kiérkezési ideje átlagosan 15 perc, mennyivel csökken a beteg vagy sérült túlélési „sansza”…

Forrás: voroskereszt.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Miért fontos a mentális rugalmasság képessége és annak fejlesztése?

A kognitív vagy gondolkodási rugalmasságként is emlegetett mentális flexibilitás olyan kognitív, azaz gondolkodáson és megismerésen alapuló képesség, mely lehetővé teszi az egyszerre több dologra való figyelést, az új és váratlan kihívásokhoz való jobb alkalmazkodást.

Gurulj két keréken a jobb létért

A kerékpározás sokak szívébe és mindennapi sporttal egybefonódó hobbi tevékenységébe belopta magát. Sokan úgy vélik, hogy a kétkerekes mozgásforma bizonyult az egyik legjobb döntésnek az életükben, mely segítette őket egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet kialakításában. Milyen hatásokkal számolhatunk, ha felpattanunk a fémparipánkra?

Miről árulkodnak a több kultúrában titokzatosnak vélt anyajegyek?

A bőr fejlődési rendellenessége miatt kialakuló naevusokat a köznyelvben egyszerűen anyajegyekként ismerjük. A leggyakoribbak: a barna, esetenként fekete színű bőrfoltok, valamint az általában kidudorodó festékes anyajegyek, melyekből apró hajszálak nőnek ki. Egyéb típusai a szederjes anyajegyek, melyeket sok helyen „tűzfoltként” emlegetnek, a szivacsszerű barlangos érdaganatok, továbbá a ritkábban jelentkező faggyúmirigyes anyajegytípusok. Szinte minden kultúrában felfigyeltek ezekre a - többnyire veleszületett és ártalmatlan - „bőrlenyomatokra”, így nem meglepő, hogy a népi hiedelmekben, babonákban, mítoszokban is kiemelt helyhez jutottak.