2018.07.23. 12:20:41 11274 322

Szemérmes mimóza
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hányszor hallottam gyerekkoromban, hogy jaj kislányom, ne legyél már ilyen mimóza. Mondjuk akkor én gyerekfejjel speciel arra gondoltam, hogy a mimóza egy nyusziszerű félénk, cuki kis állatka. Nem is tévedhettem volna nagyobbat, de bocsássék meg ez egy élénk fantáziájú, ámde visszahúzódó leánygyermeknek. Későbbiekben természetesen megtudtam én is, mi is ez a növény, ami különös tulajdonsága miatt sok hobbikertész és szobanövénytartó kedvence.

Mimóza - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mimóza

Különös természet

A mimóza jelzőt a félénk, visszafogott viselkedésű emberekkel kapcsolatosan szoktuk emlegetni. Eredhet ez pedig onnan, hogy a mimóza növény a környezeti hatásokra, érintésre különösen reagál, mégpedig úgy, hogy hosszúkás, lándzsa formájú leveleit összecsukja. Ha durvábban nyúlunk hozzá, az egész szára lekonyul, mintha letörtük volna. Idővel természetesen megnyugszik, és visszaáll eredeti formájába. Ha nem bántjuk, napnyugtakor egyébként is összecsukódik, majd amint napsugár éri, leveleit újra szétteríti.

Dél-Amerikából származik, manapság bolygónk számos trópusi vidékén fellelhető, leginkább Dél-, Dél-kelet Ázsia területein fedezhető fel szabadon. Eredetileg 1-2 méter magasra nő, lágyszárú növény. Levelei összetett levelek, amelyek 20-30 hegyes, híresen érzékeny kis levélkéből tevődnek össze. Virágait nyáron szerencsénk látni, ezek rózsaszínű 2-3 cm átmérőjű kis gömböcskék.

Otthonunkban a mimóza

Kedvelt cserepes növény, nagyobb kertészetekben be is tudjuk szerezni. Mint minden szobanövényre, őrá is oda kell figyelni, de ha betartjuk a neki megfelelő rendszert, meghálálja. Nem kedveli a különösen száraz levegőjű belső tereket, viszont a napsütés neki való. A mimóza különösen érzékeny a változásra, akkor teszünk neki jót, ha állandó helyen hagyjuk a lakásunk egy napos, világos, nem huzatos részén. Főleg a reggel, délelőtti napsütést szereti. Közepesen vízigényes, sose hagyjuk porzani a talaját, de ne is tocsogjon a vízben, mert könnyedén kirothaszthatjuk így. Tehát próbáljunk meg az egészséges középútra törekedni.

A mimóza tényleg érdekes növény, főleg az érintésre adott reakciója miatt, de azért a napunk ne abból álljon, hogy folyamatosan babráljuk szegény kis virágunkat. Jusson eszünkbe, hogy mi sem szeretünk úgy nevetni, hogy halálra csikiznek minket. ;)

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...