2020.01.07. 16:18:22 7699 259

Százezres extra költséget úszhatsz meg – ha vigyázol a vízórádra!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sajnos időről időre találkozunk kiszámíthatatlan költségekkel, amik olykor egészen magasra rúgnak. Ha pedig nincs vésztartalék, akkor komoly bajba is sodródhatunk és bizony jó pár hónapig össze kell húznunk a derékszíjat, ha ki akarunk mászni belőle. Ilyen sokkoló összeg lehet a vízóra elfagyását követő vízkár. Védekezz ellene! Így mentheted meg a fagytól a vízórádat.

Vízórák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vízórák

Először is, érdemes legalább nagyjából tisztában lenned azzal, hogy a lakásbiztosításodba mik tartoznak és mik nem. Hogyha tíz évnél régebbi, vagy nem is tudod mikori vízcsövek futnak a házad falaiban, bizony mindenképp erre is kitérni. Ha pedig láthatóan régiek vagy rossz állapotúak, ne halogasd a cserét sem, mert egy-egy helység váratlan, falakat is érintő elázása még több bonyodalmat okozhat.

A vízcsövek törésén, repedésén kívül azonban a hamarosan beköszöntő fagy is komoly problémát okozhat, ezért érdemes védekezni ellene.

Mit okozhat és honnan ismerem fel?

Ha a lakásban csak alig-alig csordogál víz a csapból megnyitásakor, az mindig legyen gyanús. Jó eséllyel elfagyott a csőben. Az szétfagyott mérőórának viszonylag egyértelmű, árulkodó jelei vannak: Az fedőüveg szilánkokra törik, a számlálószerkezet nem a szokott képet mutatja és a víz is csöpög, vagy kis tócsa gyűlt össze a számláló alatt.

A leginkább árulkodó, ám igen kései jel pedig a sokszorosára emelkedett számla.

Hogyan előzhetjük meg?

Ha fűtetlen épület vízrendszeréről van szó, még a fagyok előtt érdemes leüríteni, elzárni a hálózatot a vízóránál. Ezen kívül a kerti, vagy hideg pincében, garázsban elhelyezett csapok időben történő lezárása sem maradhat el.

Ehhez nyissuk meg a csapot, majd a külső, téli elzárót fordítsuk zárt állapotba. Szigeteléssel védett csövek esetén is legyünk figyelmesek, mert nagy mínuszok esetén már a szigetelés is kevésnek bizonyulhat.

A vízóra általában kb. 1,5 méteres mélység alatt van, a vízcsövek pedig legalább 80 centi mélyen helyezkednek el – így utóbbiakat védi a körülölelő föld. Komolyabb hidegekben azonban a szabadon mélybe helyezett vízórának kevés a 150 centis mélység, még ezen felül is szigetelést igényel. Az is segíthet, ha rendszeresen mozog a víz a csőrendszerben, tehát nyissuk meg a csapot, ha elutazunk síelni, kérjünk meg valakit, hogy míg a postát üríti és a virágokat locsolja, erre is legyen gondja.

Leghasznosabb, ha az aknafedőre rögzítünk hungarocell táblát, ezt akár csemperagasztóval vagy erősebb drót segítségével is megtehetjük. Ezen kívül hasznos, ha magát az órát is hungarocellel, vagy kifejezetten vastag pléddel, régi kabáttal ágyazzuk körül. Hogy kívülről se bánthassa a fagy, mindig tartsuk lezárva az akna fedelét és figyeljünk rá, hogy bent sose álljon a víz.

Végső esetben

Ha nincs lehetőségünk elzárni, sem kellőképpen felfűteni a fagyveszéllyel érintett vízcsöveket, akkor hagyjuk a csapot egy picikét nyitott, épp csak csöpögő állapotban. Ezáltal a fagyás során megnövekedett víztérfogat kisebb eséllyel repeszti meg a csöveket.

Mit tegyünk, ha már megvan a baj?

Azonnal vegyük fel a kapcsolatot a szolgáltatóval, ha úgy érezzük, a fagyok kárt tehettek a csövekben vagy a vízórában. Ezzel párhuzamosan érdemes érdeklődnünk a biztosítónál is, hogy mik a feltételei egy esetleges kárbejelentés sikerességének. Sok esetben ugyanis nem mindegy, hogy az esemény mely pontján értesítjük a biztosítót.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában