2017.08.02. 16:25:16 46273 314

Sárga foltok a ruhán – Hogyan távolítsd el őket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sárga folt a fehér ruhák keresztje. Sajnos előbb-vagy utóbb megjelennek, nyáron inkább előbb… A naptej, az izzadás, vagy éppen az izzadásgátló mind okolható, de szerencsére van megoldás, hogy a kedvenc nyári ruhádat vagy pólódat ne kelljen ideje korán likvidálni.

Fehér blúz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fehér blúz

A makacs sárga foltokkal többféleképpen is megküzdhetsz, és nem kell drága folttisztítókat venned, sőt a fehérítő szereket is hanyagolhatod. Ez utóbbiakat azért sem javasoljuk, mert károsíthatják az anyagot. Ezek a természetes megoldások bőr- és anyagbarát folttisztítók.

A javasolt házi megoldások a wikihow.com szerint:

  • szódabikarbóna
  • szódabikarbóna hidrogén peroxiddal
  • vodka
  • ecet
  • mosogatószer

Nos, némelyiket azonnal elvetnénk, de soha nem lehet tudni, hogy mi az, ami tényleg beválik… Szóval ne ítéljünk elsőre, próbáljuk ki azt, amelyik a legegyszerűbben elérhető számunkra első körben. Mielőtt a választott folttisztítóval neki esnél az anyagnak, célszerű hideg vízben áztatni a ruhát.

Utána a folttisztításhoz viszont használjunk meleg vizet. Hogy a tisztítószert aktiváld, keverd össze meleg vízzel egy edényben. A legtöbb folttisztítószert 1-1 arányban keverjük a vízzel, a szódabikarbónát viszont 3 az 1 arányban elegyítsük a szódabikarbóna javára, ebből egy masszát fogunk kapni.

Folttisztítás szódabikarbónával

Ha masszával dolgozunk, fedjük be a foltot vele teljes egészében, majd egy fogkefével vagy körömkefével dörzsöljük bele. Hagyjuk egy órát állni, hogy legyen ideje a tisztítószernek dolgozni. Ha nagyon makacs a folt, hagyd rajta éjszakára is. Utána mosd ki a szokásos módon, a lehető legmelegebb vízzel, amit még az anyag elbír. Lehet, hogy az első alkalom után még nem adja meg magát teljesen a folt, ismételd meg a lépéseket, ahányszor szükséges. Esetleg kombináld a pasztás megoldást folttisztítós áztatással, amit a következő bekezdésben mutatunk be.

Folttisztítás áztatással

Ha folyadékkal dolgozol, például ecet és víz 1-1 arányban, vagy mosogatószer és víz, vagy vodka és víz. Áztasd be a foltos részt a keverékbe, vagy akár a teljes ruhát. Kevésbé makacs foltot lehet, hogy nem szükséges áztatni, rá is spriccelheted a keveréket. Hagyd ázni a ruhát! A kevésbé makacs dolgoknak 15 perc is elég lehet, míg a sötét, régóta ott éktelenkedő foltok akár egész éjszaka is ázhatnak, és valószínűleg egy kezelés nem is lesz elegendő. Miután kiáztattad a foltot, mosd ki a ruhát a lehető legmelegebb vízzel a szokásos módon. Minél régebbi egy folt, annál nehezebb lesz eltávolítani.

Az izzadság foltokat amint lehet, mosd ki (először hideg vízbe áztasd)! Minden egyes viselés után kezeld a foltot! Az izzadság foltok egyébként valószínűleg az alumínium tartalmú dezodoroknak „köszönhetőek”, egészen pontosan az alumínium és az izzadságunk találkozásának. Ezt megelőzendő száműzzük az alumínium tartalmú izzadásgátolókat.

Forrás: wikihow.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában