2014.04.04. 12:54:24 6006 25

Ransomware - régi/új veszély!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A ransomware programok röviden összefoglalva a felhasználók zsarolására kifejlesztett számítógépes vírusok. Az általuk okozott károk sokkal súlyosabban érintik, mint magát a számítógépet, ezért kiemelten veszélyesek.

Vírusveszély - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vírusveszély

Hogyan működnek?

Az első ransomware 1989-ben jelent meg, és működési metodikája azóta sem változott lényegesen. Megfertőzik a számítógépet, és a felhasználó által feltételezett vagy valóban elkövetett “bűnökkel” zsarolják meg azt. Volt olyan típus, amely a felhasználó nevével együtt kilistázza a letöltött “hentai” típusú pornográf filmek címeit. Gondolom ez főként Japánban terjedt.

Manapság az “Ukash” vírus fertőz, a működése hasonló, a felhasználó számára kizárólag egy hivatalos (pl. FBI-hoz hasonló) zárolóképet mutat a böngészőben, és tájékoztat, hogy a felhasználó valamilyen bűnt követett el. Persze el lehet intézni okosban, amennyiben egy bizonyos összeg átutalásra kerül...

Terjedésük

Ezek a vírusok könnyen, a háttérben települnek a gépünkre, amennyiben nem rendelkezünk semmiféle vírusvédelmi megoldással, valamint tűzfallal. Ezek a weboldalak lehetnek valamilyen emailben érkezett linkek (ezért is érdemes mindig nézni, hogy hova mutat az adott link), vagy a felhasználó által böngészett fertőzött weboldalak, vagy azok szinte tökéletes másolata, amelyek kifejezetten a vírus terjesztésére hoztak létre.

Egyszerűek

Szerencsére ezen alkalmazások viszonylag egyszerűen működnek, a legtöbb vírusírtó alkalmazás különösebb probléma nélkül vissza tudja állítani a fertőzött fájlokat.

Védekezés

A védekezéshez az alábbiakra van szükség:

  1. Rendszeresen frissített, karbantartott operációs rendszer
  2. Aktív, naprakész adatbázissal rendelkező vírusvédelmi szoftver
  3. Bekapcsolt tűzfal
  4. Kis figyelem, hogy az éppen kattintani kívánt link milyen oldalra mutat

A fentiek együttesen már elég egy átlagos otthoni felhasználó számára. Persze ki lehet a fentieket egészíteni, csak a minimumot írtam.

A Comodo Internet Security Premium alkalmazás magáncélra ingyenesen használható, rendszeres frissítésekkel, és tartalmaz vírusvédelmet, tűzfalat, kevésbé hozzáértők számára pedig kiváló közösségi támogatást is.

Letölthető innen

Ha már baj van

Amennyiben már megtörtént a baj, akkor sem kell elkeseredni. Több megoldás is van a ransomware vírusok elhárítására. Talán a legegyszerűbb:

  1. Egy nem fertőzött számítógépre töltsük le a Malwarebytes Anti Malware eltávolító programot
  2. Egy pendrive-on másoljuk a fertőzött gépre, és telepítsük. Amennyiben a ransomware zárolta a számítógépet, indítsuk azt csökkentett módban (az F8 gomb nyomva tartásával, mielőtt a Windows logo megjelenik a bekapcsoláskor)
  3. Futtassuk a Malwarebytes programot (Teljes vizsgálat)
  4. A vizsgálat végén láthatjuk az eredményt. Amennyiben számítógépünk fertőzött, itt listában láthatjuk a nem kívánt programokat. Vigyázzunk, hogy mind ki legyen jelölve eltávolításra!
  5. Kijelöltek eltávolítása gomb segítségével minden talált vírust törölhetünk.
  6. Újra használhatjuk a gépünket, ezúttal figyelmesebben! :)

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Telefon- és internetfüggőség – A technológián innen és túl

Egy tavalyi felmérés szerint a világ lakosságának több mint 60 százaléka rendelkezik már internet-hozzáféréssel, és nagyjából 6 milliárd ember birtokol okostelefont. A technológia radikális módon átrendezte az életünket, és temérdek előnnyel jár, ha újabb, a mindennapjainkat megkönnyítő innovációkkal örvendeztetnek meg bennünket. Azonban a technológia kínálta számos előny mellett nem árt, ha azzal is szembenézünk, hogy mennyire sebezhetővé is formálhat bennünket.

Mit jelent ma műveltnek lenni?

Nem könnyű a műveltségről beszélni egy olyan világ berendezkedésben, melyben manapság élünk. A technológia radikálisan megváltoztatta az életünket, az internetnek köszönhetően Földünk „faluvá” zsugorodott. Joggal merül fel a kérdés, hogy a klasszikus tanulási-tanítási modellek felvérteznek-e bennünket olyan képességekkel, amelyek segítenek az újszerű térben kellőképpen helytállni?

A mobiltelefon után jön az okos karkötő?

A keresztben vagy hosszában összecsukható mobiltelefonok, igaz, hogy nyomógombok nélkül, ismét reneszánszukat élik. Azonban egyre többen hagyatkoznak a mobiltelefonokkal összehangolható okosórákra, így felmerül a kérdés, milyen és mekkora készülék lenne az ideális? A nagy, nehezen kezelhető és kényelmetlenül hordozható mobiltelefonok kora talán lassacskán lejár és a praktikusabb méretű készülékek felé tolódik a piac.