2019.04.01. 15:22:53 10077 433

Poggyászkárok földön, vízen, levegőben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azok a személyek, akik már utaztak vagy repülőgéppel, vagy busszal, lehetséges, hogy megtapasztalták azt, hogy a feladott poggyászuk késve érkezik, vagy megsérül. A mostani cikkünkben arra adunk tippeket, hogy ilyenkor miként javasolt eljárni, esetleg milyen lépéseket érdemes megtenni a károk megtérülése érdekében.

Bőrönd - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bőrönd

A nagyobb, nemzetközi busz-, hajótársaságok és a légitársaságok tevékenyégi köréhez sajnos hozzátartozó kockázat, hogy az utas feladott poggyásza olykor késve érkezik meg az érintett részére, vagy megsérül, esetleg eltűnik belőle valami. A személyszállítással foglalkozó társaságok fel vannak készülve ezekre a helyzetekre. Így megfelelő kompenzációt és segítségnyújtást kötelesek biztosítani az érintettek számára.

Ezek a társaságok általános szerződési feltételeikben határozzák meg azokat a kötelezettségeket, melyek az utast terhelik a poggyászának feladása során. Így sokszor biztonsági okból kizárt bizonyos dolgok szállítása, valamint általában elvárt, hogy megfelelő módon kerüljön zárásra az érintett poggyász, bőrönd. Általánosságban elmondható, hogy ezek a társaságok elutasítják a kárigényt minden olyan esetben, melynek bekövetkezte egyértelműen az utasnak róható fel.

Tipikus az is, hogy a kártérítés módját, összegét a szerződési feltételek szintén rögzítik. Fontos, hogy amennyiben valaki azt észleli, hogy a csomagja eltűnt, megsérült, akkor általában haladéktalanul jelezni kell az érintett légitársaság, vagy busz-, vagy hajótársaság ügyfélszolgálatánál. Ezt jegyzőkönyveztetni szükséges. Ugyanakkor ebben az esetben lényeges szerepe van annak, hogy a szerződési feltételeknek megfelelően járjon el az utas.

Manapság, ha külföldre utazunk, akkor erősen javasolt utasbiztosítási szerződést is kötni. Ezek a termékek, szinte egytől egyik tartalmaznak olyan szolgáltatást, mely a poggyászok eltűnésére, késedelmes megérkezésére, vagy károsodására nyújtanak fedezetet.

Az érintett biztosítási szerződés megkötése előtt itt is javasolt pontosan tájékozódni, hogy a biztosító milyen feltételekkel és milyen összeghatárig térít a biztosított számára. Jellemző ugyanakkor az, hogy a biztosító társaságok csak akkor térítik meg a teljes kárt, ha az máshonnét nem térül meg. Sok esetben a biztosító szolgáltatásának előfeltétele, hogy az érintett személyszállító társaságnál az igényt a biztosított igazolható módon bejelentse, és onnan megtérülés ne legyen a számára.

Ha a személyszállító társaság mégis kártéríti az utast, akkor a biztosító legfeljebb az ezen felüli károkat fogja megfizetni a biztosítottnak. Ha utóbb mégis kiderül a biztosító számára, hogy az utas kára mindkét helyről, egymást átfedve megtérült, akkor a biztosítónak visszakövetelési igénye keletkezik. Ezt pedig a szerződési feltételekben meghatározott elévülési időtartamon belül érvényesítheti a biztosítottal szemben.

Szerző: dr. Burján Zsuzsanna

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...