2016.09.17. 09:24:59 7437 189

Paralimpia 2016 - Tóth Tamás aranyérmes 100 méter háton
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kilencedik versenynapon megszületett a magyar küldöttség első aranyérme a riói paralimpián: Tóth Tamás pénteken elsőként csapott a célba az S9-es sérültségi kategória 100 méteres hátúszó számának döntőjében.

Az aranyérmes Tóth Tamás az S9-es kategória 100 méteres hátúszásának eredményhirdetésén a riói paralimpián. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Az aranyérmes Tóth Tamás az S9-es kategória 100 méteres hátúszásának eredményhirdetésén a riói paralimpián. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A négy éve, Londonban két ezüstérmet nyert Tóth Rióban eddig egy bronznál tartott, azt hétfőn nyerte 100 gyorson.

A délelőtti előfutamból a negyedik idővel jutott be az esti döntőbe, ahol 50 méternél ötödikként fordult, de aztán csapásról csapásra jött fel, és a cél előtt 15 méterrel már az élen volt. Bár a kínai Liu Hsziao-ping és az ausztrál Brenden Hall is szorongatta, remek hajrájával végül mindenkit maga mögé utasított, és elsőként ért a falhoz.

"A korábbi versenyeimen mindig erősen kezdtem, és azok nem is sikerültek úgy, ahogy szerettem volna. Most miközben vártam, hogy a medencéhez szólítsanak, arra gondoltam, hogy ezt most elkezdem lassan, és vagy még jobban +belehalok+ és nyolcadik leszek, vagy fogom bírni a végét. Szerencsére az utóbbi történt - elemezte versenyét a Vasas Totó becenévre hallgató úszója, aki végtaghiánnyal született, a jobb kézfeje nem fejlődött ki. - Közben fogalmam sem volt, hogy hányadik helyen haladok, de hetvennél azért éreztem, hogy jó vagyok, mert nem fájt semmim. Miután beérkeztem, háromszor is meg kellett néznem a táblát, hogy biztosan én vagyok-e az első. Nagyon boldog vagyok!"

Tóth Tamás rajtol az S9-es kategória 100 méteres hátúszásának döntőjében a riói paralimpián az Olimpiai Uszodában 2016. szeptember 16-án. A magyar úszó aranyérmet szerzett. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdTóth Tamás rajtol az S9-es kategória 100 méteres hátúszásának döntőjében a riói paralimpián az Olimpiai Uszodában 2016. szeptember 16-án. A magyar úszó aranyérmet szerzett. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Rio első magyar paralimpiai bajnoka felidézte, hogy régebben, 15-16 éves korában hátúszó volt, de aztán váltott a gyorsra, és ezzel az úszásnemmel nem igazán foglalkozott.

"Azért el-elindulgattam versenyeken, most pedig nagyon kijött a lépés" - mondta, hozzátéve: nem gondolta volna, hogy éppen ebben a számban győz majd.

"Reggel, az előfutamban nagyon elfáradtam, úgy jöttem a döntőre, hogy ha a negyedik helyet megtartom, akkor már elégedett leszek. Ahhoz képest kicsit jobban sikerült" - fogalmazott az MTI kérdésére.

A rajt előtt Tóth Tamás azt mondta, egyelőre nem túl kellemes számára a riói klíma, a meleg, fülledt idő.

"Ma viszont kicsit lehűlt a levegő, én ezt szeretem, mert melegben nem a legjobb a légzésem, úgyhogy úgy néz ki, ma minden nekem kedvezett" - zárta nyilatkozatát.

A versenynapon további érmeket is gyűjtött a magyar paralimpiai csapat:

A női tőrcsapat ezüstérmet szerzett:

Dani Gyöngyi, Hajmási Éva és Krajnyák Zsuzsanna, az ezüstérmes magyar válogatott tagjai a kerekesszékes vívók tőr csapatversenyének eredményhirdetésén a riói paralimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. szeptember 16-án. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdDani Gyöngyi, Hajmási Éva és Krajnyák Zsuzsanna, az ezüstérmes magyar válogatott tagjai a kerekesszékes vívók tőr csapatversenyének eredményhirdetésén a riói paralimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. szeptember 16-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Vereczkei Zsolt 50 méter háton bronzérmet szerzett:

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) által közreadott képen Vereczkei Zsolt az S5-ös kategória férfi 50 méteres hátúszásának döntőjében a riói paralimpián az Olimpiai Uszodában. A magyar sportoló a harmadik helyen végzett. MTI Fotó: MPB/Hoffer SzilviA Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) által közreadott képen Vereczkei Zsolt az S5-ös kategória férfi 50 méteres hátúszásának döntőjében a riói paralimpián az Olimpiai Uszodában. A magyar sportoló a harmadik helyen végzett. MTI Fotó: MPB/Hoffer Szilvi

Bácsi Ilona ezüstérmes 1500 m futásban:

Az ezüstérmes Biacsi Ilona a riói paralimpia 1500 méteres futás versenyszám T20 kategória döntője eredményhirdetésén az Olimpiai Stadionban 2016. szeptember 16-án. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdAz ezüstérmes Biacsi Ilona a riói paralimpia 1500 méteres futás versenyszám T20 kategória döntője eredményhirdetésén az Olimpiai Stadionban 2016. szeptember 16-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...