2020.02.14. 16:44:14 10514 318

Oszd fel és uralkodj - Kerthatárolási tippek, hogy valóban a tied legyen az udvarod!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre nagyobb arányban találunk közös kertes házakat, ahol a kinti magánszféráért mindent be kell vetnünk. Ilyenkor a térhatároló elemek nagy segítségünkre lesznek. Megteremtik a közösből a sajátot. Funkciótól és ízléstől függően többféle megoldás közül válogathatsz!

Kertészkedés és kerítés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kertészkedés és kerítés

A társasházi lakásokhoz és az ikerházakhoz sokszor van közös kert, vagy felparcellázásból adódó kertrész. Az osztatlan közös telken elhelyezkedő családi házakról már nem is beszélve. Ezek az udvarok a kocsibeálláson kívül általában kihasználatlanok, hiszen nincs meg a pihenéshez, nyugalomhoz szükséges privát szféra - egy karnyújtásnyira vannak a szomszédok. Ami, bármilyen jó is a viszony a szomszéddal, mégis csak kényelmetlen, mikor az ember a magánéletét élné otthon. Ilyenkor a térhatároló elemek elválasztanak minket a kéretlen tekintetektől. Vagy egyszerűen arra is használhatjuk őket, hogy funkció szerint felosszuk kertünket. Míg a kert egyik részében szerelünk, barkácsolunk, kocsit mosunk, lehet mellette egy zavartalan kis reggeliző, sütögető rész is. A jó térelválasztásnak köszönhetően egyik sem zavarja majd a másikat.

A legegyszerűbb megoldás – fa térhatároló falak

Választhatsz készre szerelt térhatároló falak közül, melyek általában fából készülnek és lakkal, lazúrral bevontak, így ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Kapuelemmel szerelve privát pihenőkertté alakíthatjuk a közös udvar ránk eső területét. Nagy előnyük, hogy átláthatatlanok és gyorsan felépíthetők.

Fentről takarásban - napernyők

Bizony hagyományos felosztású családi házas övezetben is előfordul, hogy szomszéd az emeletéről belát a kertünkbe. Ha ez a gondunk, érdemes egy nagyméretű ernyőt beszereznünk. Aprócska a kertbe válasszunk a falra szerelhető változatot, hogy ne kelljen a talpát kerülgetnünk. A modern automatikának köszönhetően az ernyők kezelése már nem jelent fizikai megerőltetést, ezért valóban egy kényelmes opció lehet. Medence fölé helyezve pedig a vízbe hulló levelek és termések okozta kellemetlenséget is jelentősen csökkenthetjük.

Nem csak bentre – paraván és függöny

Legnagyobb előnyük, hogy gyorsan fel és leszerelhetők. Mikor jön a nyári zápor, mire igazán belekezd a zuhogásba, már be is vittük a függönyünket. A paravánok, függönyök kerti lugasunk tartóoszlopai közé függeszthetők, de arra figyeljünk, hogy stabilan rögzíthető, feszesre húzható típust vásároljunk, így jobban ellenáll majd az erős szélnek. Számtalan színben és formában kapható, de otthon is elkészíthetjük. Érdemes erős, víztaszító réteggel bevont anyagot használunk.

A félig nyitott lugas - pergola

PergolaPergola

Beengedi a fényt, kúszónövényekkel befuttatva rendkívül barátságossá, mégis védetté teszi a pihenőnket. Árnyékol, de valamennyi napfényt is ad, így ideális, ha dolgozni, ebédelni, olvasgatni akarunk kint. Teteje véd a csapadék ellen, és fentről sem tekinthetnek be illetéktelen szemek. Lilaakáccal, vadszőlővel, trombitavirággal vagy borostyánnal futtatva igazán szép.

Zöld zaj- és szélvédelem – lugas

Számos fajtából válogathatunk a klasszikus hazai sövény növényektől egészen a modern bambuszligetig. Erősen szeles vagy zajos kertben a sűrű lugas az egyik legjobb megoldás, az örökzöldek pedig télen is védelmet nyújtanak a kíváncsi tekintetektől. Kimondottan ajánlott, ha egyébként kevés a zöld terület, mert a sövénynek köszönhetően nem csak privát szférát, hanem életet is viszünk a kertünkbe.

Forrás

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.