2017.10.08. 10:34:20 8498 259

Ősz a volán mögött – Ezekre (is) érdemes figyelni
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az őszi időjárás, a köd, a csúszós, nyálkás utak nem csak a lelkünket fájdítja, de a közlekedésben is nagyobb figyelmet, de legalábbis más figyelmet kíván. Nem árt felkészítenünk magunkat, autónkat az ilyenkor várható veszélyekre, és „őszi” szemmel átnézni négykerekűnk állapotát.

Őszi autóút - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi autóút

Íme, néhány dolog, amire feltétlenül érdemes odafigyelni, ha itt van az ősz!

Ellenőrizd!

Ugyan ezeket a dolgokat nyáron sem lehet „ellinkeskedni”, azért az igazi ősz beállta előtt ellenőrizd le a gumiabroncsok, lámpák, fékek állapotát. Ilyenkor hamarabb sötétedik, előbb szükség van rá, hogy jól látható légy és Te is jól láss, a nedves úton pedig nem mindegy, milyen állapotú gumikkal közlekedsz!

Lépj időben!

Ha már a nyári gumi nem elég, légy előrelátó! Talán a tartós fagy időszaka még messze van, de nem árt időben lépnünk, és időpontot foglalni a szerelőnél a gumicserére!

Vigyázz!

Míg nyáron mondjuk a kánikula, meleg az, ami miatt figyelmetlenebbek lehetünk, addig ősszel egyéb veszélyek miatt érdemes körültekintően közlekedni!

Vigyázat, csúszik!

Az eső, pára, az útra hullott falevelek ilyenkor jócskán megnehezítik a közlekedést, hiszen jobban csúszik az út is. A megfelelően megválasztott sebesség, követési távolság rendkívül fontos, hiszen a nedves út miatt a fékút is hosszabb lesz. Csak óvatosan, körültekintően, semmi hirtelen mozdulat a kormánnyal! Időben vedd le lábad a gázról, és vedd vissza a sebességet, ahelyett, hogy eszeveszettül fékeznél.

Jajj, a vadak!

Ha itt az ősz, akkor szinte természetes, hogy a vadveszélyre figyelmeztető táblák triplán érvényesek! Érdemes ezeket figyelembe venni, betartani a sebességkorlátozást és a szokásosnál is körültekintőbben vezetni. Érdemes odafigyelni ezekre, hiszen ha összeütközünk egy nagyvaddal, bizony komoly sérüléseket szenvedhetünk mi, valószínűleg az állat is, de nagy kár keletkezhet az autónkban is! Ám ugyanilyen veszélyes lehet egy hirtelen manőver, ha mondjuk félrerántjuk a kormányt, hiszen a szembeforgalommal is számolnunk kell. Szóval, csak semmi hirtelen mozdulat, csak körültekintően, táblákat is figyelembe véve közlekedjünk és tartsuk a sebességhatárt!

Ha leszáll a köd

Sajnos, ilyenkor ősszel a köddel is meg kell birkóznunk, ha volán mögé kell ülnünk. A lényeg ilyenkor is, hogy tartsuk be a sebességhatárt, és tartsuk meg a megfelelő követési távolságot. Szakértők szerint ahány méterre ellátunk, annyi kilométer/óra lehet a maximális sebességünk. Számoljunk azzal, hogy a ködben nehezebben veszünk észre bármit is, és mi is nehezebben vagyunk láthatóak, illetve a nedves út miatt a fékút is hosszabb. A különböző manőverektől, előzésektől is jobb tartózkodni ilyenkor. A ködlámpa jól jöhet ilyenkor, de csakis indokolt esetben – a szembejövők nem mindig díjazzák ennek felesleges használatát. Ha hosszabb útra mész, számolj azzal, hogy be kell iktatnod egy-két pihenőt, hiszen ködös időben jobban kell koncentrálnunk az útra, a vezetésre, hamarabb elfáradunk.

Forrás: miss.at

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ha holnaptól letennénk… – Életünk autók nélkül

A 21. században a saját gépjármű birtoklása kitüntetett helyet foglalt el az emberek életében. Az autó azon kevés modernkori találmány közé sorolható, amely gyökeresen átformálta, átrendezte az életünket. Erőteljes befolyást gyakorol(t) mind az egyének életvitelére, mind pedig a gazdaságra. A kezdetben csak néhány kiváltságos számára megengedhető automobilok idővel futószalagon gyártott, megfizethetővé vált termékekként vittek korábban elképzelhetetlen kényelmet sokak életébe. Mennyire nőttek hozzánk ezek a „fém retikülök”?

Parkoljunk okosan

A városban élők és autóval rendelkezők számára egy igen jelentős és akár minden nap fejtörést okozó kérdés, hogy hol, hogyan tudnak gépjárművükkel szabályosan parkolni. A parkolóhelyek és parkolási lehetőségek száma akár azt is meghatározhatják, hogy hol, milyen környéken veszünk ingatlant. A szabályok be nem tartásának pedig súlyos, akár nem csak anyagi következményei lehetnek. Kevés kellemetlenebb élmény van annál, mint amikor az autónkhoz visszatérve azzal szembesülünk, hogy arra kerékbilincset szereltek, vagy éppen elszállították gépjárművünket. Ennek elkerülése érdekében tekintjük át jelen cikkünkben a parkolás legfontosabb szabályait, míg egy következő cikkünkben kifejtjük a járdán parkolás szabályait, illetve a zöldfelületen történő parkolás veszélyeit.

A mobiltelefon után jön az okos karkötő?

A keresztben vagy hosszában összecsukható mobiltelefonok, igaz, hogy nyomógombok nélkül, ismét reneszánszukat élik. Azonban egyre többen hagyatkoznak a mobiltelefonokkal összehangolható okosórákra, így felmerül a kérdés, milyen és mekkora készülék lenne az ideális? A nagy, nehezen kezelhető és kényelmetlenül hordozható mobiltelefonok kora talán lassacskán lejár és a praktikusabb méretű készülékek felé tolódik a piac.