2015.10.07. 09:46:38 9912 216

Öko-logikus szentendrei ház nyerte az év háza díjat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Borbás Péter építész tervei alapján Szentendrén épült ökologikus családi ház nyerte idén az Év háza országos építészeti pályázat díját, amelyet hagyományosan az építészet világnapján adtak át az Építészek Házában hétfőn Budapesten.

Borbás Péter építész által tervezett, az Év háza 2015 díjat nyert lakóház Szentendrén | MTI Fotó: Szigetváry Zsolt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Borbás Péter építész által tervezett, az Év háza 2015 díjat nyert lakóház Szentendrén | MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az 500 ezer forinttal járó fődíjat Szoják Balázs, az Év Háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alelnöke adta át.

"Szépen szervezett, jól felépített, organikusan működő kis házról van szó", amely a körülötte lévő épületek karakterét, építészeti jegyeit, formálását, méreteit átvéve természetesen simul bele környezetébe - mondta értékelésében Dévényi Sándor. Makovecz Imrét idézte, mint mondta, az építészet tulajdonképpen a teremtés folytatása. "Szeretnénk, ha minden épületünk ilyen szervesen tudná folytatni a környezetet" - tette hozzá.

Borbás Péter építész által tervezett, az Év háza 2015 díjat nyert lakóház Szentendrén | MTI Fotó: Szigetváry ZsoltBorbás Péter építész által tervezett, az Év háza 2015 díjat nyert lakóház Szentendrén | MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és az Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt pályázatra az idén 27 érvényes pályamű érkezett. A fődíj mellett négy különdíjat is átadtak.

A Magyar Építész Kamara különdíját egy veszprémi családi ház kapta, amelynek építésze Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid volt. A díjat Hajnóczi Péter, a kamara elnöke adta át.

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) különdíját Földes László Pilisborosjenőn található hosszú háza nyerte el. Az elismerést Sáros László György, a MÉSZ elnöke nyújtotta át, aki arról beszélt, hogy az építészek munkáját elismerő egyik legfontosabb állami díjat, a Pro Architektúra díjat a hagyománnyal ellentétben az idén nem adták a világnapon és kiállítást sem rendeztek. Úgy fogalmazott: az Év háza díjat mostantól a Pro Architektúra díj kistestvérének tekinti.

A Xella Magyarország Kft. Környezetbarát ház különdíját Bártfai-Szabó Gábor és Nagy Mariann vehette át egy budapesti ökologikus lakóházért, az Internorm Ablak Kft. különdíját Tóth László, Papp László és Schalling Frigyes nyerte el egy höveji nyaralóépületért.

Dévényi Sándor a zsűrizés szempontjairól elmondta: olyan műveket próbáltak meg díjazni, amelyek nem az extravaganciájukkal tűnnek ki, kisebb, egyszerűbb - mégis magas építészeti színvonalat képviselő - épületek, amelyek általános követhető példát mutathatnak, emellett másik csoportként a meglévő épületek felújítását jutalmazták.

Mint elhangzott, a zsűri elnöke idén harmadik alkalommal volt Dévényi Sándor építész, a társelnök Hajnóczi Péter, Sáros László és Szoják Balázs. A szakmai szervezetek elnökei és az állandó zsűritagok mellé minden évben meghívást kapnak az Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. Az idén a 2014-es díjazottak, Jánosi János, Kováts András Miklós, Potzner Ferenc, Pottyondy Péter, Szalay Tihamér, Szegő György, Szente-Vargáné Gerencsér Judit Anna, Szuromi Imre, Szűcs Endre vesznek részt a zsűri munkájában. Mellettük Tóth Balázs, építész az ÉMI munkatárs és Tóth Elek, a BME nyugalmazott egyetemi docense volt tagja a zsűrinek.

Az Év háza díj főtámogatója a Baumit Kft., emellett az idén a Xella Magyarország Kft. és az Internorm Ablak Kft. állt a pályázat mellé.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...