2014.05.14. 21:17:06 4525 33

Nevet kapott a ciklon, ami miatt fázunk a héten
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az Yvette nevet kapta a ciklon, ami időjárásunkat alakítja a napokban. Nem mintha örülnénk neki, de ez mutatja a kialakult helyzetet. Kiönthet a Balaton, árvízvédelmi készültség bizonyos folyókon, és másodfokú riasztás szinte az egész országban.

Autóra dőlt fa: a kép illusztráció, miért ne parkoljunk fák alá! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Autóra dőlt fa: a kép illusztráció, miért ne parkoljunk fák alá!

Készülnek a Balatonnál

Balatonbogláron, Balatonlellén és Zamárdiban homokzsákokkal óvják az ingatlanokat a víztől. Erről az Időkép számol be, mint ahogy arról is, hogy Fonyódligeten part menti utcákat öntött el a medréből kilépett Balaton. Balatonfenyvesen a strandot öntötte el a tó. Siófokon fokozott készültséget rendeltek el.

Több településen amiatt is aggódnak, hogy a Balaton vízszintje túl magas: az aszály miatt gondolkodtak előre a szakemberek. A vihar viszont gondokat okozhat. Mivel a tóban egy métert meghaladó hullámok várhatóak, számolni kell azzal, hogy a víz kicsap a partra. Siófok mélyebben fekvő területein kora délutántól homokzsákokból nyúlgátat (a homokzsákokból a töltésre merőlegesen épített támfal) építettek, és az éjszakai készültségről is gondoskodtak. A védekezési munkálatokba szükség esetén közmunkásokat is bevetnek.

A tónál már most viharos, helyenként orkánerejű szél fúj, Balatonmáriafürdő és Szigliget vonalában pedig még ennél is erősebb szél várható. A viharos erejű széllel jelentős csapadék is érkezik. Az Észak-Dunántúlon várhatóan csütörtökön este elrendelik az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Rábán a Vas és Győr-Moson-Sopron határán fekvő Ragyogó településnél.

Kidőlt, letört fák országszerte

Nemeskisfaludon felsővezetékre zuhant és fennakadt egy faág, több helyen kidőlt fák akadályozták a forgalmat.

Szentán a villanyvezetékre dőlt rá egy nyárfa, de a gyors beavatkozásnak köszönhetően a vezeték nem sérült meg, Sávolyon egy melléképületre borult rá egy nyárfa, amelyet a szőkedencsi önkéntes tűzoltók távolítottak el.

Országszerte több szakaszon a vonatközlekedéssel is problémák vannak.

Holnap jön a neheze

Egyre közelebb kerül Magyarországhoz a kedden kialakult mediterrán ciklon, Yvette. A ciklon középpontja szerdán a Balkán-félsziget központi része felett áthaladva fokozatosan Erdély fölé helyeződik, majd Magyarország fölé érkezve csütörtök estétől veszít az erejéből. A szél egyre több helyen viharossá fokozódik, szerda éjszaka és csütörtökön a Dunántúlon és északkeleten 90 km/h feletti széllökések is előfordulnak. A Dunántúl magasabban fekvő részein és a Balatonnál 100 kilométer/óránál erősebb széllökés sem zárható ki.

A várható jelentős mennyiségű csapadék és a viharos szél nemcsak Magyarországon hanem a környező országokban is többfelé adtak ki figyelmeztetéseket.

Itthon három körül még csak elsőfokú riasztást adtak ki mára az ország nagy részére, később azonban durvult a helyzet, több megyére másodfokú riasztás van érvényben az erős szél és az eső miatt. Csütörtökön lehet a legrosszabb: akkorra szinte az egész ország területére másodfokú riasztást adtak ki.

Figyelmeztet a BKK is

Mindenki induljon korábban, és tájékozódjon a járatokról - tanácsolja utasainak a Budapesti Közlekedési Központ. A viharos szél ugyanis a vezetékekre dönthet fákat, vagy úttorlaszokat okozhat, emiatt értelemszerűen a járatok sem tudnak közlekedni. Friss információk a cég info oldaláról (www.bkkinfo.hu), vagy mobiltelefonos alkalmazásokkal szerezhetők be.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...