2015.04.26. 14:00:05 6305 171

Nepáli földrengés - Öt magyarral továbbra sem tudták felvenni a kapcsolatot
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 elnevezésű speciális mentőcsapata vasárnap délben indul útnak a földrengés sújtotta Nepálba - tájékoztatta a szolgálat vasárnap délelőtt az MTI-t.

A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 elnevezésű speciális mentőcsapatának tagjai ölelkeznek össze, mielőtt útnak indulnak a földrengés sújtotta Nepálba ma Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren MTI Fotó: Mihádák Zoltán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 elnevezésű speciális mentőcsapatának tagjai ölelkeznek össze, mielőtt útnak indulnak a földrengés sújtotta Nepálba ma Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A közlemény szerint Szenczy Sándornak, a Baptista Szeretetszolgálat elnökének sikerült felvennie a kapcsolatot Jir Man Rai-val, a Nepáli Baptista Egyház Tanácsának főtitkárával, aki segítséget kért a magyar segélyszervezettől.

A helyi baptistaszervezet főtitkára azt is elmondta: tudomása szerint a természeti katasztrófa során 1800-nál is több ember vesztette életét, a sűrűn lakott Katmanduban épületek omlottak össze, a sérültek száma csaknem ötezer.

Az utóbbi több mint 80 év legnagyobb, 7,9-es erősségű földrengése károkat okozott a szomszédos Indiában, Kínában és Bangladesben is. A kommunikáció Katmanduban és másutt a megrongálódott utak és a földcsuszamlások miatt nehézkes, a telefon- és internetkapcsolat az ország több részével is megszakadt.

A helyi egyházi vezető hozzátette: a fővárostól távolabb lévő gyülekezeteket nem tudta elérni, "aggodalomra ad okot sok vidéki falu sorsa". Egyelőre a károk felmérése sem könnyű.

Nepálban 1934-ben volt hasonló erejű földrengés, amely 8500 embert halálát okozta és romba döntötte a Katmandu-völgy városait. Az országban mintegy 300 ezer külföldi turista tartózkodik - olvasható a szeretetszolgálat közleményében.

Öt magyarral továbbra sem tudták felvenni a kapcsolatot

Öt, huzamosabb ideje Nepálban tartózkodó magyar állampolgárral továbbra sem tudtuk felvenni a kapcsolatot - mondta Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti híradójában.

Beszámolt arról, hogy újabb rengés történt, emiatt egyelőre az a repülőgép sem tudott felszállni, amellyel a 15 emberből álló magyar turistacsoport indult volna Isztambulba, majd onnan Magyarországra.

Vajda Andrea arról is beszélt, hogy az európai uniós delegáció és a soros lett elnök is megkereste az indiai kormányt, ha Nepálból Indiába akarnának utazni uniós polgárok, segítsék őket, és a vízummal ne legyen probléma.

Tóth Zsigmond, a magyar turistacsoport vezetője az M1 aktuális csatornának vasárnap reggel azt mondta: egész éjszaka fent voltak, mindenki jól van. A tervek szerint vasárnap el tudják hagyni Nepált, és Isztambulon keresztül utaznak Magyarországra.

A 7,9-es erősségű földmozgásnak a vasárnapi legfrissebb összesítések szerint több mint 1900 halálos áldozata van, a legtöbben Nepálban vesztették életüket. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa a dél-ázsiai országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...