2014.05.20. 18:00:00 4995 50

Nem szeretünk vagy nem tudunk fizetni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Magyarországon még mindig nagyon gyenge a fizetési morál, ez pedig fokozott óvatosságra készteti a cégeket. A felhalmozódó kiegyenlítetlen számlák és a magas nemfizetési kockázat sok vállalatvezetőt arra kényszerít, hogy elhalassza cége bővítését, visszavágja annak létszámát. Hol, mennyit várnak a kifizetésekre Európában?

Befizetések - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Befizetések

Az európai cégek behajthatatlan követelései tavaly tovább nőttek, 2014 elejére elérték a 360 milliárd eurót. Ebből a pénzből 8 millió embernek tudnának munkát adni. Az Intrum Justitua összeurópai felmérése szerint a cégvezetők a jövőben sem számítanak a helyzet javulására, sőt közel felük úgy látja, a helyzet idén csak romlani fog.

A megkérdezett, több mint 10 ezer európai vállalkozás negyede az elmúlt évben a késve beérkező pénzek miatt elbocsátásokra is kényszerült. Még többen akadnak olyanok, akik a gyenge fizetési morál miatt nem mernek bővíteni, fejlesztésekbe beruházni, új alkalmazottakat felvenni.

Miért nem fizetnek időben?

A pénzük után hiába futó vállalkozók többsége szerint adósaik maguk is pénzügyi nehézségekkel küzdenek, ezért nem képesek időben fizetni. Még mindig sokan vannak azonban, akik szerint partnereik direkt húzzák-halasztják számláik kiegyenlítését. A vállalkozások 70 százaléka szerint a kormányok nem tesznek eleget a körülmények javítása érdekében, 50 százalékuk pedig úgy érzi, a bankok sem látják el a feladatukat, hiszen csak nagyon nehezen adnak hitelt üzletük fenntartásához, illetve növekedéséhez.

A magyar vállalatok több mint fele jelezte, hogy a gyenge fizetési morál következményeként fellépő likviditási problémák miatt idén sem vesz fel újabb alkalmazottakat; 45 százalékuk pedig leépítésre is kényszerül, hogy kintlévőségeit ellensúlyozni tudja. Nálunk rosszabb helyzetben csak a görög és az ír cégek vannak.

Mennyit kell várnunk a pénzünkre 2014-ben?

A magyar fogyasztók jobbára egy hónapon belül hozzájutnak a cégekkel szemben fennálló követeléseikhez. Igaz, a várakozással töltött idejük majd fele késedelemből fakad - a cégek átlag 13 napot késnek a meghiúsult vásárlások, reklamált áruk ellenértékének visszautalásával a szerződésben meghatározott 15 napon felül.

A cégek egymás közti elszámolásai ennél is döcögősebbek: átlag 25 napos fizetési határidővel szerződnek, és még legalább két hetet rászámolhatnak a megállapodásokban szereplő dátumra, míg az átutalásuk megérkezik.

Az államnak ennél is lassabban fizetnek – a szerződésben megszabott 30 napos fizetési határidőn felül további 24 napot csúsznak a vállalatok a pénzek utalásával.

A magyar cégek egyre nagyobb arányban kénytelenek veszteségként elkönyvelni a kiegyenlítetlen számláikat. 2011-ben még arról számoltak be a magyar vállalatok, hogy számláik 3 százalékát nem sikerült behajtaniuk; 2014-re az előző évben behajthatatlan bizonyult követelések aránya 4,3 százalékra emelkedett. A térségben a románok után (6,2 százalék) miénk a legrosszabb mérleg ebben a tekintetben; a cseheknél ez az arány 3,5 százalék, Szlovákiában 4 százalék, Lengyelországban 3,8 százalék.

A megkérdezett magyar cégek által kiállított, de még kiegyenlítetlen számlák majd’ 20 százaléka több, mint 90 napja lejárt, 30 százalékuk kifizetése pedig legalább egy hónapja csúszik.

A felmérés szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt, és kiemelkedően magas itthon a nemfizetési kockázat. Legnagyobb kereskedelmi partnereink mind fegyelmezettebbek nálunk e tekintetben, még a fizetési hanyagságukról híres olaszok is. A környéken egyedül Romániában és Csehországban nagyobb az esélye, hogy egy vállalkozó hiába állít ki számlát, mint Magyarországon.

A meglévő minimális kockázati különbségek ellenére a tanulmány szerzői a visegrádi országok mindegyikében gyors törvényi beavatkozást sürgetnek a nemfizetések visszaszorítása érdekében.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindennapi pénzügyeink és aggodalmaink

A pénzzel kapcsolatos szorongás a legtöbbek számára ismerős, hiszen ma kis túlzással elmondhatjuk: minden e körül a csere- és fizetőeszköz körül forog. Ettől válik függővé az élethelyzetünk, életminőségünk, egzisztenciánk, jól(l)étünk. Eleve a pénzhez való hozzáállásunk, az erről való gondolkodásunk kultúrafüggő. Ez utóbbi alátámasztására elegendő, ha felidézzük a mára klasszikussá formálódott meglátást, mely szerint: az angolok „csinálják”, a franciák „nyerik”, a magyarok pedig „keresik” a pénzt. Min változtathatunk?

Az élelmiszerek további drágulását okozhatja a klímaváltozás

A klímaváltozás jelentős hatást gyakorol a világ mezőgazdaságára, a környezeti változások együttesen további tartós élelmiszer-inflációt okozhatnak a jövőben, amelyet adaptációval, a mezőgazdasági öntözési rendszerek korszerűsítésével, új stressztűrő növényfajták nemesítésével, továbbá precíziós eszközökkel lehet kivédeni - írta az MCC Klímapolitikai Intézet kutatója friss cikkében.

Ha kell némi motiváció a munkához …

Olykor, még a munkájukra hivatásként, szeretem-tevékenységként tekintő emberek motivációja is megcsappan. Ezekben az időszakokban olyan „ideiglenes uralkodók” veszik át az irányítást, mint a fáradtság, kedvetlenség, unottság, rosszkedvűség. Mit tehetünk ilyenkor? Hogyan húzzuk fel magunkat abból a feneketlennek tűnő mélységből, melyet az alulmotiváltság ásott magának?