2014.05.20. 18:00:00 3074 48

Nem szeretünk vagy nem tudunk fizetni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Magyarországon még mindig nagyon gyenge a fizetési morál, ez pedig fokozott óvatosságra készteti a cégeket. A felhalmozódó kiegyenlítetlen számlák és a magas nemfizetési kockázat sok vállalatvezetőt arra kényszerít, hogy elhalassza cége bővítését, visszavágja annak létszámát. Hol, mennyit várnak a kifizetésekre Európában?

Befizetések - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Befizetések

Az európai cégek behajthatatlan követelései tavaly tovább nőttek, 2014 elejére elérték a 360 milliárd eurót. Ebből a pénzből 8 millió embernek tudnának munkát adni. Az Intrum Justitua összeurópai felmérése szerint a cégvezetők a jövőben sem számítanak a helyzet javulására, sőt közel felük úgy látja, a helyzet idén csak romlani fog.

A megkérdezett, több mint 10 ezer európai vállalkozás negyede az elmúlt évben a késve beérkező pénzek miatt elbocsátásokra is kényszerült. Még többen akadnak olyanok, akik a gyenge fizetési morál miatt nem mernek bővíteni, fejlesztésekbe beruházni, új alkalmazottakat felvenni.

Miért nem fizetnek időben?

A pénzük után hiába futó vállalkozók többsége szerint adósaik maguk is pénzügyi nehézségekkel küzdenek, ezért nem képesek időben fizetni. Még mindig sokan vannak azonban, akik szerint partnereik direkt húzzák-halasztják számláik kiegyenlítését. A vállalkozások 70 százaléka szerint a kormányok nem tesznek eleget a körülmények javítása érdekében, 50 százalékuk pedig úgy érzi, a bankok sem látják el a feladatukat, hiszen csak nagyon nehezen adnak hitelt üzletük fenntartásához, illetve növekedéséhez.

A magyar vállalatok több mint fele jelezte, hogy a gyenge fizetési morál következményeként fellépő likviditási problémák miatt idén sem vesz fel újabb alkalmazottakat; 45 százalékuk pedig leépítésre is kényszerül, hogy kintlévőségeit ellensúlyozni tudja. Nálunk rosszabb helyzetben csak a görög és az ír cégek vannak.

Mennyit kell várnunk a pénzünkre 2014-ben?

A magyar fogyasztók jobbára egy hónapon belül hozzájutnak a cégekkel szemben fennálló követeléseikhez. Igaz, a várakozással töltött idejük majd fele késedelemből fakad - a cégek átlag 13 napot késnek a meghiúsult vásárlások, reklamált áruk ellenértékének visszautalásával a szerződésben meghatározott 15 napon felül.

A cégek egymás közti elszámolásai ennél is döcögősebbek: átlag 25 napos fizetési határidővel szerződnek, és még legalább két hetet rászámolhatnak a megállapodásokban szereplő dátumra, míg az átutalásuk megérkezik.

Az államnak ennél is lassabban fizetnek – a szerződésben megszabott 30 napos fizetési határidőn felül további 24 napot csúsznak a vállalatok a pénzek utalásával.

A magyar cégek egyre nagyobb arányban kénytelenek veszteségként elkönyvelni a kiegyenlítetlen számláikat. 2011-ben még arról számoltak be a magyar vállalatok, hogy számláik 3 százalékát nem sikerült behajtaniuk; 2014-re az előző évben behajthatatlan bizonyult követelések aránya 4,3 százalékra emelkedett. A térségben a románok után (6,2 százalék) miénk a legrosszabb mérleg ebben a tekintetben; a cseheknél ez az arány 3,5 százalék, Szlovákiában 4 százalék, Lengyelországban 3,8 százalék.

A megkérdezett magyar cégek által kiállított, de még kiegyenlítetlen számlák majd’ 20 százaléka több, mint 90 napja lejárt, 30 százalékuk kifizetése pedig legalább egy hónapja csúszik.

A felmérés szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt, és kiemelkedően magas itthon a nemfizetési kockázat. Legnagyobb kereskedelmi partnereink mind fegyelmezettebbek nálunk e tekintetben, még a fizetési hanyagságukról híres olaszok is. A környéken egyedül Romániában és Csehországban nagyobb az esélye, hogy egy vállalkozó hiába állít ki számlát, mint Magyarországon.

A meglévő minimális kockázati különbségek ellenére a tanulmány szerzői a visegrádi országok mindegyikében gyors törvényi beavatkozást sürgetnek a nemfizetések visszaszorítása érdekében.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Unokázós bűnszervezetet számolt fel a budapesti rendőrség

Úgynevezett unokázós bűncselekményekre, vagyis idős emberek megtévesztésével elkövetett csalásokra specializálódott bűnszervezetet számolt fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK); a szervezet tagjai 2018 augusztusa és 2019 júniusa között 33 idős sértettől több mint 43 millió forint értékben csaltak ki készpénzt, illetve ékszereket - közölték rendőrségi vezetők keddi fővárosi sajtótájékoztatójukon.

Holmik Kínából? – AliExpress, Wish, Alibaba, a modern „kínai piac”

Szebbnél szebb, kreatív, ötletes, sokat ígérő dekorációs, és konyhai ötleteket láthatunk az internetet böngészve. És hogy hol tudjuk beszerezni a legtutibb kiegészítőket hozzá? A modern kínai piacon! Tehát a webshopokon, ahol botrányosan jó áron jutunk kütyükhöz bármilyen témában – csak ki kell várni! Íme minden, amit tudni akartál a kínai rendelős oldalakról!

Mennyi az annyi? Avagy a világ 10 legdrágább fűszere

A fűszerek az emberiség keletkezése óta nagy szerepet játszanak mindennapi életünkben. Erre engednek következtetni az antik írásos emlékekben ezekre tett utalások is. Az archeológusok már i.e. 3000 előtti egyiptomi sírokban is találtak fűszereket, amelyeket a test balzsamozására használtak. I.e.200 és 1200 között a rómaiak fűszerekkel kereskedtek az Egyiptom és India között megtett óceáni utazásaik során. Borssal, fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel tértek haza.