2014.05.20. 18:00:00 4858 50

Nem szeretünk vagy nem tudunk fizetni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Magyarországon még mindig nagyon gyenge a fizetési morál, ez pedig fokozott óvatosságra készteti a cégeket. A felhalmozódó kiegyenlítetlen számlák és a magas nemfizetési kockázat sok vállalatvezetőt arra kényszerít, hogy elhalassza cége bővítését, visszavágja annak létszámát. Hol, mennyit várnak a kifizetésekre Európában?

Befizetések - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Befizetések

Az európai cégek behajthatatlan követelései tavaly tovább nőttek, 2014 elejére elérték a 360 milliárd eurót. Ebből a pénzből 8 millió embernek tudnának munkát adni. Az Intrum Justitua összeurópai felmérése szerint a cégvezetők a jövőben sem számítanak a helyzet javulására, sőt közel felük úgy látja, a helyzet idén csak romlani fog.

A megkérdezett, több mint 10 ezer európai vállalkozás negyede az elmúlt évben a késve beérkező pénzek miatt elbocsátásokra is kényszerült. Még többen akadnak olyanok, akik a gyenge fizetési morál miatt nem mernek bővíteni, fejlesztésekbe beruházni, új alkalmazottakat felvenni.

Miért nem fizetnek időben?

A pénzük után hiába futó vállalkozók többsége szerint adósaik maguk is pénzügyi nehézségekkel küzdenek, ezért nem képesek időben fizetni. Még mindig sokan vannak azonban, akik szerint partnereik direkt húzzák-halasztják számláik kiegyenlítését. A vállalkozások 70 százaléka szerint a kormányok nem tesznek eleget a körülmények javítása érdekében, 50 százalékuk pedig úgy érzi, a bankok sem látják el a feladatukat, hiszen csak nagyon nehezen adnak hitelt üzletük fenntartásához, illetve növekedéséhez.

A magyar vállalatok több mint fele jelezte, hogy a gyenge fizetési morál következményeként fellépő likviditási problémák miatt idén sem vesz fel újabb alkalmazottakat; 45 százalékuk pedig leépítésre is kényszerül, hogy kintlévőségeit ellensúlyozni tudja. Nálunk rosszabb helyzetben csak a görög és az ír cégek vannak.

Mennyit kell várnunk a pénzünkre 2014-ben?

A magyar fogyasztók jobbára egy hónapon belül hozzájutnak a cégekkel szemben fennálló követeléseikhez. Igaz, a várakozással töltött idejük majd fele késedelemből fakad - a cégek átlag 13 napot késnek a meghiúsult vásárlások, reklamált áruk ellenértékének visszautalásával a szerződésben meghatározott 15 napon felül.

A cégek egymás közti elszámolásai ennél is döcögősebbek: átlag 25 napos fizetési határidővel szerződnek, és még legalább két hetet rászámolhatnak a megállapodásokban szereplő dátumra, míg az átutalásuk megérkezik.

Az államnak ennél is lassabban fizetnek – a szerződésben megszabott 30 napos fizetési határidőn felül további 24 napot csúsznak a vállalatok a pénzek utalásával.

A magyar cégek egyre nagyobb arányban kénytelenek veszteségként elkönyvelni a kiegyenlítetlen számláikat. 2011-ben még arról számoltak be a magyar vállalatok, hogy számláik 3 százalékát nem sikerült behajtaniuk; 2014-re az előző évben behajthatatlan bizonyult követelések aránya 4,3 százalékra emelkedett. A térségben a románok után (6,2 százalék) miénk a legrosszabb mérleg ebben a tekintetben; a cseheknél ez az arány 3,5 százalék, Szlovákiában 4 százalék, Lengyelországban 3,8 százalék.

A megkérdezett magyar cégek által kiállított, de még kiegyenlítetlen számlák majd’ 20 százaléka több, mint 90 napja lejárt, 30 százalékuk kifizetése pedig legalább egy hónapja csúszik.

A felmérés szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt, és kiemelkedően magas itthon a nemfizetési kockázat. Legnagyobb kereskedelmi partnereink mind fegyelmezettebbek nálunk e tekintetben, még a fizetési hanyagságukról híres olaszok is. A környéken egyedül Romániában és Csehországban nagyobb az esélye, hogy egy vállalkozó hiába állít ki számlát, mint Magyarországon.

A meglévő minimális kockázati különbségek ellenére a tanulmány szerzői a visegrádi országok mindegyikében gyors törvényi beavatkozást sürgetnek a nemfizetések visszaszorítása érdekében.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A gyöngyhalászok bizarr munkanapjai és gyakori végzetük: a fűrészfogú halál

A drágaköveiről egykor híressé vált Ceylon szigete később a gyöngyhalászatnak adta át a stafétát. Hajdanán a nemesgyöngy-halászatra specializálódott bennszülöttek egy cápabűvölő jelenlétével és bátorításával ugrottak be a vízbe, hogy kagylózsákmánnyal a kezükben térjenek vissza a hajóra. A halászok által összegyűjtögetett kagylókat felhalmozták, majd elárverezték. A felvásárlók sokat kockáztattak ezzel az üzlettel, hiszen rengeteg kagylóban nem lelték meg a gazdagság forrásaként számon tartott gyöngyszemet. Ám a kereskedők kockázatvállalása eltörpült az életüket minden nap kockára tevő gyöngyhalászokéi mellett.

Velem is megtörténhet? – Tömegbaleset, szállodatűz és egyéb káresetek tanulságai

Kevesebb mint három hét leforgása alatt két sokakat érintő káresemény történt. Február 25-én, vasárnap, reggel tömegbaleset történt az M7-es autópályán. A balesetben több, mint 40 autó volt részes, 18 ember sérült meg és egy ember életét vesztette. Velem ez nem történhet meg… - gondoltam. Aznap reggel valószínű ugyanezt gondolták azok is, akik a jó időt kihasználva elindultak a Balaton felé. Sokan csak Velencéig jutottak.