2016.11.22. 11:00:00 15608 360

Ne add a kutyádnak! - Életveszélyes ételek ebeknek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy kikerekedő, kérlelő kiskutya szem a leghidegebb szívet is képes megolvasztani. Amikor ez megtörténik, még az ételünket is hajlandók vagyunk megosztani az ebbel, és bele sem gondolunk, hogy adott esetben meg is mérgezhetjük, vagy legalábbis gyomorrontást okozhatunk kedvencünknek. Ezekkel az ételekkel vigyázz, és inkább semennyit ne adj a kutyusnak!

Ne add a kutyádnak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ne add a kutyádnak

A webmd.com közzé tett egy egészen jó, átfogó listát arról, hogy mivel nem tanácsos etetni a kutyánkat. Íme:

1. Xilit

A xilittel készült élelmiszerek, cukorkák, péksütik, diétás eledelek akár máj problémát is okozhatnak a kutyusoknál. Hányás, rossz kedv, koordinációs problémák lehetnek a kísérő tünetek. Pár napon belül bekövetkezhet a máj leállás is.

2. Avokádó

Az avokádóban található persin, egy gombaölő méreg, ami az emberre veszélytelen, de a kutyáknak mérgező lehet.

3. Alkohol

Az alkohol ugyanolyan problémákat okozhat a kutyáknál, mint az embereknél, de sokkal kevesebb is elég, hogy baj történjen. Hányás, hasmenés, koordinációs problémák, légzési nehézségek, kóma, májproblémák és akár el is pusztulhat. Minél kisebb a kutya, annál kevesebb elég.

4. Vöröshagyma és fokhagyma

Semmilyen formában ne adj neki hagymaféléket, mert a vörösvérsejtjeinek a pusztulását okozhatja. Nagyon kevés, nagyon ritkán valószínűleg nem árt, de a nagy dózist kerüljük – féreghajtásra se adjuk! Gyengeség, hányás, légzési nehézségek lehetnek a tünetek.

5. Koffein

Kávé, tea, energiaitalok, csoki, kóla – bármi, amiben koffein van rossz hatással lehet a kutyára. Gyors légzés, izomgörcs, nyugtalanság lehet a jele annak, hogy koffeint fogyasztott a kutya.

6. Szőlő és mazsola

A szőlő és a mazsi veseleállást okozhat a kutyának, így inkább más jutalomfalatot adj neki. Már egy egészen kicsitől is rosszul lehet, hányhat, sőt depressziós tüneteket produkálhat.

7. Tej és tejtermék

Már egy kevés tejcitől is hasmenése lehet, valamint előhozhatja az ételallergia jeleit, és vakarózni fog.

8. Csokoládé

A csokiban található teobromin a kutyáknak és más állatoknak végzetes lehet. Hasonló hatása van, mint a koffeinnek, csak még lassabban szívódik fel. Egy kis mennyiségbe mérgezési tüneteket produkálhatnak, úgy mint hányás, hasmenés. Súlyos esetekben szívritmuszavar, görcsök, belsővérzés és halál is előfordulhat.

9. Nyers tojás, krumpli, rizs, tészta

Nyers formában ezek közül egyiket se adjuk a kutyának. A tojás baktériumok forrása lehet (szalmonella, e-coli), a nyers rizst nem tudja megemészteni, a burgonya szintén nem jó neki. A nyers, élesztős tészta megkelhet a gyomrában, feszítheti és akár alkohol mérgezést is okozhat, mivel az kelés közben alkohol termelődik.

10. Magos gyümölcsök

Egy-egy szelet alma, banán, narancs teljesen elfogadható a kutyának, finom és egészséges jutalomfalatok lehetnek, arra figyelj, hogy mag ne legyen semmiben, bélproblémákat okozhat!

11. Csont, nyers hús és zsír

A csontokkal kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Szilánkosra törő fajtákat ne adj nekik (csöves csontok), inkább a lapos csontokat, mint például a karajcsont. Kis termetű kutyáknak pedig az sem gond, ha egyáltalán nem adsz csontot, mert fulladást, bélbajokat, szorulást okozhat. Egyébként sem kell nekik mindennap adni, elég néha, jutalomként.

A nyers hús baktériumokat hordozhat, a zsírral, zsíros ételekkel pedig elronthatják a gyomrukat, hasmenésük lehet. Sós és cukros ételeket se adj nekik!

Szeretnél még tanácsokat?

További tippeket olvashatsz a yourdogadvisor.com weboldalon.

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...