2017.01.17. 08:18:41 12668 310

Mindent a torokfájásról: vírus vagy baktérium?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vajon a torokfájásod egyszerű megfázásnak köszönhető, influenzának, torokgyulladásnak vagy mandulagyulladásnak? Azt tudjuk, hogy általában ez az első jele a szimpla náthának, és általában egy vagy két nap után el is múlik, ha erről van szó, de súlyosabb is lehet a dolog. A leggyakrabban vírusok okozzák a fájdalmat, ám baktériumok és egyéb okok is állhatnak mögötte. Nézzük meg, mi a különbség!

Torokfájás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Torokfájás

Nátha és megfázás

A sima megfázás egyéb tünetei a torokfájáson kívül az orrfolyás, tüsszögés és orrdugulás, ez időrendben akár követheti is a torokfájást. Általában egy kis ágynyugalom, meleg tea, sós vizes öblögetés és 2-3 napon belül ugyanolyanok leszünk, mint régen. Fontos, hogy pihenjünk, együnk rendszeresen, és igyunk nagyon sok folyadékot. Nekünk bevált még a gyors kezelésben és a megelőzésben a D-vitamin is, de itt is olvashatsz praktikákat a nátha kezelésére.

A torokfájáson kívül tüsszögés, köhögés, enyhe fejfájás, orrfolyás, orrdugulás, hőemelkedés és láz is kísérheti, de ezek egyike sem túl súlyos. Ezt általában vírusok okozzák, s nem érdemes gyógyszerekkel kezelni, főként nem antibiotikummal, hiszen az csak a baktériumok ellen hatékony, a vírusok ellen nem. Egy-két gyógyszertárban kapható készítmény is bevethető, melyek tulajdonképpen a tünetek enyhítésében segíthetnek.

Influenza

Az influenza vírusa hirtelen támadhatja meg a szervezetet, magas lázzal, hidegrázással, izom- és ízületi fájdalommal, fejfájással, rossz közérzettel kell számolni. Általában tüsszögés nélkül kezdődik a betegség, míg a megfázás kezdeti tünetei között ez lehet a legjellemzőbb. Időseknél fájhat a szegycsont, csecsemőknél és gyerekeknél hasmenéssel járhat együtt. Ezután jelentkezhet a torokfájás, majd a száraz köhögés, végül pedig a hurutos, váladékkal járó köhögés és orrfolyás.

Sajnos mivel vírus okozza, csak a tüneteket lehet csillapítani, úgy, ahogy a megfázásnál. Fontos, hogy tényleg kifeküdjük a betegséget, egyrészt azért mert fertőző, másrészt pedig azért, mert súlyos szövődményei lehetnek, mint például a tüdőgyulladás. Megelőzni védőoltással tudjuk, illetve járvány idején gyakori kézmosással, esetleg szájmaszkkal, immunrendszerünk erősítésével.

Torokgyulladás

A torokgyulladást általában a streptococcus baktérium okozza, és sokkal fájdalmasabb, mint amikor megfázol, s ez bizony nem múlik el 2-3 nap alatt. Ezért is kérik sokszor az orvosok, hogy 3 nap múlva menj vissza kontrollra, ha nem múlik el a torokfájásod, további kezelésre lesz szükséged. 5-15 éves gyerekeknél fordul elő a leggyakrabban, de persze a felnőttek körében sem ismeretlen, mint ahogy azt valószínűleg Te is tapasztaltad...

A náthának, megfázásnak köszönhető torokfájás más, mint a torokgyulladás esetén tapasztalható. Apró fehér pöttyök tűnhetnek fel a torokban, megduzzadhatnak a nyirokcsomók, fájdalmas lehet a nyelés, valamint étvágyvesztés és magasabb láz kísérheti. Hogy biztosra menjen, az orvos kenetet vehet a torokról, és ha kitenyésztik a baktériumot a laborban, csak akkor írja fel az antibiotikum kúrát.

Ha elkezded szedni ezeket a gyógyszereket, akkor ne hagyd félbe a kúrát, akkor sem, ha 2 nap után jobban érzed magad, mert egy félbehagyott antibiotikum kúra antibiotikum-rezisztenciát okozhat, azaz a baktériumok egy része nem fog elpusztulni, és ellenállóbbá válnak a kapott hatóanyagra, így legközelebb, amikor problémát okoznak, már csak egy másfajta antibiotikummal lehet elpusztítani őket. Ha viszont végig szeded a felírt gyógyszert, akkor az összes baktérium elpusztul, mivel nem volt idejük felkészülni a nagy adag antibiotikumra.

Mandulagyulladás

Ha begyullad a mandulánk, és amiatt fáj a torkunk, akkor valószínűleg nem folyik az orrunk, nincs orrdugulásunk, nem produkáljuk a megfázás jellegzetes tüneteit, ugyanakkor sokkal fájdalmasabb a betegség és tovább is tart. A mandulagyulladás árulkodó jele lehet a rossz lehelet, láz, rekedtség, fájdalmas nyelés, duzzadt nyirokcsomók, sárga vagy fehér pöttyök a mandulán. Kísérő tünet lehet még a hányás, a fülfájás, a fejfájás, a nyak merevsége, köhögés, fájdalmas ízületek, légzési nehézségek, kiütés, mellkas fájdalma, sötétebb vizelet – ha ezek bármelyike jelentkezik, hívjuk fel az orvosunkat!

Igaz, a mandula feladata, hogy megvédjen minket a fertőzésektől, mégis meg tud betegedni ez a szerv is. A mandulagyulladást baktériumok és vírusok is okozhatják. Ha baktérium okozza, akkor valószínűleg egy antibiotikum-kúra segíthet, ha viszont vírus, akkor ennek a fajta gyógyszernek nem igazán veszed hasznát. Mindkét esetben ajánlott a pihenés, sok folyadék, olyan ételek és italok fogyasztása, melyek csillapíthatják a fájdalmat, mint például a levesek vagy éppen a jégkrém vagy egy shake, méz, mézes citromos tea, vagy ami a betegnek jól esik. A ropogós és a túl fűszeres ételek azonban kerülendők, mert még jobban irritálhatják a gyulladt mandulát. Fájdalom- és lázcsillapítót is bevehetünk. Amennyiben a mandulagyulladás sűrűn előfordul az orvos javasolhatja a mandula eltávolítását.

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...