2014.06.17. 13:00:00 4604 18

Minden a diákmunkáról - A munka a nyári szünetben is nemesít!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Még csak most csendesedtek el a tantermek, folyósok a gyerekzsivajtól. Épp csak néhány napja, hogy megvitatták a diákok a szünetben a legutóbbi dolgozat/ZH/hétvégi buli történéseit, nyakunkon a vakáció. Ám akadnak nebulók, akik ilyenkor nem a jól megérdemelt pihenésüket töltik, inkább munkát vállalnak, hogy így finanszírozzák mindennapjaikat, nyaralásukat, netán tanulmányaikat.

Diákmunka - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Diákmunka

Vannak, akik egész évben munkát vállalnak, azonban az igaz „diákmelódömping” a tanév végeztével kezdődik. A gyakorlottabban már május végén megkeresték nyári munkahelyüket, akadnak, akik csak most, kis szusszanás után vetik bele magukat a munkakeresés rejtelmeibe.

Ki?

Vagyis hány éves kortól vállalhatnak munkát az ifjak? A Munka törvénykönyve szerint minden 16. életévét betöltött fiatal. Azonban az iskolai szünetek alatt (vagyis amikor az oktatás szünetel az iskolákban) már a 15-öt betöltött, nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát. (18. életév alatt szülői engedély szükséges.)

Hogyan?

A legegyszerűbben és a legbiztonságosabban úgynevezett iskolaszövetkezeteken keresztül juthatunk diákként nyári munkához. Csupán fel kell keresned a hozzád legközelebb eső város bármilyen, diákmunkával foglalkozó szövetkezetét és a megfelelő adatlapokat kitöltve regisztrálni. Ehhez, illetve ahhoz, hogy munkát vállalhass, szükséged lesz a személyi igazolványodra, (saját!) adókártyádra, bankszámlaszámra, adószámra és egy iskolalátogatási igazolásra.

Amennyiben egy iskolaszövetkezetet választasz, nyugodt lehetsz afelől, hogy a fizetésed megkapod. Még ha munkáltató nem is fizetne, a szövetkezet utalja Neked az összeget.

Mit?

A kínálat elég bő, habár régiótól, megyétől illetve a környék adottságaitól függően változik. A Balaton környékén, illetve az idegenforgalomra, vendéglátásra építő településeken inkább a szállodákban, vendéglátóhelyeken van lehetőség elhelyezkedésre. De népszerűek ilyen szempontból a strandok, sőt, a fesztiválok, hiszen itt adott a lehetőség a munkában felgyülemlett stressz levezetésére, mondjuk egy koncert, buli segítségével. Egyéb irodai, illetve a lányok körében kedvelt hostesskedésre is lehetőség nyílik az év legmelegebb hónapjaiban.

Nem kevesen vállalnak ilyenkor szolgálatot vízimentőként, mely egyben szép, ám felelősségteljes feladatkör is.

A gyorséttermi, mezőgazdasági munka, illetve a szórólapozás (hiába van meg mindegyiknek az előnye, például a folyamatosság, vagy épp ellenkezőleg, az „alkalmiság” miatt) manapság nem tartoznak a legnépszerűbb nyári munkák közé.

Mennyiért?

Habár a fővárosban általában magasabb bérért dolgoznak a munkára vállalkozó diákok, de a minimálbért az ország minden területén megkapják. Ez bruttó 584 Ft/óra.

Könnyebben elvégezhető fizikai munkáért 584-650 Ft-os órabért kaphatnak a gyerkőcök, de felelősségteljesebb, fejlesztői, programozói feladatokért 1000-1500 forintos bér is járhat.

Amennyiben valakit csak részmunkaidőben foglalkoztatnak, úgy a fizetését is ennek arányában adják majd ki. Arra az azonban figyelni kell, hogy a munkaidővel párhuzamosan adható ki szabadság is, melyet vagy kiad, vagy kifizet a munkáltató.

Mire figyelj?

A fent már említett iskolaszövetkezeteknek köszönhetően talán kevésbé veszik el az „embergyereke” a munka világának útvesztőiben, mégis van néhány dolog, amire nem árt figyelni. Az egyik legfontosabb az írásbeli munkaszerződés, mely mindkét fél által aláíródott, és a NAVH felé történő bejelentés. Óvakodjunk a csak jutalékos rendszerben működő helyektől is, nehogy minden erőfeszítésünk ellenére a semmiért dolgozzunk.

A helyszínnel, munkával, körülményekkel, egyszóval semmivel kapcsolatban se érjük be félinformációkkal! Pontosan tudjunk meg mindent azzal kapcsolatban, hol, milyen helyen és mit fogunk dolgozni.

A szabadság kivételéhez szükséges információk után is időben érdeklődjünk utána. Természetesen, a korrektség jegyében, nekünk, munkavállalóknak is adnunk kell magunkra: lelkiismeretesen, legjobb tudásunk szerint végezzük el feladatainkat. Ez akár egy hosszú távú, jól működő munkakapcsolat alapja, de egy jó ajánlólevél is lehet.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...