2019.07.16. 14:46:38 11750 274

Mikor vehetik el a jogosítványt már a helyszínen?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki ne hallott volna már legalább egy olyan történetről, melyben a rendőr a helyszínen nyomban elvette a sofőr jogosítványát? Misztikum övezi ezt a kérdéskört. A rendőr bármit megtehet? Járművezetőként érdemes tisztában lenni azzal, milyen esetekben kerülhet erre sor jogszerűen. Alábbi cikkünkben ezt részletezzük.

Autóval előzés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Autóval előzés

A vonatkozó jogszabály (326/2011. (XII.28.) Korm. rendelet) szerint, az eljáró rendőr azonnal elveheti a jogosítványt, ha a sofőr ittas vagy bódult állapotban van, balesetet okoz, vagy az úton más vagy mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, például azzal, hogy nem áll meg a zebránál. Szintén nyomban elvehető a jogsi, ha a járművezetőt korábban eltiltották a vezetéstől, illetve, ha az ideiglenes bevonást véglegesítik. A harmadik körbe pedig azok az esetek sorolhatók, amikor a rendőr arra gyanakszik, hogy a vezetői engedély hamis, meghamisították, vagy azzal más módon visszaéltek.

Ez utóbbi gyanú akkor lehet alapos, ha a jogosítványt éppen körözik, vagy a nyilvántartás szerint azt ki sem adták, netán más személy nevére állították ki. Azonnali elvétellel kell számolni abban az esetben is, ha az okmányban javítás, törlés jelei észlelhetők, vagy a jogsi anyaga, kivitele a valóditól eltér.

Legyen szó bármelyik esetről is, a helyszíni elvételről a rendőr átvételi elismervényt köteles kiállítani, melyben indokolnia kell a jogalapot.

Az ügy következő szakaszában a hatóság megvizsgálja, jogszerű volt-e az azonnali intézkedés. Ha igen, jogorvoslati kitanítást is magában foglaló határozatot küld a szabálysértés, bűncselekmény elkövetőjének.

Szerző: dr. Sári Judit

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...