2016.10.28. 11:40:03 9507 296

Miért jó ősszel is permetezni a kertben?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ősszel kicsit könnyebb dolgunk van a kerttel, hiszen nincsen folyamatos munka. Azonban szorít az idő, hiszen sok-sok olyan feladat vár ránk, amit még a fagy beállta előtt el kell végezni. Ilyen az őszi lemosó permetezés is.

Lemosó permetezés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lemosó permetezés

Az őszi lemosó permetezés nagyon fontos, hiszen a kártevőket ekkor tudjuk legjobban, legbiztonságosabban kiirtani, beleért a bogarak lárváit, petéit, de akár még a gombák spóráját is.

Ez nagyon fontos lépés, hiszen egész évben küzdünk vagy a rovarok és más betegségek, kártevők megjelenése ellen, vagy a megszüntetéséért. Az őszi, lombhullatást követő permetezés pedig sokkal hatékonyabb, mint a tél végi, tavaszi verziója, hiszen így megszabadulunk a fertőzött lombtól, az egyébként áttelelő lárváktól is.

A gyümölcsfáink, termőbokraink mellett ne feledkezzünk meg a többi lombhullató fánk és cserjénk, a rózsabokraink, szőlőtőkéink permetezéséről sem és az eper ültetvény is kerüljön a látókörünkbe feltétlenül. Semmit ne hagyjunk ki, legszerencsésebb, ha a kertben és környékén található fa kapukat, kerítés léceket, is átfújjuk permetlével, hiszen ezek réseiben is megtelepednek a kártevők, tojásaikat is előszeretettel helyezik ilyen helyekre és sajnos, ha nem permetezünk átvészelhetik a fagyot és újra elterjednek az egész kertünkben. Az örökzöld növényeinkkel azonban nem kell permeteznünk, ha csak nem ütötte fel a fejét rajta valami fajtájára jellemző kártevő.

Mit használjunk a permetezéshez?

Ez nagyban függ attól, hogy javarészt milyen kórokozókkal küzdöttünk az adott évben, ebből jól kilehet indulni a permetezőszer megválasztásakor.

Hogyha a tetű különféle fajtáji ütötték fel a fejüket főként, levéltetűvel, pajzstetűvel, vértetűvel találkoztunk, akkor a mészkénlét részesítsük előnyben, hogyha gomba gyötörte a növényeinket akkor pedig bordói lé 2%-os oldatát alkalmazzuk!

Ezek hagyományos szerek, de manapság már kaphatóak a kereskedelemben kikevert állapotban, nem kell főzögetnünk, otthon bajlódnunk vele, az üzletben kapható gyári formája legtöbbször használat kész.

Erősebb vagy több kártevős betegség esetén, például, ha makacs pajzstetű fertőzést tapasztaltunk, olajos szerrel permetezzünk, ez lehet akár gyümölcsfaolaj, Vektafid A, Vektafid R és Vektafid S permetezőszer is, vagy akár a Vegarep. A Vektafid termékeket bio ültetvényekhez is nyugodtan használhatjuk 2-3 %-os oldatban, környezetkímélő készítmények, melyeket megvásárolhatunk a szakboltokban.

Óvjuk magunkat is!

Van még egy nagyon fontos dolog a permetezéssel kapcsolatban, amiről nem szabad megfeledkeznünk. Ez pedig az elővigyázatosság. Használjunk megfelelő védőfelszerelést, maszkot, szemüveget, és gondoskodjunk a bőrünk védelméről is, hiszen erős vegyszerekkel dolgozunk. A permetező szereket mindig zárjuk gyermekek és állatok által nem elérhető helyre, így megelőzhetjük a tragédiákat. Az eredeti csomagolásukban tároljuk a vegyszereinket és használat előtt mindig olvassuk el a címkén feltüntetett javaslatokat és előírásokat, ha pedig nem vagyunk biztos valamiben, bátran kérdezzünk meg egy szakembert, akár az üzletben ahol vásároltuk a terméket.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?