2015.08.25. 19:51:30 8662 200

Mi van a tőzsdével? Rövid magyarázat, miért zuhant a forint
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hosszú hétvége után sokan csak azt vették észre, hogy a forint árfolyama egyszerre csak zuhanórepülésnek indult. Ez sajnos a világpiaci hatások miatt van, bele kell törődnünk, hogy fizetőeszközünk a kissé erőtlen gazdaságunk miatt ki van téve a veszélyeknek.

Tőzsde - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tőzsde

Most sem miattunk van a baj

Gyakran külföldi történések azok, amelyek hatásai a mi életünkre is befolyással vannak. Most éppen a kínai gazdaság ingott meg olyan mértékben, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni.

Kína, a gyártó

Kína egyértelműen iparára támaszkodik, ma már nem szitok a Made in China felirat, hiszen mindent ott gyártanak. Ha pl. iPhone telefonod van, a hátán ott a felirat (Assembled in China), a pólódban szintén, de folytathatjuk a sort a Lenovo laptopokkal, tabletekkel, stb.

Gyakorlatilag a fogyasztási cikkeink nagy részét Kínában szerelték össze, európai szemmel nézve durván alacsony bérért. Az ország hatalmas, az elmúlt évtizedekben sokan hagyták ott a nagyon fejletlen régiókat, hogy a városokba menjenek valamilyen gyárba dolgozni.

Ők azok, akik nagyon alacsony bérért, szinte "egy tál rizsért" napi 12-16 órát dolgoztak. Ez volt a gazdaság mozgatórugója. Jól mutatja a gazdasági növekedést az egy főre jutó GDP, ami 1991-ben 329 dollár volt, 2013-ra 6 807-re nőtt.

Magyarország esetében ezek a számok az alábbiak szerint alakultak: 3 331 USD-ről (1991) 13 481 USD (2013). Ami azért lényegesen alacsonyabb szorzó...

Akkor most mi van?

A problémát az okozza, hogy a korábbi évek növekedési üteme nem tartható fenn, olyannyira, hogy a növekedés lényegesen lassabb a vártnál. Ennek hatására a befektetők nem tőzsdén forgatják pénzüket, hanem más befektetési formák után néznek (pl. Magyarországon az év eleji botrányok miatt most mindenki ingatlant vesz).

Mivel a tőzsdére kevesebb pénz áramlik, ezért a részvények alacsonyabb áron kelnek. Olyannyira, hogy a sanghaji tőzsdeindex idén júliustól összesen több mint 40%-kal alacsonyabb.

És miért fontos ez nekem?

Mert így kezdődnek a válságok. Amelyek hatással vannak életünkre, a tőzsdei műveletek hatással vannak munkahelyünk eredményességére.

És bizony Kína a világ második legnagyobb gazdaságává vált az elmúlt évtizedekben, nem lehet figyelmen kívül hagyni. A fentiekre sajnos kevés ráhatásunk van, azonban tanuljunk 2008-ból, és készüljünk fel, hogy újra nehéz évek jöhetnek!

Írta: tézsé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában