2022.07.27. 09:05:00 6586 215

Mi fán terem és miért ilyen fontos a "pénzügyi wellness"?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A munka és a magánélet egyensúlya, az öngondoskodás és a pozitív megerősítések mellett egy újabb remek trend terjed, ami nem más, mint a „pénzügyi wellness”! Valójában ez is az egyik fontos része az öngondoskodásnak, hiszen ezáltal érezhetjük magunkat felkészültnek a sokasodó pénzügyi válságok kezelésére is.

Pénzügyek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pénzügyek

A pénzügyi jólét a testi és lelki egészség megtartásához nagy mértékben járul hozzá, így nem árt, ha a pénzügyeinkkel is egészséges a kapcsolatunk.

Aki nem képes kézben tartani az adósságait, vagy nem tudja, hogy mire és mennyit költ, esetleg gyakran érzi magát stresszesnek pénzügyi helyzete miatt, annak mindenképpen érdemes lenne változtatni a hozzáállásán. De az sem dőlhet nyugodtan hátra, aki úgy érzi, hogy van „elég” pénze, hiszen azt is tudnunk szükséges, hogy mit kezdjünk vele. A felfogás szerint ugyanis a pénz egy olyan eszköz, amely által a lehető legboldogabb és legegészségesebb életet élhetjük.

Miért fontos a pénzügyi wellness?

Kezdjük el a teljes képet vizsgálni: Jólétünk a táplálkozási, a fitnesz és a stresszoldó szokásaink, az erős emberi kapcsolatok, a tartalmas munka és az életünk szerves részét képező pénzügyek egyedi összességéből áll.

Ez utóbbi (pénzügyi szorongás) azonban az egyik leggyakoribb oka annak, ha krónikus stressz befolyásolja negatívan az egészségünket és ezáltal a jólétünket. A jó pénzügyi jólét egy eszköz arra, hogy életünket jobbá tegye; azaz bármi olyan elérhető lehet vele, ami minket boldoggá tesz.

A pénzügyi wellness tehát messze túlmutat a megtakarításokon és a befektetéseken, és - függetlenül attól, hogy mekkora a jövedelmünk – szabadon beépíthető öngondoskodási rutinunkba.

Hogyan érdemes növelni a pénzügyi jólétünket?

Pénzügyek nyomon követése

Szokjunk rá arra, hogy rendszeresen (ajánlott heti, de legalább havi szinten) ellenőrizzük a bankkivonatokat és a folyószámlánkat. Ezáltal csökkenthető a további pénzügyi stresszt és jobban tudatában leszünk annak is, hogy mire megy el a pénzünk.

Örömforrásokon alapuló költségvetés készítése

Gondolkodjunk el pénzköltési szokásainkon, és bíráljuk felül azokat valódi hasznosságukat illetően. Ha a pénzt annak alapján kezeljük, hogy mi okoz és mi nem okoz örömet – természetesen a „kötelező” kiadásokon felül -, akkor a felesleges költések helyett, bűntudat nélkül marad több azokra a tárgyakra és élményekre, amelyeket igazán szeretnénk.

Megtakarítások automatizálása

A múltbeli adósságok kifizetése után gondoskodjunk a jövőbeli énünkről! A takarékoskodáshoz állítsunk be automatikus átutalást - egy külön megtakarítási számlára - minden fizetésünkből. A kulcs az, hogy végül ez a pénz is elkölthető, legyen bármekkora is a félretett összeg.

Befektetés önmagunkba

Érdemes körül néznünk, hogy a környezetünkben (vagy online) kínálnak-e pénzügyi műveltségi programokat, amelyek a pénz kezelésének elsajátítására szolgálnak. A különféle szakmai és önképzést célzó tanfolyamok ugyancsak a hasznos és valószínűleg megtérülő kiadások közé tartoznak. Ne feledd, hogy minél több pénzt fektetsz be valamibe, annál valószínűbb, hogy az a szokásoddá válik. Ezen elgondolás alapján érdemes életmódot is váltanunk.

Forrás: www.theeverygirl.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...