2016.03.24. 08:58:03 10231 310

Mennyit ér a betegnek plusz félév az életéből?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon komoly bioetikai kérdés, hogy mi alapján támogassanak egy-egy gyógyszert - mondta el az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár

Gyógyszerek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyógyszerek

Beneda Attila szerint könnyen lehet, hogy egy készítmény csak két-három hetet ad a betegnek, viszont nagyon sokba kerül – kérdés, hogy ilyen költségekre hogyan reagálna a társadalom. Hozzátette, hogy sok esetben a kért gyógyszer nem segít, csak reményt kelt a páciensben. . Minden betegnek a legjobb terápiát kell kapnia, ami neki a legjobb, de ez nem azt jelenti, hogy mindig a legújabb és legdrágább gyógyszert kell kapnia - vélte a helyettes államtitkár.

Bodoky György, klinikai onkológus ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az íróasztal mögül nem tudjuk eldönteni, hogy mennyit ér a betegnek plusz fél év. Szerinte egyedi méltányosság helyett általánosan elérhetővé kellene tenni a gyógyszereket, mivel a 30-60 napos hatósági elbírálás a daganatos betegeknél sokszor csak az időt húzza és a költségeket emeli. Bodoky azt is kiemelte, hogy ha általánosan hozzáférhető lenne a most egyedi méltányosság alapján kapható gyógyszer, akkor az biztosan olcsóbb is lenne. Beneda erre reagálva viszont azt mondta, hogy ez van, amire igaz, van, amire nem. Problémát okozhat viszont szerinte, hogy sok innovatív szerről később kiderült, hogy mellékhatásai vannak, így nem ajánlja, hogy minden gyógyszert befogadjanak a rendszerbe.

Egyedi méltányossági kérelem alapján a betegeknek mégis finanszírozhat az OEP olyan gyógyszert, amit hivatalosan nem támogat. Tavaly az OEP-hez 10 darab egyedi méltányossági kérelem érkezett, amiből 8500 befogadtak, így a páciensek 85 százaléka jutott gyógyszerhez. Ennek költsége egy-egy beteg esetén elérheti a 10-16 millió forintot.

Bidló Judit, az OEP árazási főosztályának vezetője szerint bár egyedi méltányosság keretében az állam többet fizet a gyógyszerért, mintha befogadná támogatásra, a rendszer mégis olcsóbb, mert így kevesebben veszik igénybe a támogatást, mintha mindenkinek járna.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...